Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Nederland stemt in eerste halve finale songfestival

Nederland stemt in eerste halve finale songfestival

ROTTERDAM (ANP) - Nederland beslist tijdens de eerste halve finale van het Eurovisiesongfestival mee welke acts doorgaan naar de grote finale. Dat wees dinsdag de loting uit in Rotterdam. Als gastland is Nederland al geplaatst voor de finale, maar het tv-publiek krijgt zo toch een kans om mee te stemmen.

In de eerste halve finale op 12 mei komen onder anderen België, Noorwegen, Zweden, Australië, Ierland en Roemenië in actie. Ook Noord-Macedonië, Wit-Rusland, Cyprus, Litouwen, Kroatië, Azerbeidzjan, Malta, Israël, Slovenië en Oekraïne mogen op de eerste songfestivalavond het podium op.

Oostenrijk, Denemarken, Moldavië, Bulgarije, Polen, Zwitserland en Finland zijn enkele van de landen in de tweede halve finale op 14 mei. De overige kandidaten zijn Armenië, San Marino, Letland, Servië, IJsland, Georgië, Portugal, Tsjechië, Griekenland en Estland.

Burgemeester

De loting vond plaats kort na de officiële overdracht van Tel Aviv, de gastheer van vorig jaar, naar Rotterdam. Burgemeester Ahmed Aboutaleb kreeg daarbij de sleutels van alle voorgaande edities overhandigd. Nederland mag het songfestival voor het eerst in veertig jaar weer organiseren dankzij de winst van Duncan Laurence vorig jaar in Israël. Het evenement wordt dit jaar voor de 65e keer gehouden, Nederland is er voor de 61e keer bij. In totaal doen in Rotterdam 41 landen mee.

Jeangu Macrooy mag de eer van Nederland verdedigen. Behalve Nederland zat ook de 'big five’ - Frankrijk, Duitsland, Italië, Spanje en Groot-Brittannië - niet in de koker voor de halve finales. Zij zijn als geldschieters traditiegetrouw ook al geplaatst.

Meer uit Entertainment

Britse schrijver van The Horse Whisperer overleden

LONDEN (ANP) - De Britse schrijver Nicholas Evans, beroemd door zijn werk The Horse Whisperer, is op 72-jarige leeftijd aan een hartaanval overleden. De in 1995 gepubliceerde roman werd wereldwijd een enorm succes. Er werden vijftien miljoen exemplaren verkocht van het boek, dat in Nederland werd uitgebracht onder de titel De paardenfluisteraar. Het is in tientallen talen vertaald.

1 jaar geleden
BNN 25 jaar: van tv-programma tot spraakmakende publieke omroep

HILVERSUM (ANP) - BNN, dat staat voor Bart's Neverending Network, is maandag 25 jaar geleden opgericht. De publieke omroep werd op 15 augustus 1997 in het leven geroepen door Bart de Graaff, Gerard Timmer, Willem de Bois en Frank Timmer. Na de fusie van BNN en VARA staat de omroep inmiddels al een aantal jaar bekend als BNNVARA.

1 jaar geleden
Conservatieve Iraanse media prijzen aanvaller Rushdie

TEHERAN (ANP/RTR/AFP) - Conservatieve media in Iran prijzen de man die vrijdag de schrijver Salman Rushdie heeft neergestoken. Rushdie kampt sinds 1988 met bedreigingen vanwege zijn boek De duivelsverzen, dat door sommige moslims als godslasterlijk wordt beschouwd.

1 jaar geleden
Minister gaat FM-radiofrequenties veilen na uitspraak rechter

DEN HAAG (ANP) - Minister Micky Adriaansens (Economische Zaken) komt dit najaar met een voorstel voor een herverdeling van de landelijke FM-frequenties door middel van een veiling. De rechter zette onlangs een streep door het besluit van haar ambtsvoorganger Mona Keijzer om de bestaande vergunningen met drie jaar te verlengen.

1 jaar geleden
Grease-actrice Olivia Newton-John (73) overleden

LOS ANGELES (ANP) - Olivia Newton-John is maandag op 73-jarige leeftijd overleden. De actrice, met name bekend van haar rol als Sandy in de musical Grease, sliep in het bijzijn van vrienden en familie vredig in op haar ranch in Californië, meldt haar echtgenoot John Easterling op Facebook.

1 jaar geleden
Actrice Anne Heche in kritieke toestand na auto-ongeluk

LOS ANGELES (ANP) - De Amerikaanse actrice Anne Heche is in kritieke toestand naar het ziekenhuis gebracht nadat ze met haar auto een woning in reed in Los Angeles. De auto en het huis vlogen in brand en de bestuurder liep ernstige brandwonden op, melden Amerikaanse media. Een anonieme bron bevestigde aan CNN dat het om Heche ging en de LA Times meldt dat de auto op haar naam geregistreerd stond.

1 jaar geleden
1,9 miljoen kijkers zien Engelse voetbalsters EK winnen

HILVERSUM (ANP) - Bijna 1,9 miljoen mensen hebben zondag gekeken naar de finale van het EK tussen de voetbalsters van Engeland en Duitsland. Via NPO 1 zagen zij hoe de Engelsen, gecoacht door de Nederlandse Sarina Wiegman, er met de winst vandoor gingen.

1 jaar geleden