Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Nederland levert 160 militairen voor EU-missie in Bosnië

Nederland levert 160 militairen voor EU-missie in Bosnië

DEN HAAG (ANP) - Nederlandse militairen gaan weer een grotere missie doen in Bosnië-Herzegovina dat sinds eind vorig jaar de kandidaat-lidstaat van de EU is. Het kabinet maakte donderdag bekend dat maximaal 160 Nederlandse militairen gaan deelnemen aan de EU-missie Althea. De meeste militairen gaan in oktober in het Balkanland aan de slag.

Vorig jaar juni kondigde het kabinet al aan een grotere eenheid te willen sturen naar Bosnië. De EU wil de missie uitbreiden omdat door de oorlog in Oekraïne de spanningen in de regio zijn toegenomen. Russische invloed is vooral merkbaar in de Bosnisch-Servische entiteit van Bosnië, de Republika Srpska.

Den Haag wil meer verantwoordelijkheid nemen voor de Europese veiligheid. Het kabinet stelt daarom nu een infanteriecompagnie van het Korps Mariniers van 150 man voor een jaar beschikbaar voor de EU-missie. Verder gaat een inlichtingeneenheid van tien man naar Bosnië; zij gaan al in juni en blijven twee jaar.

Dutchbatmissie

Tussen 1992 en 1995 woedde er een bloedige oorlog in het land. Nederlandse VN-militairen zaten toen in Srebrenica. Ze werden in 1995 overrompeld door Bosnisch-Servische troepen die daarna 8000 Bosnische moslimmannen en -jongens vermoordden. Dutchbat was opgescheept met een onuitvoerbare missie, was de conclusie later.

Het sturen van de Nederlandse militairen ligt niet gevoelig, zegt minister Kajsa Ollongren (Defensie). "Ik denk dat het tegendeel eigenlijk het geval is. Dat het juist belangrijk is dat we als internationale gemeenschap laten zien dat we de regio belangrijk vinden." Nederland heeft een rol gespeeld in de geschiedenis hier "en dat zijn we natuurlijk niet vergeten".

Doel militaire bijdrage

De spanningen in Bosnië lopen regelmatig op door etno-nationalistische retoriek van politici. Maar volgens het kabinet in een brief aan de Tweede Kamer zijn er "op dit moment geen signalen van een op handen zijnde (gewapende) escalatie". De situatie wordt als "relatief stabiel" aangemerkt.

Nederland wil met de bijdrage aan Althea de vrede en stabiliteit in de regio bevorderen. Nederland heeft hier volgens het kabinet een direct belang bij. Verder past de missie "binnen het streven om de groeiende invloed van Rusland in de regio tegen te gaan".

Meer uit Politiek

Keijzer ziet huurbevriezing als 'gegeven' ondanks juridische stap

DEN HAAG (ANP) - Het plan om de sociale huren twee jaar te bevriezen is voor minister Mona Keijzer van Volkshuisvesting (BBB) een "gegeven". Dat schrijft haar ministerie in een reactie nadat ongeveer tweehonderd woningcorporaties een eerste juridische stap hebben gezet richting een rechtszaak om de huurbevriezing terug te draaien. Wel erkent Keijzer dat het huurplan "grote gevolgen heeft voor de investeringscapaciteit van woningcorporaties".

19 uur geleden
Staatssecretaris: wetsvoorstel aanpak probleemwolf ligt klaar

DEN HAAG (ANP) - Staatssecretaris Jean Rummenie (Natuur, BBB) heeft een wetsvoorstel klaarliggen om in Nederland probleemwolven in uitzonderlijke gevallen af te kunnen schieten. Dat laat een woordvoerder van het ministerie weten, in reactie op de Europese verlaagde status van de wolf.

20 uur geleden
Artsen zonder Grenzen: kritiek kabinet op Israël belangrijke stap

DEN HAAG (ANP) - Minister Caspar Veldkamp heeft een "belangrijke stap" gezet met zijn brief aan EU-buitenlandchef Kaja Kallas waarin hij kritiek uit op de Israëlische blokkade van Gaza, vindt Karel Hendriks. De directeur van Artsen zonder Grenzen hoopt dat de "streep in het zand" waar de NSC-bewindsman over spreekt "een harde rode lijn zal blijken".

1 dag geleden
Veldkamp: wil niet als enige van kabinet EU-onderzoek naar Israël

WARSCHAU (ANP) - Minister Caspar Veldkamp (Buitenlandse Zaken, NSC) wil niet als enige in het kabinet dat de EU onderzoekt of Israël zich nog wel houdt aan afgesproken regels over mensenrechten en democratische principes. "Je mag ervan uitgaan dat ik dit niet alleen doe", zei hij bij de inloop van een informele bijeenkomst van EU-ministers in Warschau.

1 dag geleden
Milieuorganisaties ontstemd dat Schiphol na 2028 weer mag groeien

DEN HAAG (ANP) - Milieuorganisaties zijn kritisch op het besluit van luchtvaartminister Barry Madlener (PVV), die maatregelen wil treffen om de geluidsoverlast van Schiphol te verminderen. Als het doel van 2028 is gehaald, mag de luchthaven weer groeien, schrijft Madlener in de brief aan de Tweede Kamer.

1 dag geleden
Schoof noemt nieuwe plannen van Israël over Gaza "zorgelijk"

DEN HAAG (ANP) - De nieuwe plannen van de Israëlische regering over de Gazastrook zijn "zorgelijk", zei premier Dick Schoof dinsdag. Hij roept de Israëlische regering op "een andere koers te varen en gesprekken over een staakt-het-vuren te hervatten".

2 dagen geleden
Premier Schoof feliciteert nieuwe Duitse bondskanselier Merz

DEN HAAG (ANP) - Minister-president Dick Schoof heeft de nieuwe Duitse bondskanselier Friedrich Merz via X gefeliciteerd met zijn aantreden. De christendemocraat kreeg dinsdag voldoende steun in de Bondsdag om aan de slag te kunnen als regeringsleider.

2 dagen geleden