Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Nederlandse staat krijgt geen geld meer toe op leningen

Nederlandse staat krijgt geen geld meer toe op leningen

AMSTERDAM (ANP) - De rente op Nederlandse tienjarige staatsleningen komt voor het eerst sinds ruim een jaar weer boven de nul uit. Lange tijd betaalde de Staat over leningen geen rente, maar kreeg ze juist geld toe omdat de staatsobligaties tot de veiligst mogelijke beleggingen werden gerekend.

De rente op tienjaars schuldpapier van de Nederlandse overheid was woensdag rond 17.00 uur gestegen tot ruim 0,02 procent. Het is voor het eerst sinds maart 2020 dat de rentes weer boven de 0 procent uitkomen. Destijds sloeg de paniek op financiële markten toe over de economische gevolgen van de coronapandemie, wat de rentes stevig opdreef. Die kortstondige piek werd snel de kop ingedrukt doordat de Europese Centrale Bank (ECB) nog meer geld in de economie begon te pompen dan voorheen. Voor die crisismaand lagen de Nederlandse rentes al sinds juni 2019 onder de nul.

De rentes op de kapitaalmarkten stijgen al een tijd omdat de inflatie naar verwachting hard oploopt. Dat is goed nieuws voor pensioenfondsen. Zij hoeven daardoor minder geld in kas te houden om hun dekkingsgraad, de mate waarin ze kunnen voldoen aan hun verplichtingen, op peil te houden.

De Nederlandse overheid is naar verwachting juist duurder uit op de kapitaalmarkten, waar ze dit jaar naar verwachting 55 miljard euro moet lenen, onder andere om steunpakketten tegen de coronacrisis te financieren. Ook huizenkopers ondervinden mogelijk de nadelen. Vergelijkingssite rente.nl waarschuwde onlangs dat hypotheekrentes dit jaar waarschijnlijk weer zullen stijgen. Na de grootscheepse stimuleringsmaatregelen van centrale banken daalden de tarieven juist tot telkens tot nieuwe laagterecords.

Meer uit Financieel

OPEC-chef: in de grond houden van olie leidt tot 'energiechaos'

DUBAI (ANP/RTR) - Mensen die beweren dat het in de grond houden van olie goed is voor de energietransitie zitten ernaast, stelt secretaris-generaal Haitham Al Ghais van de OPEC. Dit zal eerder leiden tot "energiechaos", zei hij maandag tijdens een paneldiscussie op de klimaattop in Dubai.

1 uur geleden
Spotify schiet omhoog op Wall Street na banenverlies

NEW YORK (ANP) - Muziekstreamingdienst Spotify stond maandag in de belangstelling van beleggers op de aandelenbeurzen in New York. Spotify kondigde aan nog eens honderden banen te schrappen om de kosten te drukken. Het aandeel ging in de vroege handel op Wall Street bijna 11 procent omhoog.

2 uur geleden
Bezorgers: nagenoeg alle cadeaus op tijd binnen voor pakjesavond

DEN HAAG (ANP) - Zo goed als alle cadeautjes zijn dit jaar op tijd binnen voor pakjesavond. Pakketbezorgers PostNL en DHL zijn tevreden hoe de bezorging de afgelopen weken is gegaan. Marktleider PostNL lukte het in 4 procent van de gevallen niet om de bestelde producten binnen een dag te bezorgen, bij DHL gold dat voor een kleine 2 procent. Zo goed als alle pakjes kwamen een dag later alsnog bij de koper.

2 uur geleden
Qbuzz bestelt 140 Italiaanse elektrische bussen voor regio Leiden

TURIJN (ANP) - Openbaarvervoerbedrijf Qbuzz heeft 140 nieuwe elektrische bussen besteld bij de grote producent Iveco uit het Italiaanse Turijn. Deze voertuigen moeten vanaf eind 2024 gaan rijden in de Zuid-Hollandse regio rond Leiden en Gouda, meldt Iveco. Daar is Qbuzz vanaf volgend jaar verantwoordelijk voor het busvervoer, voor een periode van dertien jaar.

3 uur geleden
Spaans telecomconcern Telefónica wil 5100 banen schrappen

MADRID (ANP/AFP) - Het Spaanse telecombedrijf Telefónica wil tot 2026 bijna 5100 banen schrappen in eigen land, heeft een vakbondsbron gemeld aan persbureau AFP. Dat is ongeveer een derde van de functies in Spanje.

3 uur geleden
Van Oord rondt werk aan windpark Hollandse Kust Noord af

ROTTERDAM (ANP) - Maritiem dienstverlener Van Oord heeft alle installatiewerkzaamheden aan het nieuwe offshorewindpark Hollandse Kust Noord afgerond. Hollandse Kust Noord ligt 18,5 kilometer uit de kust ter hoogte van Egmond aan Zee en levert nu voldoende energie om meer dan een miljoen Nederlandse huishoudens van stroom te voorzien.

5 uur geleden
Passagiersaantallen luchthavens Europa bijna op oude niveau

BRUSSEL (ANP) - De passagiersaantallen op Europese luchthavens zijn in oktober gestegen tot bijna het niveau van voor de coronacrisis. Dat meldt ACI Europe, de koepelorganisatie van luchthavens in Europa. Het passagiersverkeer lag die maand slechts 1,7 procent lager dan in oktober 2019, toen de pandemie nog moest beginnen.

6 uur geleden