Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

'Nederlander gaat zuinig om met spaargeld'

'Nederlander gaat zuinig om met spaargeld'

AMSTERDAM (ANP) - Nederlanders gaan het geld dat ze tijdens de coronacrisis extra hebben gespaard, als het straks weer kan niet zomaar uitgeven. Mensen vinden het volgens economen van ABN AMRO moeilijk om op hun gespaarde geld in te teren, ook al is dat hoger dan ze initieel hadden voorzien. Bovendien bleven de uitgaven aan duurzame goederen als een huis, een verbouwing, een nieuwe wasmachine of een auto op niveau, waarmee een inhaalslag minder aannemelijk lijkt.

Zo werd veel elektronica aangeschaft om de thuiswerkplek in te richten en bij gebrek aan vakantie zijn consumenten aan het huis gaan klussen. Hard getroffen sectoren zoals winkels, de reis- en evenementenbranche en de horeca lenen zich daarnaast minder goed voor een forse inhaalslag. Het is daarmee volgens ABN AMRO dus maar de vraag of de gemiste uitgaven tijdens het afgelopen jaar ook daadwerkelijk allemaal worden ingehaald.

De Nederlandsche Bank (DNB) rekende uit dat Nederlanders vorig jaar bij elkaar 42 miljard euro op hun betaal- of spaarrekening bijschreven. Volgens ABN AMRO is 37 miljard euro daarvan extra gespaard door de coronacrisis. Een groot gedeelte van de 4600 euro die huishoudens extra overhielden werd in de maanden maart, april en juni gespaard.

Onzekere tijden

Volgens ABN AMRO is het in crisistijd gebruikelijk dat de spaartegoeden toenemen. Dit omdat mensen graag wat geld achter de hand willen houden in onzekere tijden. Zo spaarden Nederlanders in 2009 zo'n 14,5 miljard euro extra. In 2010 was dit 7,3 miljard.

Van de 42 miljard euro die vorig jaar werd gespaard is volgens ABN AMRO 15 miljard euro onvrijwillig op de rekeningen blijven staan, wat betekent dat het geld niet kon worden uitgeven door bijvoorbeeld horecasluitingen en vakanties die niet door konden gaan. Zo'n 10 miljard euro had eigenlijk tijdens de eerste coronagolf uitgegeven moeten worden, de resterende 5 miljard aan het einde van het jaar. De laatste weken loopt het onvrijwillige spaargeld ook weer harder op dan tijdens de eerste golf omdat niet-essentiële winkels dicht zijn.

Historische data tonen volgens ABN AMRO ook aan dat extra opgebouwd spaargeld tijdens een crisis niet direct wordt uitgegeven op het moment dat dit weer kan. Na de financiële crisis bleef de totale instroom van spaargeld groter dan de totale uitstroom, waardoor de netto inleg verder steeg.

Meer uit Financieel

Pensioenfondsen: nu stappen maken met nieuwe wet

DEN HAAG (ANP) - Pensioenfondsen zijn blij dat de wet voor het nieuwe pensioenstelsel nu ook door de Eerste Kamer is aangenomen. Het is nu tijd om vaart te maken met het doorvoeren van alle veranderingen, stelt koepelorganisatie Pensioenfederatie.

34 minuten geleden
Werkgevers: eindelijk grote onderhoudsbeurt voor pensioenen

DEN HAAG (ANP) - Werkgeversorganisatie VNO-NCW is blij dat nu ook de Eerste Kamer de weg heeft vrijgemaakt voor de herziening van het pensioenstelsel waar al jaren aan wordt gewerkt. "Hiermee krijgt het pensioenstelsel eindelijk de grote onderhoudsbeurt die nodig is", zegt voorzitter Ingrid Thijssen.

40 minuten geleden
FNV: keihard aan de slag voor mensen met zware beroepen

DEN HAAG (ANP) - Nu de nieuwe Pensioenwet ook in de Eerste Kamer is aangenomen, wil FNV snel werk maken van structurele afspraken zodat mensen met zware beroepen op tijd kunnen stoppen met werken. "Als FNV gaan wij daarmee keihard aan de slag", aldus voorzitter Tuur Elzinga.

42 minuten geleden
Beleggers zoeken naar richting tijdens debat over schuldenplafond

NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York zijn met een gemengd beeld de handel uitgegaan. Beleggers hielden de politiek in Washington in de gaten. Het Huis van Afgevaardigden debatteerde over de deal tussen president Joe Biden en Republikeinen over het verhogen van het schuldenplafond van de Amerikaanse overheid. Volksvertegenwoordigers moeten dit principeakkoord nog goedkeuren.

56 minuten geleden
Theranos-oprichter Holmes begint aan celstraf om megafraude

BRYAN (ANP/AFP) - Elizabeth Holmes, de voormalig topvrouw van het Amerikaanse biotechbedrijf Theranos, heeft zich bij een gevangenis in Texas gemeld voor haar celstraf. Vorig jaar veroordeelde rechter haar tot een gevangenisstraf van elf jaar wegens grootschalige fraude bij het bloedtestbedrijf dat ze had opgericht. Ze hield beleggers lange tijd voor dat Theranos met een nieuwe testmethode snel en efficiënt diagnoses kon stellen, maar uiteindelijk kwam aan het licht dat het meeste werk met conventionele testapparatuur gebeurde.

2 uur geleden
Mexicanen verkopen voor 3,3 miljard euro Heineken-aandelen

MONTERREY (ANP) - Het Mexicaanse drankenbedrijf Femsa verkoopt voor 3,3 miljard euro aan aandelen in Heineken. De bierbrouwer zelf koopt een deel van die stukken.

4 uur geleden
Duitse hoofdrolspeler grote dividendfraude krijgt weer 8 jaar cel

WIESBADEN (ANP/DPA/BLOOMBERG) - Een Duitse spilfiguur in omvangrijke fraude met dividenden is opnieuw tot acht jaar cel veroordeeld. De rechtbank van Wiesbaden achtte de oud-belastingdienstmedewerker Hanno Berger schuldig aan verschillende vormen van belastingontwijking. Hij werd eind vorig jaar ook al in een andere belastingzaak veroordeeld tot acht jaar cel, maar ging daartegen in beroep.

4 uur geleden