
Nederlandse Amerikaan onder winnaars Nobelprijs voor Economie
STOCKHOLM (ANP) - De Nobelprijs voor de Economie gaat dit jaar naar drie onderzoekers: de Nederlandse Amerikaan Guido Imbens, de Amerikaan David Card en de Israëlische Amerikaan Joshua Angrist. Dat heeft de Zweedse centrale bank bekendgemaakt. Imbens en Angrist kregen de prijs voor hun onderzoek naar de analyse van oorzakelijke verbanden, Card voor zijn onderzoek naar hoe arbeidsmarkten functioneren.
Het comité vindt dat de onderzoeken van de wetenschappers gezorgd hebben voor een "revolutie in empirisch onderzoek". Hun onderzoeken zouden ervoor hebben gezorgd dat belangrijke vragen nu beter beantwoord kunnen worden. Het comité benadrukt in een toelichting dat veel van de grote vragen in de sociale wetenschappen gaan over oorzaak en gevolg, zoals hoe immigratie lonen en werkgelegenheid beïnvloedt.
"Deze vragen zijn lastig te beantwoorden omdat we geen vergelijkingsmateriaal hebben. Echter, de prijswinnaars hebben met behulp van natuurlijke experimenten aangetoond dat er wel degelijk antwoord valt te geven op dit soort vragen", staat in een toelichting van het comité. Imbens ontwikkelde bijvoorbeeld methoden waarmee het effect van beleid op de economie kan worden gemeten.
Typische vertegenwoordiger
De in Geldrop geboren Imbens geldt volgens de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) als een typische vertegenwoordiger van de Nederlandse econometrie. Nederland is het enige land ter wereld waar academische econometrie-opleidingen vanaf het eerste jaar worden aangeboden, zegt de organisatie naar aanleiding van de prijsuitreiking. Imbens studeerde decennia geleden aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Sinds de jaren tachtig werkt hij in de Verenigde Staten, waar hij hoogleraar toegepaste econometrie en economie is aan Stanford University.
Mede-winnaar Card is verbonden aan de University of California. Hij krijgt de helft van het prijzengeld, dat in totaal 10 miljoen Zweedse kroon bedraagt (omgerekend iets minder dan 1 miljoen euro). Imbens en Angrist, van het Massachusetts Institute of Technology, delen de andere helft van het prijzengeld.
De Nobelprijs voor de Economie hoort niet bij de 'klassieke' prijzen zoals grondlegger Alfred Nobel ze ooit heeft bedacht. De onderscheiding is een initiatief van de Zweedse centrale bank en wordt sinds 1969 uitgereikt. In dat jaar deelde de Nederlander Jan Tinbergen de prijs met zijn Noorse collega Ragnar Frisch. Tinbergen wordt ook wel beschouwd als de grondlegger van de econometrie.
Meer uit Financieel
WASHINGTON (ANP/BLOOMBERG) - Topbestuurders van grote Amerikaanse bedrijven gaan mee met het bezoek van president Donald Trump aan Saudi-Arabië volgende week. Het gaat onder anderen om de bestuursvoorzitters van vermogensbeheerder BlackRock, de bank Citigroup, investeringsbedrijf Blackstone, chipproducent Qualcomm en technologieconcern IBM.
9 minuten geledenPARIJS (ANP) - Het bedrijf achter beurzen in onder andere Amsterdam, Parijs, Milaan en Brussel zegt de Europese defensiesector te willen helpen bij het ophalen van geld voor forse investeringen. Beursuitbater Euronext hoopt daarmee "de strategische autonomie" van Europa te steunen.
42 minuten geledenAMSTERDAM (ANP) - Een groep van ruim twintig leidinggevenden uit de luchtvaart roept de sector dringend op te verduurzamen. Onder anderen directeuren, piloten en technici maken zich zorgen dat de "luchtvaart haar eigen toekomst op het spel zet als de sector geen fundamentele transitie ondergaat".
1 uur geledenBRUSSEL (ANP/RTR/AFP) - De Europese Unie wil nieuwe gasdeals met Rusland eind dit jaar verbieden en de al bestaande gasdeals met Moskou eind 2027 hebben opgeschort. Dat zou staan in een plan van de Europese Commissie, melden meerdere bronnen aan persbureau Reuters.
1 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Philips behoorde dinsdag tot de grootste dalers op de Amsterdamse beurs. Het zorgtechnologieconcern is somberder geworden over de winstgevendheid in 2025 door de Amerikaanse importheffingen. Die gaan het bedrijf dit jaar tussen de 250 miljoen en 300 miljoen euro extra kosten. Topman Roy Jakobs verklaarde "aanzienlijke" maatregelen te nemen om de pijn van de heffingen en tegenheffingen te verzachten, waaronder aanpassingen in de toeleveringsketen en kostenbesparingen. Het aandeel zakte 1,6 procent.
1 uur geledenSAN FRANCISCO (ANP/RTR/BLOOMBERG) - Elon Musk wil doorgaan met zijn rechtszaak tegen OpenAI, de maker van chatbot ChatGPT. De beslissing van OpenAI om gedeeltelijk terug te komen op het plan om een commercieel bedrijf met een winstoogmerk te worden zal daar niets aan veranderen, heeft Musks advocaat gezegd.
1 uur geledenLONDEN (ANP) - De Britse maaltijdbezorger Deliveroo heeft ingestemd met de overname door de Amerikaanse branchegenoot DoorDash voor 2,9 miljard pond (3,4 miljard euro). Het bestuur van Deliveroo beveelt aandeelhouders aan om in te stemmen met het voorstel.
1 uur geleden