Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Nederlandse musea boekten in 2019 bezoekersrecord: 33 miljoen

Nederlandse musea boekten in 2019 bezoekersrecord: 33 miljoen

AMSTERDAM (ANP) - De Nederlandse musea wisten vorig jaar, dus voor de coronacrisis, bijna 33 miljoen belangstellenden te trekken, 600.000 meer dan in 2018 en een record. Dat meldt de Museumvereniging.

Wel daalde vorig jaar het aantal bezoeken door buitenlandse toeristen met 200.000 ten opzichte van een jaar eerder, hoewel er meer buitenlandse toeristen naar ons land kwamen. De vereniging heeft hier geen verklaring voor.

"Opvallend is dat de stijging vooral komt doordat de bezoeken van Museumkaarthouders verder toenamen, tot 9,3 miljoen, en kinderen meer naar musea gingen, in totaal bijna 2,2 miljoen keer", meldt de Museumvereniging.

Minder bezoeken door coronacrisis

De vereniging, de brancheorganisatie van ruim vierhonderd Nederlandse musea en de uitgever van de Museumkaart, verwacht voor 2020 een daling naar ongeveer 9 miljoen bezoeken door de coronacrisis, waardoor musea tijdelijk moesten sluiten en nu beperkt open zijn. "De verwachting is dat de publieksgerelateerde inkomsten met 60 procent zullen dalen in 2020."

"Dat er in de zomervakantie meer Nederlanders in eigen land op vakantie gingen en dan soms een museum bezochten, biedt onvoldoende compensatie voor het grotendeels weggevallen buitenlands bezoek", zegt de club.

De omzet van de musea was vorig jaar 1,1 miljard. Daarvan kwam de helft uit subsidies en de helft uit eigen inkomsten: entree, winkel, horeca, sponsoring, giften en zaalverhuur. "Die eigen inkomsten zijn de afgelopen jaren telkens gestegen, terwijl de subsidies op hetzelfde niveau als in 2011 zaten. Voor het eerst schreven ook grotere musea rode cijfers", aldus de vereniging zonder namen te noemen.

Meer uit Entertainment

Britse schrijver van The Horse Whisperer overleden

LONDEN (ANP) - De Britse schrijver Nicholas Evans, beroemd door zijn werk The Horse Whisperer, is op 72-jarige leeftijd aan een hartaanval overleden. De in 1995 gepubliceerde roman werd wereldwijd een enorm succes. Er werden vijftien miljoen exemplaren verkocht van het boek, dat in Nederland werd uitgebracht onder de titel De paardenfluisteraar. Het is in tientallen talen vertaald.

1 jaar geleden
BNN 25 jaar: van tv-programma tot spraakmakende publieke omroep

HILVERSUM (ANP) - BNN, dat staat voor Bart's Neverending Network, is maandag 25 jaar geleden opgericht. De publieke omroep werd op 15 augustus 1997 in het leven geroepen door Bart de Graaff, Gerard Timmer, Willem de Bois en Frank Timmer. Na de fusie van BNN en VARA staat de omroep inmiddels al een aantal jaar bekend als BNNVARA.

1 jaar geleden
Conservatieve Iraanse media prijzen aanvaller Rushdie

TEHERAN (ANP/RTR/AFP) - Conservatieve media in Iran prijzen de man die vrijdag de schrijver Salman Rushdie heeft neergestoken. Rushdie kampt sinds 1988 met bedreigingen vanwege zijn boek De duivelsverzen, dat door sommige moslims als godslasterlijk wordt beschouwd.

1 jaar geleden
Minister gaat FM-radiofrequenties veilen na uitspraak rechter

DEN HAAG (ANP) - Minister Micky Adriaansens (Economische Zaken) komt dit najaar met een voorstel voor een herverdeling van de landelijke FM-frequenties door middel van een veiling. De rechter zette onlangs een streep door het besluit van haar ambtsvoorganger Mona Keijzer om de bestaande vergunningen met drie jaar te verlengen.

1 jaar geleden
Grease-actrice Olivia Newton-John (73) overleden

LOS ANGELES (ANP) - Olivia Newton-John is maandag op 73-jarige leeftijd overleden. De actrice, met name bekend van haar rol als Sandy in de musical Grease, sliep in het bijzijn van vrienden en familie vredig in op haar ranch in Californië, meldt haar echtgenoot John Easterling op Facebook.

1 jaar geleden
Actrice Anne Heche in kritieke toestand na auto-ongeluk

LOS ANGELES (ANP) - De Amerikaanse actrice Anne Heche is in kritieke toestand naar het ziekenhuis gebracht nadat ze met haar auto een woning in reed in Los Angeles. De auto en het huis vlogen in brand en de bestuurder liep ernstige brandwonden op, melden Amerikaanse media. Een anonieme bron bevestigde aan CNN dat het om Heche ging en de LA Times meldt dat de auto op haar naam geregistreerd stond.

1 jaar geleden
1,9 miljoen kijkers zien Engelse voetbalsters EK winnen

HILVERSUM (ANP) - Bijna 1,9 miljoen mensen hebben zondag gekeken naar de finale van het EK tussen de voetbalsters van Engeland en Duitsland. Via NPO 1 zagen zij hoe de Engelsen, gecoacht door de Nederlandse Sarina Wiegman, er met de winst vandoor gingen.

1 jaar geleden