
Nederlanders grijpen naast milieuprijzen prins William
BOSTON (ANP) - De gemeente Amsterdam en het Nederlandse The Great Bubble Barrier zijn vrijdag in het Amerikaanse Boston niet in de prijzen gevallen bij de uitreiking van de Earthshot Prize. Deze door de Britse prins William bedachte milieuprijzen van 1 miljoen Britse pond (1,17 miljoen euro) gingen niet naar de Nederlandse kanshebbers, maar naar projecten uit Kenia, India, Australië, het Verenigd Koninkrijk en Oman.
De Nederlandse organisaties noemden het vooraf "een grote eer" dat ze genomineerd waren. The Great Bubble Barrier voorkomt met een gordijn van luchtbellen zoveel mogelijk dat plastic van de rivier of gracht in de zee belandt. Meer dan 80 procent van het drijvende plastic wordt tegengehouden door het bellenscherm en komt in de opvangbakken terecht. Het bedrijf verloor in de categorie "oceanen nieuw leven in blazen" van een Australisch project dat inheemse vrouwen moet betrekken bij het behouden van de koraalriffen.
De gemeente Amsterdam was genomineerd vanwege het plan om in 2050 volledig circulair te zijn en tegen 2030 de hoeveelheid gebruikte materialen gehalveerd te hebben. Volgens de Earthshot Prize is Amsterdam de eerste stad ter wereld die zich gebonden heeft aan dit doel. Toch won de stad het in de categorie "afvalvrij leven" niet van een Brits bedrijf dat zeewier omzet in verpakkingsmateriaal.
Uitdagingen overwinnen
Prins William en zijn vrouw Catherine waren vrijdag in Boston bij de ceremonie, maar de Nederlandse kanshebbers kozen ervoor om deze via een livestream bij te wonen. "Een duurzamere keuze", lieten ze zich daarover aan het ANP ontvallen.
Vorig jaar werd de Earthshot Prize voor het eerst uitgereikt. De naam van de prijs verwijst naar de Moonshot-ambitie in de jaren zestig van de vorige eeuw om binnen een decennium een mens op de maan te krijgen. "Ik geloof dat de oplossingen die vanavond zijn aangedragen, bewijzen dat we de grootste uitdagingen van onze planeet kunnen overwinnen", zei prins William tijdens de ceremonie.
Meer uit Binnenland
FINSTERWOLDE (ANP) - Meer dan honderd mensen zijn vanuit het Groningse Finsterwolde op zoek gegaan naar Jeffrey (10) en Emma (8), vermist uit het naburige Beerta. Ze krijgen vanaf het aanmeldpunt van Coördinatie Platform Vermissing (CPV) een blauwe prikker mee, een geel hesje aan en een bepaald gebied aangewezen om te voet, met de fiets of vanuit de auto te zoeken.
8 minuten geledenEINDHOVEN (ANP) - De huldiging van de PSV-selectie is begonnen op het Stadhuisplein in Eindhoven, waar een uitzinnige menigte fans de spelers toejuicht. De spelers en staf kwamen even na 18.30 uur boven op het podium, in het bijzijn van burgemeester Jeroen Dijsselbloem.
15 minuten geledenEINDHOVEN (ANP) - Het is "redelijk druk" op de vijf EHBO-posten bij het huldigingsfeest van PSV. Het Rode Kruis heeft zestig vrijwilligers ingezet in Eindhoven, laat een medewerker weten. In de stad zijn veel fans op de been om het kampioenschap van hun club te vieren.
43 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - De familie van de uit het Groningse Beerta vermiste Jeffrey en Emma is enorm ongerust over het welzijn van de kinderen. Ondanks de radeloosheid en de wanhoop houden ze hoop. Dat zeggen ze via een boodschap verspreid door de organisatie Namens de Familie.
1 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Vertrouwensinspecteurs hebben vorig jaar fors meer meldingen gekregen over misstanden in de kinderopvang, zoals seksueel misbruik of mishandeling. Ze behandelden in totaal 373 dossiers, ruim een derde meer dan een jaar eerder.
1 uur geledenBEERTA (ANP) - De politie zegt te vrezen voor het leven van de ontvoerde kinderen Emma (8) en haar broer Jeffrey (10). Er zijn volgens de politie aanwijzingen dat hun vader zichzelf en de kinderen van het leven wil beroven. "Dat vermoeden we onder meer omdat er een brief is gevonden die door de verdachte is geschreven", meldt de politie. "Deze brief geeft aanleiding om te denken dat de kinderen in levensgevaar verkeren. Daarom zijn we met heel veel mensen naar Jeffrey en Emma op zoek."
1 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Buitenlandminister Caspar Veldkamp is het niet eens met de vele tienduizenden demonstranten die zich zondag op het Malieveld in Den Haag uitspraken tegen het Israëlbeleid van het kabinet. Het beeld dat Nederland zich niet duidelijk genoeg zou uitspreken tegen het geweld in de Gazastrook, zegt de bewindsman niet te herkennen.
2 uur geleden