Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Nederlanders trekken bij kerstinkopen vaker pas dan ooit tevoren

Nederlanders trekken bij kerstinkopen vaker pas dan ooit tevoren

AMSTERDAM (ANP) - Nederlanders hebben vrijdag bij het doen van de kerstinkopen vaker met een pas afgerekend dan ooit tevoren. Ook zaterdag is het druk in de winkelstraten, waardoor het dagrecord mogelijk nog kan worden overtroffen, meldt de Betaalvereniging Nederland. Bij de Bijenkorf in Amsterdam stonden de mensen zaterdag opnieuw buiten in de rij om naar binnen te mogen. Bij supermarkten van Albert Heijn was het druk met mensen die hun laatste kerstboodschappen kwamen doen.

Alles bij elkaar telde de Betaalvereniging vrijdag meer dan 22 miljoen betalingen met pinpassen en creditcards aan de Nederlandse winkelkassa's, goed voor ruwweg 740 miljoen euro. Dat is beduidend meer dan de drukste dag in 2019, het laatste jaar voor de coronapandemie. Toen werden op zaterdag 21 december ongeveer 21 miljoen kaarttransacties verwerkt voor een totaalbedrag van zo'n 675 miljoen euro.

"In eerdere jaren viel het dagrecord altijd op de laatste zaterdag voor Kerstmis. Wellicht wordt het record van gisteren dus vandaag nog overtroffen", laat een woordvoerder weten. Het is eigenlijk al de hele week druk in de winkelstraten. Sinds vorige week zaterdag is in Nederland al voor ruim 3,5 miljard euro met een pasje uitgegeven. Dat is bijna 1 miljard euro meer dan in een gewone week. Online wordt er eveneens veel gespendeerd, maar niet zoveel als eerder dit jaar rond koopjesfestijn Black Friday.

Staking

Volgens vakbond FNV zijn de rijen voor de Bijenkorf in Amsterdam niet alleen het gevolg van de grote toestroom aan mensen die nog even snel een kerstcadeautje op de kop willen tikken. Er wordt namelijk ook gestaakt. De bond organiseert al weken acties bij het warenhuis waaraan telkens een deel van de werknemers meedoet. De Bijenkorf erkent dat er in deze periode op sommige afdelingen tijdelijk minder bezetting is. Daarom hanteert de keten een maximum voor het aantal bezoekers dat tegelijk in de winkel kan zijn.

Niet alleen bij de Amsterdamse Bijenkorf legden medewerkers zaterdag het werk neer. Dat gebeurde ook in enkele andere filialen en bij drogisterijketen Etos, waarvan verspreid over het land zelfs diverse vestigingen moesten sluiten. Etos zegt de actie vervelend te vinden. FNV eist zowel bij de Bijenkorf als in de drogisterijbranche hogere lonen. Naar de smaak van de bond moeten de werkgevers veel meer loon bieden dan ze tot nu toe hebben gedaan.

Een woordvoerster van Albert Heijn noemt het zaterdag "gezellig druk". "In de winkels zien we dat de carpaccio hard gaat", zegt ze. Ook feeststollen, gourmetartikelen en ragoutbakjes worden veel verkocht.

Meer uit Financieel

Sportmerk Under Armour lager op Wall Street na winstwaarschuwing

NEW YORK (ANP) - Sportkledingmerk Under Armour ging donderdag omlaag op de aandelenbeurzen in New York. Under Armour kwam met een winstwaarschuwing voor het lopende boekjaar door "uitdagende marktomstandigheden". Het aandeel stond 1 procent in het rood in de vroege handel.

1 uur geleden
Kabinet bekijkt alternatieven voor verkoop Duitse tak TenneT

DEN HAAG (ANP) - De verkoop van de Duitse tak van netbeheerder TenneT aan de Duitse staat laat nog altijd op zich wachten. De onderhandelingen duren langer dan gehoopt, erkent demissionair minister Steven van Weyenberg (Financiën). Hij gaat daarom samen met het staatsbedrijf alvast alternatieven in kaart brengen voor het geval er geen deal kan worden gesloten.

1 uur geleden
Albert Heijn gaat varkenshouders betalen om stallen te verbeteren

ZAANDAM (ANP) - Albert Heijn gaat varkenshouders betalen om hun stallen te verbeteren. De Dierenbescherming is enthousiast.

2 uur geleden
EU onderzoekt verslavende werking Insta en Facebook op kinderen

BRUSSEL (ANP) - De Europese Commissie denkt dat Instagram en Facebook kinderen verslaafd maken. Dat is tegen de Europese regels die internetbedrijven voorschrijven dat ze bijvoorbeeld kinderen moeten beschermen. De commissie heeft een officieel onderzoek ingesteld.

3 uur geleden
Post sturen duurder, kwaliteit bezorging gaat achteruit, ziet ACM

DEN HAAG (ANP) - Nederlanders zijn de afgelopen jaren meer gaan betalen voor het sturen van post, maar de kwaliteit van de bezorging is achteruitgegaan. Dit meldt de Autoriteit Consument & Markt (ACM) in haar jaarlijkse Post- en pakketmonitor. De toezichthouder zegt veel klachten te krijgen over post en pakketten die te laat of onzorgvuldig worden bezorgd.

3 uur geleden
Eurostar gaat investeren in vijftig nieuwe treinen

AMSTERDAM (ANP) - Eurostar gaat investeren in tot vijftig nieuwe treinen. In de toekomst wil Eurostar uiteindelijk 67 treinen laten rijden, dat zijn er zestien meer dan nu. Het is de bedoeling dat de eerste nieuwe treinen vanaf begin 2030 gaan rijden.

4 uur geleden
Honda gaat miljarden investeren in productie elektrische auto's

TOKIO (ANP/BLOOMBERG) - Honda gaat de komende jaren miljarden investeren in de productie van elektrische auto's. De Japanse autofabrikant rekent daarmee op een sterk herstel van de vraag naar volledig elektrische voertuigen. De verkopen van elektrische auto's kampen nu juist met tegenwind door een afnemende vraag, sterke concurrentie van goedkope modellen uit China en het afbouwen van subsidies voor de aanschaf van een elektrische auto.

4 uur geleden