Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Nederlanders finishen achter Belgische zonneauto in Marokko

Nederlanders finishen achter Belgische zonneauto in Marokko

AGADIR (ANP) - Drie Nederlandse studententeams zijn maandagavond succesvol gefinisht tijdens de eerste zonneautorace van de Solar Challenge in Marokko, achter de zonnewagen van de KU Leuven. Na het Belgische team volgden de studententeams uit Enschede, Delft en Groningen. Met racewagens die rijden op zonne-energie proberen de drie Nederlandse en vier andere teams nog tot en met vrijdag zo snel mogelijk 2500 kilometer af te leggen.

Het was een pittige etappe met hectisch verkeer, onder meer omdat er kamelen op de weg stonden. "Ook de steile berghellingen met haarspeldbochten waren lastig", laat captain van het Delftse Vattenfall Solar Team Christiaan Wiers weten. In de middag werd het bovendien spannend voor de zonnewagens omdat het bewolkt werd. "Niet per se iets wat je verwacht in Marokko", laat Mark van Eijk van het Twentse team weten, dat als tweede finishte. De auto's hadden wel genoeg energie om over de finish te komen.

De Nederlanders verwachten dinsdag de taaiste rit van de week te moeten rijden. "Dan hebben we ook de steilste stukken, waar zelfs een gewone auto nog moeite mee kan hebben", aldus Wiers.

De race die start en finisht in de West-Marokkaanse havenstad Agadir is het alternatief voor de World Solar Challenge in Australië, die wordt gezien als het wereldkampioenschap zonneracen. Door strenge Australische coronabeperkingen lukte het niet om die race te organiseren.

Iedere dag wordt een route van ongeveer vijfhonderd kilometer verreden over de openbare weg door gebergtes en door de woestijn. Het team dat over alle dagen genomen met zijn zonnewagen de snelste tussentijden heeft genoteerd, wint. De finish is vrijdagmiddag.

Meer uit Binnenland

Boek Inez Weski meteen bovenaan bestsellerlijst

DEN HAAG (ANP) - Het boek van advocaat Inez Weski staat in de eerste week na het verschijnen meteen bovenaan de Bestseller 60, de lijst met bestverkochte boeken van boekenkoepel CPNB. In het boek Het geluid van de stilte schrijft Weski onder meer over haar arrestatie vorig jaar.

53 minuten geleden
Capaciteit COA Ter Apel weer ruim overschreden

TER APEL (ANP) - De grenzen van de opvangcapaciteit van het aanmeldcentrum in Ter Apel zijn afgelopen nacht opnieuw ruim overschreden. Er sliepen 2300 mensen, driehonderd meer dan is afgesproken. De aanhoudende drukte heeft gevolgen voor de werkdruk voor medewerkers en de sfeer op de locatie. Dinsdagavond was er een steekpartij bij het aanmeldcentrum, een 24-jarige man raakte gewond.

54 minuten geleden
OM handelt zaak tegen vier medewerkers zorgboerderij zelf af

GRONINGEN (ANP) - Het Openbaar Ministerie beslist zelf of vier medewerkers van een zorgboerderij in het Groningse Wedde straf krijgen voor het mishandelen van gehandicapte bewoners. De zaak wordt voorgelegd aan de officier van justitie en niet aan de rechtbank. Het is nog niet bekend wanneer dat gebeurt.

55 minuten geleden
Brand in pand Rotterdam waar minder-zelfredzame mensen wonen

ROTTERDAM (ANP) - In een flatwoning aan de Arrheniusweg in de Rotterdamse wijk Prins-Alexander bestrijdt de brandweer een uitslaande brand. In het gebouw wonen enkele mensen die volgens de veiligheidsregio "minder zelfredzaam zijn".

1 uur geleden
Neergestoken medewerker ggz-instelling Heerlen overleden

HEERLEN (ANP) - De medewerker van een ggz-instelling in Heerlen die vorige week werd neergestoken, is dinsdag aan haar verwondingen overleden. Dat meldt de politie woensdagochtend. De vrouw werd vorige week maandagmiddag neergestoken op het terrein van de instelling aan de John F. Kennedylaan. Korte tijd later hield de politie een 29-jarige vrouw uit Heerlen aan als verdachte.

3 uur geleden
Tientallen woningen in Utrecht ontruimd om gaslek

UTRECHT (ANP) - Tussen de dertig en veertig woningen zijn woensdagochtend in Utrecht ontruimd om een gaslek. De Veiligheidsregio Utrecht meldde dat in een woning aan de Zijpestraat in de Rivierenwijk een dusdanige hoeveelheid gas werd gemeten, dat besloten werd ruim te ontruimen.

3 uur geleden
Flinke kettingbotsing in Zeeburgertunnel bij Amsterdam

AMSTERDAM (ANP) - In de Zeeburgertunnel in de A10 bij Amsterdam is een kettingbotsing met dertien auto's geweest. Dat meldt de ANWB. Over gewonden is nog niks bekend.

4 uur geleden