
Nederland pleit voor meer waterstof in EU
BRUSSEL (ANP) - Nederland en zes andere Europese landen willen dat waterstof een grotere rol krijgt bij de Europese energietransitie. In een gezamenlijke verklaring roepen Nederland, Oostenrijk, Duitsland, Frankrijk, België, Luxemburg, en niet-EU-land Zwitserland de Europese Commissie daartoe formeel op. Volgende maand komt de commissie naar verwachting met voorstellen voor een Europese waterstofstrategie.
Nederland en Oostenrijk hebben het initiatief voor de verklaring genomen. Den Haag verwacht dat maandag tijdens een videovergadering van de EU-ministers van Energie ook Portugal, Bulgarije en mogelijk meer lidstaten zich achter de oproep aan Brussel zullen scharen. Nederland werkt met de andere zes al enige tijd samen in het zogenoemde Pentalaterale Energieforum.
Minister Eric Wiebes (Economische Zaken en Klimaat): "Om in 2050 klimaatneutraal te kunnen zijn hebben we een CO2-vrij energiesysteem nodig. Schone waterstof is een onmisbare klimaatneutrale energiedrager. Het is de ontbrekende schakel in de energietransitie in sectoren als industrie en transport. Om dit te realiseren moeten we opschalen en de kosten van schone waterstof terugbrengen. Dit proces kunnen we versnellen met sterke internationale samenwerking in het Pentalaterale Energieforum en de Europese Unie."
Zijn Oostenrijkse collega Leonore Gewessler wijst erop dat stevige investeringen in hernieuwbare waterstof en hernieuwbare energie het economisch herstel uit de coronacrisis in de EU bovendien zullen ondersteunen. "Een gecoördineerde aanpak is essentieel."
Meer uit Binnenland
ROTTERDAM (ANP) - De omvang van de hulp die Slachtofferhulp Nederland aan ooggetuigen en omstanders van de schietpartijen in Rotterdam biedt, is uitzonderlijk, zegt een woordvoerder. Volgens hem is mogelijk nog steeds niet iedereen die hulp nodig heeft in beeld.
35 minuten geledenHEERLEN (ANP) - De gemeente Heerlen gaat in het centrum een proef houden met preventief fouilleren. De proef gaat dinsdag in. Daartoe is een deel van het stadshart aangemerkt als veiligheidsrisicogebied. Burgemeester Roel Wever wil op die manier aan de weet komen of de signalen kloppen over toenemend wapenbezit. Met name messen worden steeds vaker gevonden. De gemeente gaat de resultaten van de fouilleringen samen met justitie en politie bekijken.
43 minuten geledenROTTERDAM (ANP) - De verdachte van de schietpartijen in Rotterdam wordt op woensdag voorgeleid aan de rechter-commissaris. Dat meldt het Openbaar Ministerie Rotterdam. De verdachte, de 32-jarige Fouad L., zit sinds donderdag vast.
2 uur geledenDORDRECHT (ANP) - De gemeenteraad van Dordrecht ziet "geen enkele reden" om iets te doen aan de aangifte die is gedaan tegen Ruben Schilt, tot voor kort commissielid van de PvdA. Schilt schond de geheimhoudingsplicht door de notulen van een besloten raadsvergadering over een schikkingsvoorstel in de zaak-Chemours door te sturen naar het tv-programma Zembla. Burgemeester Wouter Kolff van Dordrecht deed daarvan aangifte.
3 uur geledenROTTERDAM (ANP) - De gemeente Rotterdam is maandag gestart met een campagne om drugsgebruikers naar eigen zeggen bewust te maken van hun impact op de criminaliteit in de stad. Volgens de stad associëren drugsgebruikers zich niet zo snel met drugscriminaliteit, "toch dragen zij hier wel degelijk aan bij", aldus de gemeente.
5 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Zo'n drie maanden na de val van de coalitie in Den Haag heeft de gemeente een nieuw college. D66, GroenLinks, Partij voor de Dieren, PvdA, CDA en DENK presenteren maandag hun plannen voor de stad. Den Haag krijgt nu het vierde college in vijf jaar tijd.
9 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Mensen van 60 jaar en ouder kunnen vanaf maandag een nieuwe boosterprik tegen het coronavirus krijgen. Dat moet hun afweer een oppepper geven voor het najaar en de winter. In die seizoenen gaat het virus wat gemakkelijker rond, en ouderen lopen bij besmetting iets meer risico dan anderen.
10 uur geleden