Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Nederland verzamelt Patriot-onderdelen voor Oekraïne

Nederland verzamelt Patriot-onderdelen voor Oekraïne

DEN HAAG (ANP) - Nederland wil samen met andere landen een Patriot-luchtverdedigingssysteem in elkaar zetten om aan Oekraïne te geven. Dat meldt het ministerie van Defensie. Zelf heeft Nederland "kerncomponenten" van dat systeem klaarliggen.

Demissionair defensieminister Kajsa Ollongren roept andere landen op mee te doen. "Met ons aanbod, en als andere potentiële partnerlanden onderdelen en munitie kunnen leveren, kunnen we Oekraïne op korte termijn voorzien van ten minste één compleet systeem."

Bondgenoten als Griekenland en Spanje hebben meer Patriot-installaties dan Nederland, maar geven er de voorkeur aan deze voor zichzelf te houden. Dat is een verkeerde keuze, vindt Ollongren. "Stel de goede prioriteiten", maant ze. "En de prioriteit op dit moment is Oekraïne. Doe wat je kunt en doe het snel." Ze gaat dat onderstrepen in Brussel, waar ze vergadert met haar collega's van de andere EU-landen.

'Hard nodig'

Op welke termijn Oekraïne over het extra luchtverdedigingssysteem zou kunnen beschikken, kan Ollongren nog niet zeggen. Maar dat moet "zo snel mogelijk. Iedere dag gaan onschuldige burgers dood door luchtaanvallen op burgerdoelen. Ze hebben die Patriots heel hard nodig".

Een Patriot-systeem kan doelen op tientallen kilometers afstand uit de lucht schieten. Het speelt een grote rol in de Oekraïense verdediging tegen Russische luchtaanvallen. Nederland heeft al twee lanceerinstallaties van het systeem met bijbehorende raketten gedoneerd.

Gesprekken met EU-landen

Welke 'kerncomponenten' Nederland precies weggeeft, kan een woordvoerder van Defensie niet zeggen. Wel maakt hij duidelijk dat de onderdelen die Nederland inzamelt geen wielen of autoruiten zijn, maar hele segmenten van een Patriot-systeem zoals een radar- of lanceerinstallatie. "We zetten echt een stap naar voren", stelt Ollongren, ook al levert Nederland geen complete raketinstallatie.

"Nederland is in gesprek met Patriot-bezittende Europese landen", zegt de woordvoerder. Volgens hem gaat het om landen "waarvan je kunt denken: die kunnen een paar onderdelen missen zonder dat ze op de systemen hoeven in te leveren." Ook enkele landen buiten Europa hebben dit luchtverdedigingswapen, en Nederland is volgens Ollongren "zeker ook" met hen in gesprek.

Trainingen

Defensie hoopt de inzamelactie "op korte termijn voor elkaar te boksen". Of dat een kwestie van weken of maanden is, is niet bekend. Oekraïense militairen moeten ook nog worden getraind om met het materieel om te gaan.

Meer uit Politiek

Nederland krijgt 'brede steun' voor uitnodigen Zelensky op top

ANTALYA (ANP) - Veel NAVO-landen steunen het Nederlandse pleidooi om de Oekraïense president uit te nodigen voor de NAVO-top in Den Haag, zegt buitenlandminister Caspar Veldkamp. President Volodymyr Zelensky's komst is onzeker door bezwaren van de Verenigde Staten daartegen.

4 uur geleden
Keijzer werkt aan wet om alleen corporatiehuur te bevriezen

DEN HAAG (ANP) - Woonminister Mona Keijzer werkt aan een wetsvoorstel om de sociale huren alleen te bevriezen voor woningcorporaties en niet voor particuliere verhuurders. Dat zeggen ingewijden tegen het ANP. Als ze dit wetsvoorstel daadwerkelijk wil indienen, is daar veel haast bij, omdat woningcorporaties doorgaans in juli de huren verhogen.

4 uur geleden
Provinciehoofden vragen Faber om spreidingswet niet in te trekken

ASSEN (ANP) - De twaalf commissarissen van de Koning hebben het kabinet opgeroepen om de spreidingswet niet in te trekken. Volgens hen werkt de vorig jaar ingevoerde wet juist goed. "De spreidingswet is een goede oplossing voor de problemen in de asielopvang en biedt een noodzakelijk instrument om te komen tot een robuust stelsel voor de opvang en verdeling van vluchtelingen over het land", aldus de zogeheten Kring van commissarissen.

5 uur geleden
Peiling: nieuwe maatregelen coalitie kunnen kiezers niet bekoren

DEN HAAG (ANP) - De afspraken die PVV, VVD, NSC en BBB onlangs hebben vastgelegd in de voorjaarsnota, vallen slecht bij kiezers van zowel oppositie- als coalitiepartijen. In een peiling van Ipsos I&O die donderdag is gepubliceerd komt naar voren dat slechts 10 procent van alle kiezers vindt dat het kabinet goede maatregelen neemt. Een derde (33 procent) noemt ze juist (zeer) 'slecht'. Vooral VVD-kiezers tonen zich weinig enthousiast.

11 uur geleden
Joseph volhardt ondanks zoveelste kritiek: NSC-pensioenplan kan

DEN HAAG (ANP) - NSC-Kamerlid Agnes Joseph blijft erbij: het NSC-plan om deelnemers van pensioenfondsen inspraak te geven kan gewoon worden uitgevoerd. Woensdag kreeg ze voor de zoveelste keer kritiek op haar plan, wederom van haar 'eigen' minister Eddy van Hijum (NSC, Sociale Zaken). Eerder kreeg ze al verzengende oordelen van onder meer de Raad van State, de Autoriteit Financiële Markten en De Nederlandsche Bank.

19 uur geleden
Hilversumse wethouder die opstapte om Gaza-conflict terug op post

HILVERSUM (ANP) - De Hilversumse wethouder Bart Heller die afgelopen maart zijn ontslag indiende vanwege een conflict over zijn standpunt over Gaza, is opnieuw benoemd als wethouder (GroenLinks). Het conflict ging over een reactie van Heller op een verzoek om steun te betuigen aan een Israëlische familie van wie een moeder en twee kinderen werden ontvoerd en dit niet overleefden.

20 uur geleden
Israëlische ambassadeur geschokt door oproep Halsema aan kabinet

DEN HAAG (ANP) - De Israëlische ambassadeur in Nederland Modi Ephraim zegt "diep geschokt" te zijn door de oproep van Femke Halsema eerder op de dag. De burgemeester van Amsterdam riep het kabinet op om Israël tot de orde te roepen en "de gruwelijkheid van de mensenrechtenschendingen" te veroordelen.

22 uur geleden