Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

‘Nederlands is verschrikkelijk onregelmatig en onlogisch’

‘Nederlands is verschrikkelijk onregelmatig en onlogisch’

VLISSINGEN - Vlissingen telt twintig taalcoaches, waaronder Jan de Veen. Hij geeft wekelijks één-op-één begeleiding aan anderstalige Zehra Dogan in de Zeeuwse Bibliotheek (ZB) Vlissingen. 

De Veen, taalcoach van taalmaatje Dogan, heeft van 1974 tot en met 2000 in het buitenland gewerkt, in ontwikkelingslanden in Azië en Afrika. Door zijn werk heeft hij verschillende talen geleerd en culturen ontdekt. In 2000 verhuisde hij met zijn gezin naar Vlissingen. Samen met zijn vrouw werd hij vrijwilliger bij het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) omdat daar vraag was naar mensen die Nederlands konden leren aan asielzoekers van verschillende nationaliteiten, vooral Eritreeërs en Syriërs. Zij pasten in het profiel en gaven een aantal jaren les aan klassen van 15 á 20 anderstaligen in het COA van Middelburg, totdat alleen officieel bevoegde leraren voor deze klassen mochten staan. Toen is De Veen als taalcoach begonnen, wat in tegenstelling tot zijn eerdere vrijwilligerswerk een stuk persoonlijker is. “Ik leer Turkije kennen en begin te begrijpen, verwijzend naar Dogan, die om deze reden naar Nederland is verhuisd, hoe het is als je man in het buitenland werkt.” In een één-op-één situatie kan hij werken aan specifieke, resultaatgerichte doelen, wat in groepsverband niet mogelijk is. Dat anderstaligen moeite hebben met de Nederlandse taal, kan hij goed begrijpen. “Nederlands is verschrikkelijk onregelmatig en onlogisch. Het schrift, de zinsopbouw en klemtonen zijn anders dan in andere talen, zoals Turks en Arabisch.”

Meer uit Vlissingen

Molukse graven krijgen beschermde status

VLISSINGEN - De graven van Molukse KNIL-militairen op de begraafplaatsen in Oost-Souburg en Vlissingen krijgen een beschermde status. De gemeente Vlissingen neemt daarmee ook de grafrechten over.

6 uur geleden
Rijkswaterstaat stelt werk aan A58 bij Vlissingen uit; snelweg volgend weekeinde afgesloten

VLISSINGEN - Vanwege de ongunstige weersverwachting werkt Rijkswaterstaat dit weekeinde niet aan de snelweg A58 tussen Vlissingen en Arnemuiden. Ze verplaatst deze klus naar volgend weekeinde. Dan is de A58 afgesloten van zaterdag 16 december 21.00 uur tot maandag 18 december 6.00 uur in de richting van Bergen op Zoom, tussen afslag Vlissingen en afslag Ritthem.

1 dag geleden
Duizend boompjes krijgen nieuwe stek in Vlissingen

VLISSINGEN - Dit najaar organiseerde de Zeeuwse Milieufederatie (ZMf) voor het derde jaar op rij een uitdeelactie gratis inheemse boompjes. Inwoners van Vlissingen die boompjes hebben besteld kunnen deze zaterdag 9 december afhalen op de Stadswerf aan de Vredehoflaan. De ZMf deelt in de hele provincie 18.000 boompjes uit en wil zo bijdragen aan de vergroening van Zeeland.

1 dag geleden
Boekenliefhebbers gezocht voor Walcherse leesclub

VLISSINGEN - Samen over boeken praten is leuk én verrijkend. Je bekijkt een boek met andere ogen en ontmoet gelijkgestemden. In Walcheren worden boekenliefhebbers gezocht voor diverse leesclubs. “Ik wil al heel lang meer lezen, maar het komt er maar niet van." zegt één van de belangstellenden. “Ik hoop dat dit met een leesclub eindelijk gaat lukken."

1 dag geleden
Bomen moeten wijken voor droge voeten

VLISSINGEN - Het parkeerterrein Hofje de Pauw wordt opnieuw bestraat. Er is al enige tijd sprake van wateroverlast doordat de kolken aan het eind van de parkeervakken staan en de wortels van de bomen de verharding omhoog drukken. De werkzaamheden duren tot en met 22 december.

2 dagen geleden
Avond rond klimaat met De Kift in de Piek

VLISSINGEN - Vrijdag 8 december speelt fanfarepunkband De Kift in de Piek in het kader van een gespreksavond rond klimaatverandering. Daarnaast zijn er sprekers en worden bezoekers uitgenodigd om mee te praten.

2 dagen geleden
Vier auto's betrokken bij botsing Paul Krugerstraat

VLISSINGEN - Vier auto's zijn woensdagmiddag betrokken geraakt bij een kleine kettingbotsing op de Paul Krugerstraat in Vlissingen. Het bleef gelukkig bij materiële schade.Een blauwe Fiat Punto en een zwarte Range Rover kwamen rond 14 uur met elkaar in botsing, vermoedelijk tijdens een parkeermanoeuvre. Door de aanrijding botste de Fiat tegen een geparkeerd staande witte Subaru. Deze reed op zijn beurt tegen een blauwe Fiat Panda. Dit laatste voertuig had een trekhaak en raakte daardoor op het eerste zicht niet beschadigd.De Fiat Punto en de Range Rover liepen beide schade op aan een voorwiel. Deze voertuigen moesten worden opgehaald door bergingsbedrijven. Bij het ongeluk bleek niemand gewond te zijn geraakt. Vanwege de botsing was de Paul Krugerstraat tijdelijk afgesloten tussen de kruising met de Industrieweg en de kruising bij de Keersluisbrug.

3 dagen geleden