
Nederland koopt honderdduizenden doses nog onaf Brits vaccin
DEN HAAG (ANP) - Nederland krijgt mogelijk eind dit jaar al "enkele honderdduizenden" doses van een Brits vaccin dat tegen het coronavirus zou kunnen beschermen. Met Duitsland, Frankrijk, Italië koopt Nederland 300 miljoen doses van het middel, waarvan nog moet worden aangetoond dat het werkt en veilig is. Ze willen de gereserveerde partij verdelen over de Europese Unie.
Het vaccin wordt ontwikkeld door de universiteit van Oxford en medicijnenfabrikant AstraZeneca. De eerste tests op mensen zijn al gedaan en de uitkomsten daarvan worden al binnenkort verwacht. Aanvankelijk waren er hoge verwachtingen van het vaccin, maar die zijn wel wat getemperd sinds proeven met apen tegenvielen. Niettemin hebben de Verenigde Staten eerder al 400 miljoen doses gereserveerd.
Door de order "bestaat de kans om al eind 2020 een eerste hoeveelheid vaccins tegen het coronavirus beschikbaar te hebben voor Europa", schrijft minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) aan de Tweede Kamer. AstraZeneca kan volgens hem door de opdracht van het vierkoppige 'coronaverbond' nu alles al klaar maken om het middel op grote schaal te gaan maken. De bestelde partij komt dan stapsgewijs beschikbaar.
EU
De koop zou vrijdag al gesloten worden, maar viel slecht bij de Europese Commissie en sommige andere EU-lidstaten. De commissie wil zelf namens de lidstaten onderhandelen en voelt zich door de Nederlands-Duits-Frans-Italiaanse kopgroep in de wielen gereden.
Het vierlandenverbond benadrukt dat alle lidstaten straks mogen meedelen. Als het vaccin veilig en effectief blijkt en op de Europese markt wordt toegelaten, houden de vier landen niet de hele aangekochte partij voor zichzelf. Die wordt eerlijk verdeeld over de landen van de Europese Unie, die 446 miljoen inwoners telt.
Hoeveel mensen dan kunnen worden ingeënt, is nog onduidelijk. Misschien moet de prik bijvoorbeeld worden herhaald. De Jonge en zijn drie collega's hebben een optie op nog eens 100 miljoen doses. Wat de vier landen op tafel leggen voor het vaccin, is geheim.
Meer uit Binnenland
DEN HAAG (ANP) - KPN kampt zaterdagavond met een storing op het mobiele netwerk. "We zijn druk bezig met het oplossen ervan en hopen snel verbetering te brengen", meldt de telefoonprovider.
2 uur geledenZOETERMEER (ANP) - In Zoetermeer zijn zaterdag drie mensen gewond geraakt door een explosief dat afging. Een van hen is overgebracht naar het ziekenhuis. De politie heeft een verdachte aangehouden.
4 uur geledenVELSEN (ANP) - De politie is onder leiding van het Openbaar Ministerie een onderzoek gestart naar de ernstige ongeregeldheden in het stadion van Telstar, na de wedstrijd tegen FC Den Bosch. Na afloop van de door Telstar gewonnen wedstrijd kwam het vrijdagavond op het veld tot vechtpartijen tussen fans van de clubs.
4 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Bij een schietincident in een woning aan de Nieuwlandhof in Amsterdam-Zuidoost is zaterdagmiddag een vrouw gewond geraakt. Een politiewoordvoerster zegt dat de vrouw met een schotwond is gevonden in de portiek van de woning. Ze zou zijn beschoten in de woning.
4 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Vele duizenden mensen deden zaterdag mee aan een protestmars door Amsterdam. Deze werd georganiseerd omdat de demonstranten het niet eens zijn met het kabinet. De organisatie De Straat Op spreekt van 15.000 deelnemers die "zich verzetten tegen de verdeel-en-heerspolitiek van dit kabinet".
6 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - De wegwerkzaamheden aan de A1 tussen knooppunt Watergraafsmeer en Diemen zijn een dag eerder klaar dan gepland. De snelweg tussen beide knooppunten gaat zondag om 05.00 uur weer open, kondigt Rijkswaterstaat aan.
8 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - De duizenden mensen die zich zaterdagmiddag verzamelden op de Dam in Amsterdam zijn begonnen aan een protestmars door de hoofdstad. Zij doen dit omdat ze het niet eens zijn met het kabinet.
9 uur geleden