Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Nederlands vliegtuig haalt Afghaanse evacués op uit Pakistan

Nederlands vliegtuig haalt Afghaanse evacués op uit Pakistan

ISLAMABAD (ANP) - Een Nederlands vliegtuig pikt woensdag een groep van ongeveer vijftig mensen op die vanuit Afghanistan naar Pakistan zijn gevlucht. Daar werden ze de afgelopen tijd opgevangen door de Nederlandse ambassade in de hoofdstad Islamabad.

Het gaat om "enkele Nederlanders met hun Afghaanse familieleden en Afghanen die nauw met Nederland hebben samengewerkt, voornamelijk tolken", laat het ministerie van Buitenlandse Zaken weten. Ook vliegen er woensdag bijna honderd passagiers mee die vanaf Schiphol doorreizen naar andere EU-landen.

Het gaat om een eenmalige chartervlucht, aldus het ministerie, zodat de groep van vijftig kan doorreizen naar Nederland. "Vertrek uit Pakistan via commerciële lijnvluchten is niet mogelijk omdat een deel van de groep door de omstandigheden niet over alle daarvoor benodigde papieren beschikt", aldus Buitenlandse Zaken.

Risico's

De groep evacués vluchtte niet in een keer samen vanuit Afghanistan, zei het ministerie eerder. Ze zijn de afgelopen maand naar het buurland vertrokken. Buitenlandse Zaken meldde eerder dat "een aantal" over land naar Pakistan vluchtte. Die route wordt "nadrukkelijk" afgeraden, omdat de risico's te groot zouden zijn. "Er wordt gewerkt aan het herstel van vliegverbindingen."

Wanneer het toestel precies in Nederland arriveert, kan een woordvoerder niet zeggen. Volgens het ministerie waren de evacués voor vertrek ruim een week in Islamabad, waar de ambassade "opvang in hostels, eerste levensbehoeften, nieuwe kleding en een luisterend oor" regelde.

De Nederlandse regering wil ook andere Nederlanders en Afghanen "die daarvoor in aanmerking komen in veiligheid brengen", stelt Buitenlandse Zaken. In Afghanistan zijn volgens het kabinet "waarschijnlijk" 22 tolken en hun gezinnen achtergebleven nadat de evacuatievluchten eind vorige maand waren gestopt en zeker 459 Nederlanders of mensen met een verblijfsvergunning. De Tweede Kamer debatteert woensdag over de evacuaties uit Afghanistan.

Meer uit Binnenland

Prijs van drinkwater in 2023 flink omhoog

DEN HAAG (ANP) - De prijs van drinkwater gaat in 2023 flink omhoog. Alle drinkwaterbedrijven verhogen hun tarieven, omdat de bedrijven te maken hebben met fors gestegen kosten van energie, materialen en grondstoffen. Daarnaast moet er veel geïnvesteerd worden om de beschikbaarheid van leidingwater in de toekomst te kunnen garanderen, aldus de bedrijven. De kostenstijging loopt uiteen van ongeveer 20 euro tot rond de 50 euro per jaar voor een gemiddeld huishouden, afhankelijk van het bedrijf dat voor het water zorgt..

23 minuten geleden
60.000 handtekeningen voor compensatiefonds arbeiders Qatar

DEN HAAG (ANP) - De ambassade van Qatar in Den Haag krijgt dinsdag 60.000 handtekeningen aangeboden van mensen die willen dat het land een compensatiefonds in het leven roept voor de arbeidsmigranten daar. Die hebben onder barre omstandigheden aan de voetbalstadions voor het huidige WK voetbal in Qatar moeten werken. Er vielen doden bij. De handtekeningen zijn verzameld door mensrechtenorganisatie Amnesty International. De oproep voor een fonds is ook aan het adres van voetbalfederatie FIFA.

29 minuten geleden
'Koninklijke' en tóch echte Rembrandt keert terug naar paleis

DEN HAAG (ANP) - Een zelfportret van Rembrandt met een rode baret dat 125 jaar niet meer in Nederland was en ook 55 jaar nergens meer aan publiek is getoond, is vanaf deze week te zien in het Haagse museum Escher in Het Paleis, een voormalig onderkomen van de Oranjes. Die plek is niet voor niets gekozen. De latere koning Willem II schafte het portret in 1823 aan en daarna hing het tientallen jaren in genoemd paleisje, toen diens zoon prins Hendrik de Zeevaarder er huisde. In de jaren zestig van de afgelopen eeuw werd er opeens getwijfeld aan de echtheid: misschien was het wel van of zelfs alleen naar Ferdinand Bol. Maar nieuw onderzoek zou uitwijzen dat het toch echt een zelfportret van Rembrandt moet zijn.

47 minuten geleden
Kurhaus Scheveningen ontruimd om brand in hotelkamer

DEN HAAG (ANP) - Hotel Kurhaus in Scheveningen is maandagochtend ontruimd nadat er een brand was ontstaan in een van de hotelkamers. De gasten worden opgevangen, de brandweer is bezig met blussen, meldt de Veiligheidsregio Haaglanden.

54 minuten geleden
Minder coronadoden in verpleeghuizen met kleine leefgroepen

NIJMEGEN/LEUVEN (ANP) - In Vlaamse verpleeghuizen waar ouderen in kleine leefgroepen samenwonen en een vast zorgteam hebben, zijn minder mensen besmet geraakt met corona en ook minder mensen aan het virus overleden. De Radboud Universiteit in Nijmegen deed samen met de KU Leuven in opdracht van het Vlaamse ministerie van Volksgezondheid onderzoek naar de organisatiestructuur van verpleeghuizen.

1 uur geleden
Verkeer rond Utrecht vast na kettingbotsing, weg voorlopig dicht

DEN HAAG (ANP) - Rond Utrecht staat het verkeer "compleet vast", meldt de ANWB. Dat komt door een ongeluk met drie vrachtwagens en enkele personenauto's op de A27 vanuit Gorinchem richting Utrecht voor knooppunt Rijnsweerd. Daarbij zijn volgens de politie twee gewonden gevallen. De slachtoffers zijn naar het ziekenhuis gebracht.

1 uur geleden
Europol rolt groot drugskartel op en onderschept 30 ton coke

DEN HAAG (ANP) - De Europese politieorganisatie Europol heeft in zes landen 49 verdachten, onder wie zeker twee Nederlanders, opgepakt die verdacht worden van grootschalige internationale drugshandel. Daarbij is in totaal meer dan 30.000 kilo cocaïne onderschept. Europol denkt dat het kartel ongeveer een derde van de Europese cocaïnehandel controleerde.

3 uur geleden