Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Nederlands vliegtuig haalt Afghaanse evacués op uit Pakistan

Nederlands vliegtuig haalt Afghaanse evacués op uit Pakistan

ISLAMABAD (ANP) - Een Nederlands vliegtuig pikt woensdag een groep van ongeveer vijftig mensen op die vanuit Afghanistan naar Pakistan zijn gevlucht. Daar werden ze de afgelopen tijd opgevangen door de Nederlandse ambassade in de hoofdstad Islamabad.

Het gaat om "enkele Nederlanders met hun Afghaanse familieleden en Afghanen die nauw met Nederland hebben samengewerkt, voornamelijk tolken", laat het ministerie van Buitenlandse Zaken weten. Ook vliegen er woensdag bijna honderd passagiers mee die vanaf Schiphol doorreizen naar andere EU-landen.

Het gaat om een eenmalige chartervlucht, aldus het ministerie, zodat de groep van vijftig kan doorreizen naar Nederland. "Vertrek uit Pakistan via commerciële lijnvluchten is niet mogelijk omdat een deel van de groep door de omstandigheden niet over alle daarvoor benodigde papieren beschikt", aldus Buitenlandse Zaken.

Risico's

De groep evacués vluchtte niet in een keer samen vanuit Afghanistan, zei het ministerie eerder. Ze zijn de afgelopen maand naar het buurland vertrokken. Buitenlandse Zaken meldde eerder dat "een aantal" over land naar Pakistan vluchtte. Die route wordt "nadrukkelijk" afgeraden, omdat de risico's te groot zouden zijn. "Er wordt gewerkt aan het herstel van vliegverbindingen."

Wanneer het toestel precies in Nederland arriveert, kan een woordvoerder niet zeggen. Volgens het ministerie waren de evacués voor vertrek ruim een week in Islamabad, waar de ambassade "opvang in hostels, eerste levensbehoeften, nieuwe kleding en een luisterend oor" regelde.

De Nederlandse regering wil ook andere Nederlanders en Afghanen "die daarvoor in aanmerking komen in veiligheid brengen", stelt Buitenlandse Zaken. In Afghanistan zijn volgens het kabinet "waarschijnlijk" 22 tolken en hun gezinnen achtergebleven nadat de evacuatievluchten eind vorige maand waren gestopt en zeker 459 Nederlanders of mensen met een verblijfsvergunning. De Tweede Kamer debatteert woensdag over de evacuaties uit Afghanistan.

0 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

Meer uit Binnenland

Bruls: ontslag Keijer is tragisch, uitspraken waren ernstiger

NIJMEGEN (ANP) - "Dat Mona Keijzer is ontslagen, is tragisch en ernstig voor haar. Echter: haar uitspraken waren nog ernstiger", reageerde de voorzitter van het Veiligheidsberaad, Hubert Bruls, zaterdag op het ontslag van demissionair staatssecretaris Mona Keijzer (Economische Zaken, CDA).

7 minuten geleden
Lang niet overal controleren restaurants en cafés op coronapas

ROTTERDAM (ANP) - Hoewel iedereen vanaf 13 jaar vanaf zaterdag een coronatoegangsbewijs bij zich moet hebben voor een bezoek aan een horecazaak, (sport)evenement of een kunst- en cultuurinstelling, wordt daar niet van meet af aan streng op gecontroleerd. Dat komt naar voren uit een rondgang langs een aantal horecabedrijven in onder meer Rotterdam, Den Haag, Arnhem en Roermond.

14 minuten geleden
Horecabranche: uitspraken Keijzer wijzen op verdeeldheid kabinet

WOERDEN (ANP) - Koninklijke Horeca Nederland (KHN) is het eens met de kritiek van de zaterdag ontslagen staatssecretaris Mona Keijzer (Economische Zaken) op de invoering van het coronatoegangsbewijs. KHN-voorzitter Robèr Willemsen heeft daarbij de indruk dat er binnen het kabinet meer verdeeldheid bestaat over deze coronamaatregel. Hij vindt het goed dat Keijzer zich erover heeft uitgesproken. Dat zij na haar uitlatingen vervolgens per direct is ontslagen, noemt de horecavoorman "spijtig", meer kan hij daar naar eigen zeggen niet over melden.

1 uur geleden
Coronagemiddelde daalt voor 15e dag op rij, 1625 nieuwe gevallen

BILTHOVEN (ANP) - Het aantal nieuwe coronagevallen daalt verder en verder. Tussen vrijdagochtend en zaterdagochtend zijn 1625 positieve tests geregistreerd. Daardoor daalt het gemiddelde voor de vijftiende achtereenvolgende dag.

1 uur geleden
Aantal coronapatiënten in ziekenhuizen zakt gestaag verder

ZEIST (ANP) - In de Nederlandse ziekenhuizen liggen momenteel 470 coronapatiënten. Dat zijn er 21 minder dan vrijdag, zo valt op te maken uit cijfers die het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) naar buiten heeft gebracht.

2 uur geleden
Politie Haarlem lost waarschuwingsschot na vechtpartij

HAARLEM (ANP) - De politie in Haarlem heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag een waarschuwingsschot gelost na een vechtpartij in het centrum van de stad. Volgens een woordvoerder is een verdachte aangehouden. Bij de vechtpartij raakte zeker een persoon gewond aan zijn hoofd. Het slachtoffer is behandeld in het ziekenhuis.

6 uur geleden
Ook op alle Waddeneilanden coronatest voor toegang mogelijk

DEN HAAG (ANP) - Vanaf zaterdag is het op alle Waddeneilanden mogelijk om een coronatest te laten afnemen voor een coronatoegangsbewijs. Daardoor hoeven mensen niet langer de oversteek te maken naar het vasteland voor een test.

12 uur geleden