Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Nederland in avondlockdown: Bijna alles om 17.00 uur dicht, scholen blijven open

Nederland in avondlockdown: Bijna alles om 17.00 uur dicht, scholen blijven open

THOLEN - Nederland gaat in een avondlockdown. Dat betekent dat niet-essentiële winkels, restaurants en cafés, bioscopen en theaters, musea, pretparken, sportscholen en de amateursport allemaal om 17.00 uur dicht moeten. Dat hebben demissionair premier Mark Rutte en minister Hugo de Jonge vrijdagavond bekendgemaakt tijdens een persconferentie. Deze ‘lockdown’ duurt in ieder geval drie weken.

Met ingang van zondag 28 november is tussen 17.00 uur en 05.00 uur alles in Nederland gesloten, van cafés tot kappers en van sportscholen tot evenementenhallen. Dat meldde Mark Rutte. Er gelden een paar uitzonderingen, zoals supermarkten en drogisterijen. Die mogen openblijven tot 20.00 uur. Essentiele dienstverlening zoals de notaris of advocaat, hypotheekadviseur en medische contactberoepen houden normale openingstijden. Professionele sportwedstrijden mogen ook gewoon doorgaan, maar wel zónder publiek. “De ondernemers die hard worden getroffen zullen we niet in de steek laten.”

Verplicht mondkapje

Een ander besluit is dat de verplichte 1,5 meter afstand en het verplichte mondkapje worden uitgebreid naar de plekken waar een vaste zitplaats geldt. Denk aan bijvoorbeeld de horeca, bioscopen en theaters. Het mondkapje moet op als je loopt, dus bijvoorbeeld als je naar het toilet gaat. Als je zit, mag het mondkapje af. Dat er 1,5 meter afstand gehouden moet worden, betekent dat er ongeveer 1/3 van de bezetting gebruikt kan worden bij bijvoorbeeld theaterzalen en restaurants. Op doorstroomlocaties, zoals winkels en beurzen, gaat een norm gelden van 1 persoon per vijf vierkante meter.

Onderwijs wel open

Het onderwijs blijft open. “Niet omdat er geen besmettingen zijn, maar omdat de maatschappelijke impact voor kinderen gigantisch is. In die afweging willen we scholen ontzettend graag openhouden.” Dat gaat wel gepaard met extra maatregelen, zoals verplichte looproutes in scholen en mondkapjes in de gangen vanaf groep 6 en bij middelbare scholen. Ouders worden gevraagd om kinderen zoveel mogelijk alleen naar school te laten komen. “Daarnaast willen we dat leraren en leerlingen vanaf groep 6 en in het hele voortgezet onderwijs twee keer per week een zelftest gaan doen.”

Extra maatregelen
Overige maatregelen zijn dat het thuiswerkadvies wordt aangescherpt naar ‘Werk thuis. Kan dat niet: houd op het werk altijd 1,5 meter afstand’. En ga je bij anderen op bezoek of ontvang je bezoek? Doe dan een zelftest. Daarnaast deed Rutte een oproep aan ouderen vanaf 70 jaar: houd afstand van jonge kinderen. “Pak toch wat vaker de tablet erbij om te facetimen, want het blijft een feit dat ouderen gevoeliger zijn voor het coronavirus. Ik snap dat mensen graag Sinterklaas willen vieren, maar doe dat dan klein met maximaal één huishouden.”

De maatregelen duren drie weken. Op dinsdag 14 december volgt een nieuw weegmoment.

