Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Nederland krijgt minder vaccins van Pfizer in januari

Nederland krijgt minder vaccins van Pfizer in januari

DEN HAAG (ANP) - Nederland krijgt naar verwachting in de eerste week van januari 507.000 doses van het vaccin van Pfizer. Dat is veel minder dan de één miljoen doses waar het kabinet eerder van was uitgegaan.

"Zo vroeg mogelijk in januari" wordt dan begonnen met vaccineren, zei minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) tijdens de persconferentie dinsdagavond. Het kabinet moet "wendbaar zijn in de uitvoering" van de vaccinatie.

"Je bent afhankelijk van de leveranciers", verklaarde De Jonge de lagere levering. Eerder deze week kwam naar buiten dat Pfizer dit jaar de helft minder vaccins kan leveren dan voorzien, namelijk 50 miljoen. Dat komt volgens Amerikaanse media door problemen bij het verkrijgen van genoeg grondstoffen.

Verpleeghuizen

Als eersten worden de zorgmedewerkers van verpleeghuizen ingeënt. Daarna volgen de medewerkers uit de gehandicaptenzorg en thuiszorg.

Hiervoor worden ongeveer dertig centrale priklocaties ingericht. Die gaat de GGD verspreid over het land inrichten. Dat is nodig omdat het vaccin bewaard moet worden bij minus 75 graden Celsius.

Verstandelijke beperking

Er wordt ook zo snel mogelijk begonnen met het inenten van bewoners van verpleeghuizen en instellingen voor mensen met een verstandelijke beperking. Zij krijgen een vaccin van het bedrijf Moderna. Dat vaccin hoeft niet zoals dat van Pfizer op een heel lage temperatuur bewaard worden.

Dat zorgmedewerkers van verpleeghuizen als eerste worden ingeënt is ook praktisch van aard. Het gaat om zo'n 269.000 mensen en die kun je ongeveer inenten met de eerste levering van Pfizer, aldus De Jonge. Van dat vaccin moeten twee doses worden toegediend.

Goedkeuren

Het Europees Geneesmiddelen Bureau (EMA) moet de vaccins nog wel goedkeuren. De Europese Unie heeft voor alle lidstaten vaccins ingekocht. Van elke levering aan de EU gaat er 3,89 procent naar Nederland.

In het eerste kwartaal verwacht het kabinet 7 miljoen vaccins te krijgen, het volgende kwartaal het dubbele. In het derde kwartaal gaat het dan om 20 miljoen vaccins.

Meer uit Politiek

Omtzigt wil discussie over taken van leden van Koninklijk Huis

DEN HAAG (ANP) - De leden van het Koninklijk Huis moeten zich beperken tot hun eigenlijke ceremoniële taken, vindt NSC-leider Pieter Omtzigt. In een interview met EW zegt hij dat het onmogelijk is voor een minister-president om politieke verantwoordelijkheid te dragen als de leden meer inhoudelijke werkzaamheden of politiek getinte of maatschappelijk omstreden uitspraken doen.

2 uur geleden
PVV-fractie kiest Mulder en De Jong als vicevoorzitters

DEN HAAG (ANP) - De PVV-fractie in de Tweede Kamer heeft na het vertrek van Fleur Agema naar het kabinet twee nieuwe vicevoorzitters gekozen, Edgar Mulder en Léon de Jong. Dat meldt fractieleider Geert Wilders in een bericht op X.

1 dag geleden
Hoekstra zegt vereerd te zijn met voordracht tot Eurocommissaris

BRUSSEL (ANP) - Eurocommissaris Wopke Hoekstra schrijft op X dat hij zeer vereerd is "dat het kabinet heeft besloten mij te nomineren voor de volgende Europese Commissie". Hij schrijft nog: "Ik dank minister-president Dick Schoof en zijn team zeer voor hun vertrouwen".

1 dag geleden
CDA-leider Bontenbal blij met EU-voordracht Hoekstra

DEN HAAG (ANP) - CDA-leider Henri Bontenbal is verheugd met de voordracht van zijn voorganger Wopke Hoekstra voor een nieuwe termijn als Eurocommissaris. "Een CDA'er op deze plek, daar zijn we blij mee", laat hij weten in een bericht op X.

1 dag geleden
CDA-leider in Europarlement blij met voordracht Wopke Hoekstra

BRUSSEL (ANP) - De delegatieleider van het CDA in het Europees Parlement Tom Berendsen is "erg blij met deze voordracht" van Eurocommissaris Wopke Hoekstra voor een tweede termijn. Berendsen toont zich ook blij verrast dat deze belangrijke post aan een CDA'er wordt gegund, want in de regeringscoalitie van PVV, VVD, BBB en NSC zit het CDA inmiddels niet meer. "Het zijn turbulente tijden in en rond Europa, ik ben blij dat het kabinet kiest voor stabiliteit en ervaring", zegt Berendsen.

1 dag geleden
Hoekstra voorgedragen voor nieuwe termijn als Eurocommissaris

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet heeft Wopke Hoekstra officieel voorgedragen voor een nieuwe termijn als Eurocommissaris. Minister-president Dick Schoof noemt hem "een sterke kandidaat voor een stevige portefeuille". Ingewijden meldden eerder al dat de keuze was gevallen op de CDA'er.

1 dag geleden
Premier blijft nog paar maanden langer in Torentje

DEN HAAG (ANP) - Minister-president Dick Schoof en zijn naaste medewerkers blijven naar verwachting nog tot het einde van het jaar werken vanuit het Torentje. De tijdelijke verhuizing naar het gebouw van het ministerie van Binnenlandse Zaken laat wat langer op zich wachten. Dat heeft te maken met het ICT-systeem dat moet worden meeverhuisd, bevestigt een woordvoerder na een bericht in het AD.

1 dag geleden