Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

'Nederlandse uitgaven aan onderzoek dit jaar nog te laag'

'Nederlandse uitgaven aan onderzoek dit jaar nog te laag'

DEN HAAG (ANP) - Nederland geeft de komende jaren waarschijnlijk aanmerkelijk meer uit aan onderzoek en innovatie. Toch voldoet ons land ook dit jaar naar verwachting nog niet aan de Europese afspraak om hieraan 2,5 procent van het bruto binnenlands product (bbp) uit te geven, heeft het Rathenau Instituut becijferd.

Volgens de berekening zullen de uitgaven van de rijksoverheid aan zogeheten R&D en innovatie in 2025 met 9,2 miljard euro een kwart hoger liggen dan in 2019. De belangrijkste reden voor de forse stijging is het Nationaal Groeifonds dat het kabinet in september vorig jaar oprichtte om bij te dragen aan economische groei op de lange termijn.

De verwachting is dat via het Nationaal Groeifonds dit jaar zo’n 0,3 miljard euro in onderzoek en ontwikkeling wordt geïnvesteerd, en dat dit oploopt naar zo’n 1,3 miljard euro in 2025. Het Rathenau Instituut wijst er verder op dat de overheid ook extra middelen inzet om de gevolgen van de coronacrisis te bestrijden. Zo heeft ze via de corona-overbruggingslening vorig jaar zo’n 200 miljoen euro beschikbaar gesteld voor innovatie binnen het midden- en kleinbedrijf.

Half miljard euro

"Nu we de coronacrisis langzaam achter ons lijken te laten, is het belangrijk om te kijken naar wat Nederland uitgeeft aan R&D", zegt directeur Melanie Peters van het Rathenau Instituut. De afgelopen jaren bleef het percentage dat overheid, bedrijfsleven en andere partijen samen in Nederland investeren, rond de 2,2 steken. Om dit jaar toch op de 2,5 procent uit te komen, zou de overheid zo’n half miljard euro moeten investeren bovenop het al begrote bedrag. Bedrijven en andere partijen zouden dan ook nog zo’n 2,8 miljard extra moeten bijdragen.

Het Rathenau Instituut onderzoekt de impact van wetenschap, innovatie en technologie op de samenleving en is in 1986 opgericht door de toenmalige regering. De rijksoverheid is de grootste geldschieter.

Meer uit Financieel

Computerfabrikant Dell blinkt uit op Wall Street na cijfers

NEW YORK (ANP) - Dell Technologies was vrijdag een uitblinker op de aandelenbeurzen in New York. De computerfabrikant kwam met beter dan verwachte jaarcijfers. Ook de geplaagde vliegtuigtoeleverancier Spirit AeroSystems stond in de belangstelling na berichten door zakenkrant The Wall Street Journal over gesprekken met Boeing over een overname van het bedrijf.

54 minuten geleden
WSJ: Reddit mikt op waardering tot 6,5 miljard bij beursgang

NEW YORK (ANP) - Het Amerikaanse socialemediaplatform Reddit mikt bij zijn beursgang in New York op een waardering van maximaal 6,5 miljard dollar. Dat meldt The Wall Street Journal. Reddit zou aandelen willen verkopen voor een prijs tussen de 31 en 34 dollar per stuk, aldus de zakenkrant.

1 uur geleden
Bloomberg: miljarden aan belastingverlaging Duitse bedrijven

BERLIJN (ANP) - De Duitse regering werkt aan een pakket ter waarde van ongeveer 7 miljard euro aan belastingverlagingen voor bedrijven om zo de economie te stimuleren. Dat meldden bronnen in Berlijn aan persbureau Bloomberg. Naar verluidt wil de regering van bondskanselier Olaf Scholz nog voor de zomer goedkeuring van het parlement voor de belastingverlagingen.

1 uur geleden
President Zwitserse centrale bank kondigt onverwacht vertrek aan

ZÜRICH (ANP/AFP) - De president van de Zwitserse centrale bank heeft vrijdag onverwacht zijn vertrek aangekondigd. Topman Thomas Jordan van de Swiss National Bank (SNB) legt in september zijn functie neer na twaalf jaar aan het hoofd te hebben gestaan van de centrale bank in Zürich.

2 uur geleden
Verkopen autoconcern Volkswagen omhoog in 2023

WOLFSBURG (ANP) - Het Duitse autoconcern Volkswagen heeft in 2023 zijn verkopen opgevoerd, met ook een hogere omzet. Het bedrijf, dat naast Volkswagen ook bijvoorbeeld de merken Skoda, Porsche, Audi en Seat en de truckmerken MAN en Scania voert, verkocht wereldwijd in totaal 9,24 miljoen voertuigen. Dat is een stijging van 12 procent vergeleken met een jaar eerder.

4 uur geleden
WSJ: Boeing voert gesprekken om geplaagde toeleverancier te kopen

ARLINGTON (ANP) - Boeing voert gesprekken om Spirit AeroSystems over te nemen, de geplaagde maker van de 737 MAX-rompen waarbij meerdere kwaliteitsproblemen spelen. Spirit heeft zakenbankiers ingehuurd om de opties te bespreken, meldt zakenkrant The Wall Street Journal (WSJ) op basis van ingewijden. Het bedrijf zou ook de opties onderzoeken voor de verkoop van activiteiten in Ierland waar vliegtuigonderdelen worden gemaakt voor Boeings rivaal Airbus. Twintig jaar geleden werd Spirit juist afgesplitst van Boeing.

5 uur geleden
Verzekeraar Aegon grootste daler in AEX na cijfers

AMSTERDAM (ANP) - Aegon was vrijdag de grootste daler in de Amsterdamse AEX-index, die met winst het weekend inging. De verzekeraar kwam met tegenvallende jaarresultaten. Chemicaliëndistributeur IMCD was juist koploper bij de hoofdfondsen op het Damrak na beter dan verwachte cijfers.

5 uur geleden