Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Nederlandse toezichthouder: Janssenvaccin werkt goed bij ouderen

Nederlandse toezichthouder: Janssenvaccin werkt goed bij ouderen

UTRECHT (ANP) - Het Nederlandse coronavaccin van Janssen blijkt goed te werken bij ouderen. De effectiviteit bij mensen van 65 jaar en ouder ligt rond de 80 procent. "Daarom is het middel geschikt om te gebruiken bij ouderen", zegt klinisch beoordelaar Ingrid Schellens van het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) donderdag. Bij de totale groep zit de werkzaamheid rond de 67 procent.

Het vaccin voorkomt ernstige Covid-19, de ziekte die door het coronavirus wordt veroorzaakt. "De ziekte verloopt milder en het aantal ziekenhuisopnames is klein", aldus Schellens. Het vaccin is volgens haar een "belangrijke aanvulling" op de drie al bestaande vaccins, namelijk Pfizer/BioNTech, Moderna en AstraZeneca. Het Janssen-vaccin lijkt het meest op dat van AstraZeneca. Ook dat van Janssen is gebaseerd op een onschuldig verkoudheidsvirus. Eén vaccinatie volstaat.

Het middel blijkt ook te werken tegen de Zuid-Afrikaanse variant, omdat een deel van het onderzoek onder proefpersonen plaatsvond in dat land, waar de mutatie toen al circuleerde. "Van de Britse variant weten we dat nog niet. Die mutatie gingen niet rond op de plekken waar is getest. Een studie in het lab toont de werking bij de Britse variant wel aan." Volgens Schellens is van het vaccin relatief makkelijk een nieuwe variant te maken.

Bijwerkingen

Twee weken na de prik biedt het vaccin bescherming. Vier weken na de vaccinatie is iemand maximaal beschermd.

De bijwerkingen gaan na een paar dagen weer over. Het gaat meestal om hoofd-, spierpijn, een pijnlijke plek waar is geprikt of vermoeidheid. Het CBG blijft de bijwerkingen monitoren.

De deskundigen weten nog niet hoe lang het vaccin iemand beschermt, omdat daarvoor de onderzoeksperiode te kort was. "Wij verwachten echter dat de werkzaamheid in stand blijft", zegt Schellens. Maar dit wordt nog verder onderzocht. Of iemand een ander alsnog kan besmetten na een vaccinatie, moet ook nog verder worden bekeken. Zo loopt er verder een studie waarbij deelnemers twee keer worden geprikt en bij mensen bij wie het afweersysteem minder goed werkt.

De onderzoekers blijven de proefpersonen volgen. In totaal namen 44.000 mensen deel aan de studie.

Meer uit Gezond

Afgelopen week ruim 3500 mensen gevaccineerd tegen apenpokken

BILTHOVEN (ANP) - Tot en met woensdag hebben 5541 mensen een preventieve inenting tegen het apenpokkenvirus gekregen. Dat zijn er 3565 meer dan een week geleden. In alle 25 GGD-regio's worden nu prikken gezet, meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Het is niet bekend hoeveel mensen waren uitgenodigd, dus hoe hoog de opkomst is, is niet bekend.

1 uur geleden
Minder dan 700 patiënten met corona in de ziekenhuizen

ZEIST (ANP) - Het aantal mensen met corona in de Nederlandse ziekenhuizen is voor het eerst sinds eind juni onder de 700 gezakt. Momenteel zijn nog 690 patiënten met corona opgenomen, zo valt op te maken uit de meest recente cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).

1 uur geleden
Aantal nieuwe coronagevallen blijft flink afnemen

BILTHOVEN (ANP) - Het aantal nieuwe bevestigde coronagevallen blijft afnemen. Het RIVM registreerde afgelopen week 14.878 positieve testuitslagen. Dat zijn er zo'n 30 procent minder dan de week daarvoor.

2 dagen geleden
Hoop op Lyme-vaccin over een jaar of drie

CAPELLE AAN DEN IJSSEL/AMSTERDAM (ANP) - Farmaceuten Pfizer en Valneva hopen tegen 2025 een vaccin te hebben ontwikkeld tegen de ziekte van Lyme. Een al lopend onderzoek naar dit VLA15 gaat binnenkort een nieuwe, zeer belangrijke fase in, met vijftig partners en 6000 proefpersonen vanaf vijf jaar wereldwijd. Behalve in Nederland zal het worden uitgevoerd in Finland, Duitsland, Polen, Zweden en de Verenigde Staten, allemaal landen waar Lyme veel voorkomt.

2 dagen geleden
Inspectie: meer handelingen in beautysalon door arts laten doen

UTRECHT (ANP) - Meer handelingen in schoonheidssalons moeten door artsen worden uitgevoerd. Dat stelt de gezondheidsinspectie dinsdag. Het gaat om het gebruik van de mesogun en hyaluronpen, apparaatjes om rimpels en of lippen op te vullen.

2 dagen geleden
Aantal coronagevallen naar laagste niveau in twee maanden

BILTHOVEN (ANP) - Tussen zondagochtend en maandagochtend zijn 1231 besmettingen met het coronavirus vastgesteld. Dat is het laagste aantal sinds 6 juni, iets meer dan twee maanden geleden, aan het begin van de zomergolf.

3 dagen geleden
Pootjebaden in hele Rivierengebied afgeraden wegens blauwalg

TIEL (ANP) - Waterschap Rivierenland raadt pootjebaden en zwemmen af in sloten, vaarten en kanalen in het Rijk van Nijmegen, het Land van Maas en Waal, de Bommelerwaard en het Land van Altena. Het schap waarschuwt dat blauwalg is opgedoken in het Maas-Waalkanaal en in de Maas. Met dat water worden de watergangen in het hele Rivierengebied op peil gehouden nu het zo droog is. De blauwalg kan zich daardoor vele kilometers ver verspreiden.

5 dagen geleden