
Nederland veroordeelt dodelijke aanval op school in Gaza
DEN HAAG/BRUSSEL (ANP) - Minister Caspar Veldkamp van Buitenlandse Zaken heeft de dodelijke Israëlische aanval op een school in de Gazastrook veroordeeld. In een post op X zegt hij: "De rampzalige beelden van de Gazastrook vanmorgen onderstrepen het belang van het initiatief voor een staakt-het-vuren van de VS, Egypte en Qatar. De humanitaire situatie is treurig en de gijzelaars moeten worden vrijgelaten. Nederland herhaalt de oproep om zo snel mogelijk tot een akkoord te komen."
Eerder sprak EU-buitenlandchef Josep Borrell al een veroordeling uit. Hij schrijft op X dat in de laatste weken tien scholen zijn getroffen. "Er is geen rechtvaardiging voor deze afslachtingen", aldus Borrell. "Wij zijn ontsteld door het verschrikkelijke dodental."
In de school verbleven mensen die zijn ontheemd als gevolg van de oorlog tussen Hamas en Israël. Bij de jongste aanval zijn volgens Hamas 93 doden gevallen. Volgens Israël zaten er zo'n twintig strijders van Hamas en Islamitische Jihad in het gebouw dat is beschoten.
Wapenstilstand
Veldkamp en Borrell pleiten voor een wapenstilstand in de Gazastrook. De buitenlandchef van de EU noemt dat "de enige manier" om nieuwe burgerdoden te voorkomen en de vrijlating van gijzelaars zeker te stellen.
De VN-rapporteur voor de bezette Palestijnse gebieden, Francesca Albanese, beschuldigt Israël na de aanval op de school van genocide. "Gaza: In het grootste en schandaligste concentratiekamp van de 21e eeuw, pleegt Israël genocide op de Palestijnen, één wijk per keer, één ziekenhuis per keer, één school per keer, één vluchtelingenkamp per keer, één 'veilige zone' per keer. Met Amerikaanse en Europese wapens. En onder onverschilligheid van alle 'beschaafde landen'."
Meer uit Politiek
DEN HAAG (ANP) - De politie moet landelijk kiezen naar welke onopgeloste strafzaken nieuw onderzoek komt. Dat staat in een plan dat GroenLinks-PvdA-Kamerlid Songül Mutluer zaterdag presenteert samen met de Federatie Nabestaanden Geweldslachtoffers. Op die manier zouden kansrijke cold cases eerder aan bod kunnen komen.
5 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Bewindspersonen die bij verkiezingen een Tweede Kamerzetel veroveren, zouden in het parlement tijdelijk vervangen moeten worden zolang ze nog in een demissionair kabinet zitten. Nu vervullen de betrokkenen een dubbele functie, omdat ze als parlementariër al worden geïnstalleerd terwijl ze ook nog bewindspersoon zijn tijdens de formatieperiode. Het kabinet wil een vervangingsregeling voor deze demissionaire bestuursperiode maken, schrijft minister Judith Uitermark (Binnenlandse Zaken, NSC) vrijdag in een Kamerbrief.
20 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De Verenigde Staten zijn niet langer een bondgenoot, maar een rivaal van Europa geworden. Dat vindt Volt-leider Laurens Dassen. In zijn Europalezing vergelijkt hij het Amerika onder president Donald Trump met Duitsland uit de jaren 30 van de vorige eeuw.
23 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De PVV-ministers scharen zich achter de brief van minister Caspar Veldkamp (Buitenlandse Zaken, NSC) waarin hij een onderzoek eist naar schending van een EU-verdrag door Israël. "Het kabinet heeft het vanochtend onderschreven", zei premier Dick Schoof vrijdag na de ministerraad.
23 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Buitenlandminister Caspar Veldkamp heeft zijn collega-ministers beloofd hen voortaan "goed te informeren" over zijn beleidsbeslissingen. Dat heeft de NSC-bewindsman gezegd na afloop van de ministerraad. Hij kreeg kritische vragen vanuit het PVV-smaldeel in het kabinet over zijn openlijke kritiek op het optreden van Israël in de Gazastrook.
1 dag geledenDEN HAAG (ANP) - Asielminister Marjolein Faber wil bezuinigen op het activiteitenbudget voor asielzoekers. Dat zei ze vrijdag na de ministerraad naar aanleiding van het geannuleerde Efteling-uitje voor jonge asielzoekers. "Overal waar ik kan bezuinigen zal ik dat zeker doen", zegt de PVV-bewindsvrouw. Nu moet dus de pot voor activiteiten bij het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) eraan geloven.
1 dag geledenDEN HAAG (ANP) - Buitenlandminister Caspar Veldkamp wil nog niet ingaan op Oekraïense beschuldigingen van spionage aan het adres van EU- en NAVO-lidstaat Hongarije. Hij sprak na afloop van de wekelijkse ministerraad van "hele zorgelijke berichten", maar wil eerst laten uitzoeken wat ervan klopt.
1 dag geleden