5 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

ZHB 1 maand geleden
Wat een rare opmerking van oprisping, omdat ik mn eigen keuzes maak ben ik onververschillig ,iedereen maakt eigen keuzes toch?dus maw is iedereen onverschillig
Louis53 1 maand geleden
Jut en Jul hebben weer gesproken maar ohoh wat is het moeilijk toe te geven dat je fouten hebt gemaakt. Komt hij met het kutsmoesje dat de communicaite rondom de laatste regels niet goed gecommuniceerd zijn. Net zoveel empathie als een gewapende blok beton hebben ze, totaal niet dus. En Rutte, als je het OMT raadpleegt moet je wel alles vertellen zoals het advies de kerstvakantie te verlengen, maar gen woord daarover. In plaats daarvan een verkapte avondklok voorschrijven en al die hardwerkende middenstanders, die wel geïnvesteerd hebben ter voorkomng van besmetttingen, een dolk in de rug steken en er gewoon mee lachen. en oh ja de compensatieregeling komt er wel een keer aan. En zoals ZHB zullen de meeste nederlanders denken en hun eigen keuzes wel maken. Dus lekker samen gaan zuipen dicht op elkaar na 17 uur, bussen vol jeugd die naar Duitsland enBelgie vertrekken en ook veel mensen die uit willen zullen naar Belgie gaan, daar kun je tot 23 uur terecht in de restaurants. Maar nee, rutte en co moeten nederland nog verder de vernieling induwen en ondertussen begrijpen ze niet dat ze voor jan lul staan te praten. Schaam me eigenlijk nog om in een land met zo'n kabinet, regering en 2de kamer te wonen.
Oprisping 1 maand geleden
De reacties van ZHB en chielvd zijn toch heel wonderlijk, hoe onverschillig kun je zijn?
ZHB 1 maand geleden
Ze doen maar ik maak mn eigen keuzes
chielvd 1 maand geleden
wij doen niet meer mee

Meer uit Tholen

Tholen komt uit lockdown: Erwin de Nijs

Erwin de Nijs is eigenaar van sportschool Salus. De lockdown betekende voor hem dat hij van zeven dagen per week bezig zijn, ging naar ‘de tijd uitzitten’. “Niets voor mij, maar bovenal vind ik het belangrijk dat sport heel snel als essentieel aangemerkt wordt, zodat mensen bij een eventuele volgende lockdown in ieder geval aan hun gezondheid kunnen werken.”

1 uur geleden
Steunpakketten voor Thoolse ouderen in armoede

SINT-PHILIPSLAND - Vrijwilligers van Stichting Geef Niet Op! brachten afgelopen week steunpakketjes rond aan ouderen in armoede op Tholen. Eén van die vrijwilligers is Jantine den Braber uit Sint-Philipsland. Ze is sinds kort vrijwilliger na jarenlang donateur te zijn. ‘’We willen laten zien dat we er zijn om ze te helpen.’’ 

5 uur geleden
Aan de Keukentafel met Rutger Bosch van SABIC

Rutger Bosch had vroeger geen idee wat hij later wilde worden, maar vond het wél heel interessant om voor een groep te staan. Naar eigen zeggen is hij altijd iemand geweest die dingen zelf wilde doen. De Site Director van SABIC had al vroeg een grote intrinsieke motivatie. Aan de andere kant hield hij niet zo van mensen die hem vertelden wat hij moest doen. Daarom zocht hij ook functies die daarbij pasten.

2 dagen geleden
Tien vrienden uit Oud-Vossemeer zetten dezelfde tattoo

Dylan Pot, Niels van Duivenbode, Babette Vaders, Sanne Vaders, Ricardo Voshol, Fabiën Voshol, Dirk Blenkers, Job de Reus, Jens de Reus en Cerenyse van Dijk lieten alle tien dezelfde tattoo zetten: de coördinaten van café De Hoop in Oud Vossemeer. 

3 dagen geleden
Met Shmaak wint Nederlandse Horecaprijs

SINT PHILIPSLAND - Met Shmaak is goed in de prijzen gevallen bij de Nederlandse Horecaprijzen 2021. Het Grand Café werd winnaar in de gemeente, in de provincie en won de Gold Award voor horecagelegenheden met minimaal 30 stemmen en een gemiddelde score van een 9 of hoger.

4 dagen geleden
Toffe Thoolse Tattoos: Chimène Jeroense

Chimène (18) en Esmée (21) Jeroense uit Tholen waren allebei zestien jaar toen ze hun eerste tattoo lieten zetten. Dit deden zij ter nagedachtenis aan hun vader, die elf jaar geleden overleed aan een hartstilstand.

4 dagen geleden
Toffe Thoolse Tattoos: Bianca en Brian

Bianca (bijna 50) en haar zoon Brian (24) uit Sint-Annaland hebben matching tattoos. Het herinnert hen eraan wat een bijzondere band zij samen hebben. “Dat hij zelf vroeg om samen een tatoeage te laten zetten, was voor mij dan ook een geluksmoment.”

5 dagen geleden