
Nederland levert 160 militairen voor EU-missie in Bosnië
DEN HAAG (ANP) - Nederlandse militairen gaan weer een grotere missie doen in Bosnië-Herzegovina dat sinds eind vorig jaar de kandidaat-lidstaat van de EU is. Het kabinet maakte donderdag bekend dat maximaal 160 Nederlandse militairen gaan deelnemen aan de EU-missie Althea. De meeste militairen gaan in oktober in het Balkanland aan de slag.
Vorig jaar juni kondigde het kabinet al aan een grotere eenheid te willen sturen naar Bosnië. De EU wil de missie uitbreiden omdat door de oorlog in Oekraïne de spanningen in de regio zijn toegenomen. Russische invloed is vooral merkbaar in de Bosnisch-Servische entiteit van Bosnië, de Republika Srpska.
Den Haag wil meer verantwoordelijkheid nemen voor de Europese veiligheid. Het kabinet stelt daarom nu een infanteriecompagnie van het Korps Mariniers van 150 man voor een jaar beschikbaar voor de EU-missie. Verder gaat een inlichtingeneenheid van tien man naar Bosnië; zij gaan al in juni en blijven twee jaar.
Dutchbatmissie
Tussen 1992 en 1995 woedde er een bloedige oorlog in het land. Nederlandse VN-militairen zaten toen in Srebrenica. Ze werden in 1995 overrompeld door Bosnisch-Servische troepen die daarna 8000 Bosnische moslimmannen en -jongens vermoordden. Dutchbat was opgescheept met een onuitvoerbare missie, was de conclusie later.
Het sturen van de Nederlandse militairen ligt niet gevoelig, zegt minister Kajsa Ollongren (Defensie). "Ik denk dat het tegendeel eigenlijk het geval is. Dat het juist belangrijk is dat we als internationale gemeenschap laten zien dat we de regio belangrijk vinden." Nederland heeft een rol gespeeld in de geschiedenis hier "en dat zijn we natuurlijk niet vergeten".
Doel militaire bijdrage
De spanningen in Bosnië lopen regelmatig op door etno-nationalistische retoriek van politici. Maar volgens het kabinet in een brief aan de Tweede Kamer zijn er "op dit moment geen signalen van een op handen zijnde (gewapende) escalatie". De situatie wordt als "relatief stabiel" aangemerkt.
Nederland wil met de bijdrage aan Althea de vrede en stabiliteit in de regio bevorderen. Nederland heeft hier volgens het kabinet een direct belang bij. Verder past de missie "binnen het streven om de groeiende invloed van Rusland in de regio tegen te gaan".
Meer uit Politiek
DEN HAAG (ANP) - De VVD steunt de wet voor een algeheel vuurwerkverbod van GroenLinks-PvdA en de Partij voor de Dieren. Dat bevestigde de partij na berichtgeving door RTL Nieuws. Daarmee is de wet dichter bij een Kamermeerderheid. De VVD stelt nog wel drie voorwaarden aan de steun.
14 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Het ministerie van Defensie heeft alsnog videobeelden teruggevonden die de ochtend na het bombardement op Hawija zijn gemaakt door een Nederlandse F-16. De zoektocht werd ingezet nadat de Volkskrant maandag had gemeld dat de beelden onvindbaar zijn.
16 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Het schandaal rond de kinderopvangtoeslag speelde een grote rol bij de uithuisplaatsing van kinderen uit gedupeerde gezinnen. Dat concludeert een onafhankelijke commissie onder leiding van Mariëtte Hamer die daar onderzoek naar heeft gedaan in een donderdag gepubliceerd rapport. De gevolgen voor de getroffen kinderen laten zich "tot op de dag van vandaag" voelen.
17 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De Tweede Kamer is kritisch over de manier waarop het kabinet de problemen in de jeugdzorg wil aanpakken. De sector is te versnipperd, waardoor kinderen te lang op hulp moeten wachten of niet de juiste hulp of bescherming krijgen. Door de "lappendeken" van instanties, regionale netwerken, gemeenten en zorgaanbieders met allemaal hun eigen taken en verantwoordelijkheden kan het ook grondig mislopen, zoals met het mishandelde pleegmeisje in Vlaardingen, zien partijen.
1 dag geledenDEN HAAG (ANP) - Asielminister Marjolein Faber kan 1 miljard euro besparen door de asielopvang beter te organiseren. Dure noodopvangplekken zijn dan niet meer nodig, stellen de Adviesraad Migratie (AM) en de Raad voor het Openbaar Bestuur (ROB) in een adviesbrief. Hun aanbevelingen schuren met het beleid van de PVV-bewindsvrouw. Zo raden ze aan om afspraken te maken over de verdeling van asielzoekers, terwijl Faber juist een streep wil trekken door de spreidingswet die dit moet regelen.
1 dag geledenDEN HAAG (ANP) - Het kiesstelsel gaat flink op de schop, als het aan minister van Binnenlandse Zaken Judith Uitermark ligt. De NSC-minister stelt voor om 125 van de 150 Tweede Kamerleden te laten kiezen via regionale kiesdistricten. Dat betekent dat een politieke partij voortaan niet meer één landelijke lijst met kandidaten samenstelt, maar dat er in twaalf districten afzonderlijke lijsten komen met regionale kandidaten. Ingewijden bevestigen berichtgeving hierover van RTL Nieuws, dat een nog vertrouwelijke brief hierover in handen heeft.
1 dag geledenDEN HAAG (ANP) - Alle oppositiepartijen hebben uitgehaald naar het kabinet en de coalitiepartijen om het korten van het gemeentefonds volgend jaar. BBB was tijdens een Tweede Kamerdebat de enige coalitiepartij die zei dat er echt meer geld moest naar de gemeentekas. De andere drie regeringspartijen waren voorzichtiger en wezen vooral naar de voorjaarsnota, wat zorgde voor kritiek van de oppositie.
1 dag geleden