Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Nederland steekt ruim 170 miljoen in akkoord over bossen

Nederland steekt ruim 170 miljoen in akkoord over bossen

DEN HAAG (ANP) - De toezeggingen die Nederland op de VN-klimaattop in Schotland heeft gedaan om ontbossing en verschraling van grond tegen te gaan, kosten naar verwachting ten minste 170 miljoen euro. Nederland heeft de Global Forest Finance Pledge getekend, waarin onder meer staat dat ontbossing vanaf 2030 gestopt moet zijn.

Nederland heeft samen met zo'n honderd andere landen 12 miljard dollar (omgerekend ruim 10 miljard euro) toegezegd voor het akkoord. Het geld kan tot en met 2025 gebruikt worden om te voorkomen dat bossen gekapt worden, om behoud van biodiversiteit te ondersteunen en om mensen bij te staan die van de bossen afhankelijk zijn. In het akkoord staat ook dat de voedselketen duurzamer gemaakt moet worden. De productie van voedsel en andere landbouwproducten is een belangrijke oorzaak van ontbossing.

Ook Nederland draagt via de productie van voedsel bij aan ontbossing, erkent het kabinet al langer. Daarom had het demissionaire kabinet ook al aangekondigd het programma te steunen om de wereldwijde ontbossing vanaf 2030 te stoppen. Op welke manier het kabinet concreet zal bijdragen aan de Global Forest Finance Pledge wordt nog nader uitgewerkt, laat het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit weten.

Meer uit Binnenland

BuZa: stel noodzakelijke reis Israël en Koerdische regio Irak uit

DEN HAAG (ANP) - Het ministerie van Buitenlandse Zaken raadt Nederlanders aan om noodzakelijke reizen naar Israël en de Koerdische Autonome Regio uit te stellen, ondanks dat het reisadvies oranje is. Die kleurcode betekent dat noodzakelijk reizen mogelijk is, maar sinds vrijdag wordt dit dus afgeraden door "de actuele situatie".

1 uur geleden
Hof doet op 12 november uitspraak in klimaatzaak tegen Shell

DEN HAAG (ANP) - Het gerechtshof in Den Haag zal op 12 november uitspraak doen in de klimaatzaak tussen verschillende milieuorganisaties en Shell. Het tijdstip moet nog worden vastgesteld, omdat rekening gehouden moet worden met de beursnoteringen van het olie- en gasconcern. Vrijdag vond de laatste van vier zittingsdagen in hoger beroep plaats, in een zaak die was aangespannen door Milieudefensie met steun van Greenpeace en anderen.

5 uur geleden
Informateurs: miljardensteun Oekraïne kan gesprekken bemoeilijken

DEN HAAG (ANP) - De door Mark Rutte aangekondigde miljardensteun aan Oekraïne kan het ingewikkelder maken om de financiële "puzzel" te leggen in de formatie, zeggen de informateurs. De mededeling dat het demissionaire kabinet dit jaar 1 miljard euro extra uittrekt voor militaire steun en volgend jaar 3 miljard euro, komt volgens informateur Richard van Zwol onverwacht. "Ik zou een signaal tenminste niet onwelkom hebben gevonden", zegt hij.

5 uur geleden
Bruins Slot vindt spanning tussen Iran en Israël zeer zorgelijk

DEN HAAG (ANP) - De oplopende spanningen tussen Iran en Israël zijn "zeer zorgelijk", zegt demissionair minister Hanke Bruins Slot (Buitenlandse Zaken). De regering in Teheran heeft gezegd fors terug te zullen slaan nadat op 1 april een diplomatieke post van het land in Damascus was aangevallen.

5 uur geleden
Lawinedreiging maakte reddingsactie ingewikkeld voor hulpdiensten

SÖLDEN (ANP) - De reddingsactie die op gang kwam nadat een groep Nederlanders donderdag in de Oostenrijkse bergen werd getroffen door een lawine was er een "op hoog niveau". Dat vertelt Christoph Silberberger van de Alpenpolitie aan het ANP. De hulpverlening werd bemoeilijkt door de constante dreiging van meer lawines en werd zelfs kort stilgelegd.

6 uur geleden
Den Haag stemt in met standbeeld Paul van Vliet

DEN HAAG (ANP) - Cabaretier Paul van Vliet krijgt hoogstwaarschijnlijk een standbeeld in zijn stad Den Haag. De gemeente steunt het plan daarvoor. Van Vliet overleed in april vorig jaar op 87-jarige leeftijd.

6 uur geleden
Limburg moet meer doen om ontslagen medewerkers VDL te helpen

MAASTRICHT (ANP) - De Provinciale Staten van Limburg willen dat het college meer doet om ontslagen medewerkers van autofabrikant VDL Nedcar te helpen aan nieuw werk. In een motie die vrijdag werd aangenomen roepen partijen het college op "zich maximaal in te spannen" om ontslagen medewerkers te ondersteunen bij her- of bijscholing.

6 uur geleden