Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Nederland steunt onderzoek naar geweld Israël en Hamas

Nederland steunt onderzoek naar geweld Israël en Hamas

DEN HAAG (ANP) - Nederland zal een "gebalanceerd" onderzoek van de VN-Mensenrechtenraad naar het recente geweld tussen Israël en de Palestijnse Hamas steunen. Dat zei demissionair minister Stef Blok van Buitenlandse Zaken donderdag in de Tweede Kamer.

Een deel van de partijen pleitte in het debat voor een breed onderzoek naar de escalatie van de strijd. Daardoor zijn al meer dan tweehonderd Palestijnen omgekomen en twaalf mensen in Israël. Hamas vuurde vanuit Gaza duizenden raketten af op Israël. Dat land bombardeerde de Gazastrook.

De resolutie die het onderzoek mogelijk moet maken, komt mogelijk volgende week in stemming in het VN-orgaan. Blok vindt het heel belangrijk dat het geen eenzijdige resolutie is waarin het alleen om Israël draait. Dat is in het verleden nogal eens voorgekomen in de Mensenrechtenraad.

Mensenrechtenschendingen

Blok gaat "heel zorgvuldig" met gelijkgezinde landen naar de resolutie kijken. Ook zou het onderzoek iets moeten toevoegen aan de naspeuringen van het Internationaal Strafhof (ICC) naar mensenrechtenschendingen in Palestijnse gebieden. Het ICC heeft gezegd ook het huidige geweld in zijn onderzoek mee te nemen.

Het kabinet vindt dat er zo snel mogelijk een staakt-het-vuren moet komen. Daarna moeten Israël en de Palestijnen weer om tafel gaan zitten en gaan onderhandelen over vrede. Blok ziet daarbij vooral een rol weggelegd voor de Europese Unie. Dat willen betrokken landen in de regio ook, aldus de bewindsman.

Meer uit Binnenland

3000 gedupeerden van Babboe-bakfiets melden zich op website

AMSTERDAM (ANP) - Meer dan 3000 bezitters van Babboe-bakfietsen hebben zich als gedupeerde gemeld via de website bakfietsclaim.nl, meldt het advocatenkantoor Birkway dat het meldpunt vrijdag heeft gelanceerd. Op de website wordt onder meer geïnventariseerd hoeveel gedupeerden er zijn en worden de problemen met de bakfietsen in kaart gebracht.

21 minuten geleden
Weer vier mensen weg uit Gaza met hulp Nederlandse overheid

DEN HAAG (ANP) - Vier mensen hebben vrijdag met behulp van de Nederlandse overheid Gaza verlaten via de grensovergang bij Rafah. Dat meldt het ministerie van Buitenlandse Zaken, die in contact stond met hen. "Het gaat om mensen met een positief besluit van de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) in het kader van gezinshereniging."

1 uur geleden
Verdachten van rellen Eritreeërs Den Haag blijven in cel

DEN HAAG (ANP) - Twee mannen die woensdag zijn opgepakt in het onderzoek naar de rellen bij zalencentrum Opera in Den Haag blijven in de cel. Het gaat om een 48-jarige man uit Utrecht en een 23-jarige man uit Den Haag, meldt het Openbaar Ministerie.

3 uur geleden
Tien grote opvanglocaties COA sluiten begin april

DEN HAAG (ANP) - De tien relatief grootste opvanglocaties voor honderden asielzoekers in Nederland waarvan de contracten begin april aflopen, liggen in de gemeenten Amsterdam, Biddinghuizen, Nijmegen, Breda, Almere, Assen, Goes, Den Bosch en Schagen. Dat blijkt uit data van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA), opgevraagd door het ANP. De noodopvang in Amsterdam is na het aanmeldcentrum in het Groningse Ter Apel de grootste opvanglocatie in Nederland.

4 uur geleden
Diverse ideeën voor besteding dwangsom bij fracties Westerwolde

TER APEL (ANP) - Raadsfracties in Westerwolde hebben uiteenlopende ideeën voor de besteding van het geld dat het COA als dwangsom moet betalen. Volgens de gemeente moet de raad beslissen wat er met het geld gebeurt.

5 uur geleden
COA overschrijdt opnieuw maximaal aantal asielzoekers Ter Apel

TER APEL (ANP) - In het aanmeldcentrum in Ter Apel hebben 2058 mensen de nacht doorgebracht. Dat zijn er voor de tweede dag op rij meer dan het maximale aantal van 2000, waar het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) zich sinds donderdag aan moet houden als gevolg van een rechterlijke uitspraak.

7 uur geleden
Nog één gewonde in ziekenhuis na dodelijk brugongeluk Lochem

LOCHEM (ANP) - Een van de twee gewonden van het dodelijke brugongeluk in Lochem ligt nog in het ziekenhuis. Het andere slachtoffer, dat lichtgewond was, heeft inmiddels het ziekenhuis verlaten, meldt de Nederlandse Arbeidsinspectie. De andere persoon is zwaargewond, maar buiten levensgevaar, aldus de arbeidsinspectie eerder. Bij het ongeluk woensdag viel een brugonderdeel tijdens het takelen naar beneden. Daardoor kwamen twee mensen om het leven.

8 uur geleden