Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Nederland vraagt opnieuw geld uit Europees coronaherstelfonds

Nederland vraagt opnieuw geld uit Europees coronaherstelfonds

DEN HAAG (ANP) - Nederland heeft bij de Europese Commissie een tweede betaalverzoek ingediend in het kader van het Herstel- en Veerkrachtplan, bedoeld om de economieën van de EU-lidstaten te helpen herstellen van de gevolgen van de coronapandemie. Dat heeft minister Eelco Heinen (Financiën) bekendgemaakt na de ministerraad.

Met dit tweede verzoek verwacht het kabinet 1,2 miljard euro binnen te halen, op een totaal voor Nederland gereserveerd potje van 5,4 miljard euro. De Europese Commissie heeft twee maanden om te beoordelen of Nederland aan de voorwaarden heeft voldaan. Het eerste betaalverzoek ter waarde van 1,3 miljard euro werd in september gehonoreerd.

Het geld uit het Herstel- en Veerkrachtplan is bedoeld voor investeringen in onder meer digitalisering, betaalbare woningen, onderwijs en zorg. De tweede tranche wordt bijvoorbeeld gebruikt voor scholing van werklozen met een zwakke positie op de arbeidsmarkt, voor betere zorg, woningbouw en voor compensaties die zijn betaald voor de beëindiging van varkenshouderijen.

Wijzigingsverzoek

Na dit tweede betaalverzoek volgen er nog drie. Om aanspraak te kunnen maken op het volledige bedrag, zal het kabinet Brussel moeten meekrijgen met een wijzigingsverzoek, want niet alle ingediende investerings- en hervormingsplannen zijn op tijd haalbaar. Ook is voor een aantal voorstellen het politieke draagvlak weggevallen, hoewel dat formeel gezien geen grond is voor aanpassingen.

Het vorige kabinet nam bijvoorbeeld rekeningrijden in de plannen op als verduurzamingsmaatregel, maar de huidige regeringscoalitie ziet daar niets in. Heinen houdt het er nu op dat deze maatregel "waarschijnlijk niet meer haalbaar" is binnen de looptijd van het Herstel- en Veerkrachtplan, en hoopt een alternatief te kunnen aandragen.

Andere plannen liepen vertraging op door schaarste aan onderdelen en krapte op de arbeidsmarkt. Het lukt daardoor bijvoorbeeld niet om tijdig voldoende windmolens op zee te bouwen en een nieuw spoorveiligheidssysteem in te voeren. En in sommige gevallen zijn inmiddels "beter passende" alternatieven voorhanden voor maatregelen uit het oorspronkelijke plan.

Meer uit Politiek

Nationaal Burgerberaad Klimaat uit de startblokken

AMERSFOORT (ANP) - Het Nationaal Burgerberaad Klimaat is zaterdag voor het eerst bijeengekomen. De startbijeenkomst in de Rijtuigenloods in Amersfoort werd geopend door de ministers Sophie Hermans (Klimaat en Groene Groei) en Judith Uitermark (Binnenlandse Zaken). Dat deden ze samen met voorzitter Nienke Meijer aan de hand van een vraaggesprek.

6 uur geleden
VVD ook voorstander van socialemediaverbod voor kinderen

DEN HAAG (ANP) - Ook VVD is voorstander van een socialemediaverbod voor kinderen, bevestigt een woordvoerder na berichtgeving van RTL Nieuws. De coalitiepartij nam vorige maand nog geen standpunt in toen D66 pleitte voor een leeftijdsgrens van 15 jaar, maar pleit nu voor een grens van 13 jaar.

9 uur geleden
Veldkamp: Oekraïne-opmerking Wilders is 'inleidende beschieting'

DEN HAAG (ANP) - Minister Caspar Veldkamp (Buitenlandse Zaken) is van plan Wilders te houden aan de afspraken die de coalitie heeft gemaakt over steun aan Oekraïne. Dat zei de minister in Café Kockelmann.

22 uur geleden
Uitermark wil aanpak discriminatie centraal regelen

DEN HAAG (ANP) - De aanpak van discriminatie moet centraal worden geregeld, vindt minister Judith Uitermark (Binnenlandse Zaken). Nu krijgen lokale loketten hun geld nog van gemeenten, maar dat moet via een nieuwe landelijke organisatie gaan lopen. Die organisatie krijgt ook taken als onderzoek en landelijke campagnes.

1 dag geleden
Schoof leidt zelf stikstofgroep, wil alle maatregelen bespreken

DEN HAAG (ANP) - Premier Dick Schoof gaat zelf de ministeriële werkgroep leiden die een oplossing moet vinden in de steeds diepere stikstofcrisis. Die ministeriële commissie zal bestaan uit de bewindslieden die het meest met stikstof te maken hebben, zoals ministers Femke Wiersma (Landbouw), Mona Keijzer (Ruimtelijke Ordening) en Barry Madlener (Infrastructuur).

1 dag geleden
Madlener heeft 'grote zorgen' over nieuwe stikstofuitspraak

DEN HAAG (ANP) - Minister Barry Madlener (Infrastructuur en Waterstaat) heeft "grote zorgen" over een nieuwe stikstofuitspraak van de Raad van State. De hoogste bestuursrechter deed die bijna een maand geleden al, maar deze week werd bekend dat binnen het kabinet een speciale commissie is ingesteld om de gevolgen en ook mogelijke oplossingen in kaart te brengen.

1 dag geleden
Klever: Nederland zal niet vooraan staan bij wederopbouw Gaza

DEN HAAG (ANP) - Nederland zal niet vooraan staan als het gaat om de wederopbouw van Gaza, zegt minister Reinette Klever (Ontwikkelingshulp). Ze vindt de vraag van de wederopbouw ook nog voorbarig. Eerst moet een staakt-het-vuren standhouden en de humanitaire hulp voor het Palestijnse gebied op stoom komen, vindt de bewindsvrouw.

1 dag geleden