Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Nederlandse Posthuma op shortlist International Booker Prize

Nederlandse Posthuma op shortlist International Booker Prize

LONDEN (ANP) - De Nederlandse schrijfster Jente Posthuma is genomineerd voor de International Booker Prize. Ze staat met haar boek Waar ik liever niet aan denk op de shortlist van de prestigieuze Britse prijs voor boeken die zijn vertaald naar het Engels.

In het Engels heet het boek van Posthuma What I'd rather not think about. Het is vertaald door Sarah Timmer Harvey. Het gaat over de band tussen een tweelingzus en -broer, nadat hij een einde aan zijn leven heeft gemaakt. Het boek werd in 2020 ook al genomineerd voor de EU-literatuurprijs.

De Nederlandse uitgeverij Pluim is "ontzettend blij" met de plek op de shortlist en vindt die zeer verdiend. "Jentes werk is intrigerend en sterk, zij heeft een geheel eigen toon die momenteel veel nieuwe schrijvers inspireert. Ik zou haar werk uit duizenden herkennen door de helderheid waarmee ze zowel menselijk vermogen als onvermogen aftast", aldus uitgeefster Mizzi van der Pluijm.

Zes titels

"Haar toon heeft iets laconieks maar dat is haar werk niet, integendeel, juist door die toon wordt duidelijk hoeveel belang zij hecht aan datgene wat ze beschrijft. Jente is geen veelschrijver, want ieder woord is raak en haar boeken zijn pageturners. Waar ik liever niet aan denk gaat over een tweelingzus die de dood van haar broer probeert te begrijpen, en toch is het geen gruwelijk boek, precies door haar toon en stijl", zegt Van der Pluijm.

De winnaar van de International Booker Prize ontvangt een bedrag van 50.000 Britse pond (58.350 euro), dat verdeeld moet worden tussen de auteur en de vertaler. Er staan zes titels op de shortlist. De andere genomineerde schrijvers komen uit Argentinië, Zuid-Korea, Brazilië, Duitsland en Zweden.

Vorig jaar ging de prijs naar de Bulgaarse auteur Georgi Gospodinov met zijn roman Time Shelter. In 2020 won Lucas Rijneveld de prijs met De avond is ongemak.

Meer uit Binnenland

Geen strafrechtelijke vervolging na vangen zeehond

HARLINGEN (ANP) - Het Openbaar Ministerie gaat niet over tot strafrechtelijke vervolging van twee zeehondenwachters die in augustus vorig jaar in Friesland op eigen initiatief een zeehond hebben gevangen. Ze handelden volgens het OM in strijd met de opdracht van Zeehondencentrum Pieterburen en dat is strafbaar.

5 minuten geleden
Burgemeester Bruls tolereert 'burgerwacht' bij Vierdaagse niet

NIJMEGEN (ANP) - De "geweldloze burgerwacht" die de groep Nijmegen4Palestine tijdens de Nijmeegse Vierdaagse langs de route wil inzetten, is niet welkom. Burgemeester Hubert Bruls zegt dat "eigenstandig ingrijpen door een burgerwacht" nooit zal worden getolereerd.

1 uur geleden
Opnieuw relatie tussen tbs'er en medewerker in Almeerse kliniek

ALMERE (ANP) - Opnieuw is een medewerker van de Oostvaarderskliniek in Almere ontslagen vanwege een "niet-professionele relatie" met een tbs-patiënt, meldt de Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI). Het is een volgend voorval in een reeks van ongewenste situaties in de kliniek in Almere.

1 uur geleden
Panda in Ouwehands Dierenpark krijgt twee jongen, een overleden

RHENEN (ANP) - Voor de tweede keer heeft een reuzenpanda in Ouwehands Dierenpark jongen geworpen, waarvan één het niet heeft overleefd. Panda Wu Wen beviel vrijdagavond van twee jongen, waarvan eentje direct luid van zich liet horen, maar het tweede, veel kleinere jong overleed kort na de geboorte.

4 uur geleden
Monument ter ere van Peter R. de Vries onthuld in Amsterdam

AMSTERDAM (ANP) - Een monument ter nagedachtenis aan Peter R. de Vries wordt om 15.00 uur onthuld in Amsterdam. De misdaadverslaggever overleed drie jaar geleden op 15 juli nadat hij negen dagen eerder was neergeschoten in de Lange Leidsedwarsstraat in het centrum van de stad na een uitzending van RTL Boulevard waar hij te gast was.

10 uur geleden
Zeer grote brand in Arriva-pand aan Korvetweg in Maastricht

MAASTRICHT (ANP) - In een pand van de vervoersmaatschappij Arriva aan de Korvetweg in Maastricht woedt een zeer grote brand. Dat meldt de Brandweer Zuid-Limburg op X.

12 uur geleden
Al uren druk in Amsterdamse cafés voorafgaand aan EK-finale

AMSTERDAM (ANP) - Het is al uren druk in Amsterdamse cafés voorafgaand aan de EK-finale die vanaf 21.00 uur in Berlijn gespeeld wordt door Engeland en Spanje. In Three Sisters Pub en O'reilly's Irish Pub in het centrum van de hoofdstad is het afgeladen, er worden dan ook geen reserveringen aangenomen.

17 uur geleden