Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Nederlandse topman sluit extra banenverlies bij Danske niet uit

Nederlandse topman sluit extra banenverlies bij Danske niet uit

KOPENHAGEN (ANP/BLOOMBERG) - Danske Bank, dat al tijden wordt geplaagd door een witwasschandaal, gaat mogelijk nog meer banen schrappen. Chris Vogelzang, de Nederlandse topman van het financiële concern, sluit verdere banenreducties niet uit. Dat liet hij donderdag weten bij de presentatie van de jaarcijfers.

Bij Danske Bank werken momenteel nog circa 22.000 mensen. In oktober schrapte Danske Bank al 1600 banen om de kosten bij het financiële concern naar beneden te krijgen en eerder werd al een streep gezet door honderden arbeidsplaatsen. Vanwege de coronacrisis ontkwam de grootste bank van Denemarken er afgelopen jaar ook niet aan om veel geld opzij te zetten voor leningen die mogelijk nooit meer terugbetaald worden. De bank kampt sowieso nog met flink wat juridische kosten in de nasleep van de grote witwasaffaire.

Concreet zijn de plannen nog niet. "Maar we geloven ook dat onze kosten moeten verlagen om concurrerend te blijven", zegt Vogelzang. Daarom kan hij "niet uitsluiten" dat er in toekomst nog meer banen zullen worden geschrapt.

Winst

Ondanks de coronacrisis lukte het Danske Bank om in 2020 een winst te boeken van zo'n 4,6 miljard kroon, omgerekend meer dan 600 miljoen euro. Voor het nieuwe jaar rekent Danske zelfs op een verdubbeling van het resultaat. "Dit markeert een solide vooruitgang in onze ambities om een ​​betere bank te worden", laat Vogelzang weten.

Volgens de voormalige ABN AMRO-bankier profiteerde Danske ervan dat het met de Deense economie relatief goed bleef gaan. "Terwijl 2020 werd gedomineerd door de coronacrisis en de daaropvolgende lockdown, hielden de Scandinavische economieën relatief goed stand." Het concern heeft besloten ook weer een dividend uit te betalen aan de aandeelhouders.

Vogelzang is niet de enige Nederlander bij Danske Bank. Ook oud-minister van Financiën en voormalig ABN AMRO-topman Gerrit Zalm is betrokken bij het concern. Hij zit er in de raad van commissarissen.

Meer uit Financieel

Jongeren kopen massaal caravans en campers

UTRECHT (ANP) - Het caravan- en camperbezit onder jongeren is de afgelopen jaren fors gestegen. Tussen 1 januari 2020 en 1 september 2023 steeg het bezit onder Nederlanders tot en met 25 jaar met liefst 53 procent, in de categorie 26 tot en met 35 jaar gaat het om een toename van 35,5 procent. Het totale aantal van dit soort kampeermiddelen in Nederland groeide in deze periode met 7 procent, meldt de Kampeer en Caravan Industrie (KCI).

1 uur geleden
Producenten krijgen ook korting op niet volledig duurzaam plastic

LEIDSCHENDAM (ANP) - Producenten en importeurs, die verpakte producten op de markt brengen, krijgen vanaf volgend jaar ook korting op het bedrag dat ze betalen voor het inzamelen en recyclen van plastic als de verpakkingen niet helemaal duurzaam zijn. Nu krijgen bedrijven alleen korting als verpakkingen volledig milieuvriendelijk zijn. Veel producenten en importeurs vinden het echter te moeilijk om aan alle eisen te voldoen. Daarom krijgen zij vanaf januari al een beetje korting als plastic verpakkingen iets duurzamer zijn.

3 uur geleden
Beleggers kijken naar banenrapport, oliebesluit en gasmarkt

AMSTERDAM (ANP/RTR) - In de eerste handelsweek van de nieuwe beursmaand oktober zal de aandacht van beleggers vooral uitgaan naar het belangrijke banenrapport van de Amerikaanse overheid. Ook komen de landen van oliekartel OPEC en bondgenoten als Rusland weer bij elkaar voor een besluit over de olieprijzen. En het is interessant om de gasprijzen in de gaten te houden. Deze week is de eerste week na het dichtdraaien van de gaskraan in Groningen.

11 uur geleden
Vakbond FNV kondigt werkonderbrekingen aan in houthandel

UTRECHT (ANP) - Vakbond FNV roept medewerkers in de houthandel op om komende tijd soms voor bepaalde tijd hun werk neer te leggen. Daarmee wil de bond zijn eisen voor een nieuwe cao kracht bijzetten. De eerste werkonderbrekingen staan maandag gepland bij een reeks vestigingen van Jongeneel en PontMeyer in Den Bosch, Eindhoven, Oss en Tilburg.

14 uur geleden
Chinese lotenverkoop fors omhoog te midden van haperende economie

BEIJING (ANP/RTR/BLOOMBERG) - De verkoop van loten voor loterijen is fors omhoog gegaan in China, te midden van de toegenomen zorgen over de Chinese economie en de flink opgelopen jeugdwerkloosheid. Volgens de laatste cijfers van de overheid van het Aziatische land ligt de lotenverkoop dit jaar vooralsnog meer dan 50 procent hoger dan vorig jaar.

14 uur geleden
Koers Bitcoin kent eerste kwartaalverlies van dit jaar

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - De bitcoin kende van juli tot en met september zijn eerste kwartaalverlies van dit jaar. 's Werelds meest bekende cryptomunt, die momenteel wordt verhandeld rond de 27.000 dollar, zakte ongeveer 11 procent in waarde. Volgens kenners heeft dat onder meer te maken met de toegenomen onzekerheid over de economie en het vooruitzicht dat de rente waarschijnlijk nog langere tijd op een hoog niveau zal blijven. Ook is er de laatste tijd veel onrust rond de grote cryptobeurs Binance.

15 uur geleden
Nieuwste iPhone kan erg heet worden, Apple werkt aan oplossing

CUPERTINO (ANP/BLOOMBERG) - De nieuwste iPhone kan in de eerste dagen na aanschaf erg heet worden vanwege een bug in de nieuwste iOS 17-software en de overuren die het apparaat dan moet maken voor het updaten van apps. Dat heeft Apple toegegeven na klachten van gebruikers dat hun iPhone 15 Pro soms te warm werd om aan te raken. Het Amerikaanse concern zegt binnenkort met oplossingen te komen. Gebruikers zouden niet bang hoeven te zijn dat hun telefoon schade ondervindt.

17 uur geleden