Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Nederlandse in VS voor de rechter voor financieren al-Shabaab

Nederlandse in VS voor de rechter voor financieren al-Shabaab

RICHMOND (ANP) - Een Nederlandse vrouw die ervan verdacht wordt geld te hebben ingezameld voor de Somalische terreurorganisatie al-Shabaab, is deze week voor het eerst voorgeleid aan een federale rechter in de Amerikaanse staat Virginia. De vrouw werd onlangs door Nederland uitgeleverd aan de Verenigde Staten, meldt het Amerikaanse ministerie van Justitie. Met het uitleveringsproces zou zeven jaar gemoeid zijn geweest, doordat de vrouw dat aanvocht.

De 38-jarige Farhia H., die werd geboren in Somalië, zou deel hebben uitgemaakt van een internationaal netwerk van vrouwen dat een financieringsprogramma runde voor al-Shabaab. De groep zou tussen 2011 en 2014 vanuit meer dan tien landen actief zijn geweest.

H. zou in Nederland geld hebben ingezameld door te beweren dat het gedoneerde bedrag naar goede doelen zoals scholen voor weeskinderen zou gaan. Maar in werkelijkheid werd het geld via kanalen in Kenia en Somalië naar de terroristen van al-Shabaab gesluisd.

De vrouw hangt een gevangenisstraf tot 15 jaar boven het hoofd. Ze wordt beschuldigd van samenzwering om materiële steun te verlenen aan een buitenlandse terroristische organisatie. Twee andere leden van de financieringsgroep werden in 2015 in de VS tot celstraffen tot 12 jaar veroordeeld.

Meer uit Binnenland

Rode Kruis ingezet voor opvang asielzoekers in Ter Apel

TER APEL (ANP) - Het Rode Kruis is ingeschakeld om de opvang van asielzoekers in Ter Apel te ondersteunen. De hulporganisatie gaat basisvoorzieningen leveren op het terrein van de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND), meldt de IND. Door de enorme drukte bij het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) moeten asielzoekers al bijna twee maanden 's nachts en nu ook overdag in wachtkamers van de IND verblijven, soms op stoelen en op de grond.

28 minuten geleden
Almelo kondigt noodbevel af om ongeregeldheden Heracles - Sparta

ALMELO (ANP) - Burgemeester Mirjam van 't Veld van Almelo heeft een noodbevel afgekondigd voor een deel van de stad in verband met onrusten rond de voetbalwedstrijd tussen Heracles en Sparta. Het noodbevel geldt vanaf 19.15 uur zaterdagavond tot 01.00 uur zondag, meldt de gemeente op X.

1 uur geleden
Aboutaleb op klimaattop: stop met eindeloos praten, aan de slag

DUBAI (ANP) - Regeringsleiders zouden wat minder "eindeloos" moeten praten over klimaatverandering, zegt burgemeester Ahmed Aboutaleb van Rotterdam op de klimaattop in Dubai. In plaats daarvan is het tijd om aan de slag te gaan. Hij vindt dat steden daarin een belangrijke rol kunnen spelen.

3 uur geleden
Rijkswaterstaat: ga niet de weg op in Noord- en Zuid-Holland

DEN HAAG (ANP) - Rijkswaterstaat adviseert weggebruikers om zaterdagavond in Noord- en Zuid-Holland alleen de weg op te gaan als het echt niet anders kan. Het KNMI heeft voor de twee provincies code oranje afgegeven om grootschalige gladheid door ijzel. "Omdat de gladheid niet goed zichtbaar is, kan dit voor verraderlijke gladheid en dus gevaarlijke rijomstandigheden zorgen", aldus Rijkswaterstaat.

4 uur geleden
Schaatsen op natuurijs van korte duur, veel ijsbanen weer dicht

DEN HAAG (ANP) - Op meerdere plekken in Nederland kon zaterdag op natuurijs worden geschaatst. In Winterswijk, Doorn en De Lier gingen de ijsbanen al vroeg in de ochtend open. Lang duurde de schaatspret niet, want de banen sloten rond het middaguur door de oplopende temperatuur. De kans dat er zondag geschaatst kan worden, is klein.

5 uur geleden
Keti Koti bijgeschreven op lijst immaterieel erfgoed Nederland

AMSTERDAM (ANP) - Keti Koti, de dag van de herdenking en viering van de afschaffing van de slavernij, is zaterdag officieel bijgeschreven in de Inventaris Immaterieel Erfgoed Nederland. Dat gebeurde op voordracht van NiNsee, het Nationaal Instituut Nederlands Slavernijverleden en Erfenis. Keti Koti stond al sinds 2020 in de Canon van Nederland, de vijftig vensters met belangrijke historische gebeurtenissen voor Nederland.

7 uur geleden
Tientallen demonstranten bij protest op Dam tegen Geert Wilders

AMSTERDAM (ANP) - Op de Dam in Amsterdam hebben zo'n honderd mensen gedemonstreerd tegen PVV-leider en verkiezingswinnaar Geert Wilders. De demonstranten spraken onder de noemer 'niet mijn premier' naar eigen zeggen hun steun uit voor vrijheid van religie, mensenrechten, klimaatrechtvaardigheid, internationale solidariteit en de democratie.

7 uur geleden