Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Nederland in avondlockdown: Bijna alles om 17.00 uur dicht, scholen blijven open

Nederland in avondlockdown: Bijna alles om 17.00 uur dicht, scholen blijven open

THOLEN - Nederland gaat in een avondlockdown. Dat betekent dat niet-essentiële winkels, restaurants en cafés, bioscopen en theaters, musea, pretparken, sportscholen en de amateursport allemaal om 17.00 uur dicht moeten. Dat hebben demissionair premier Mark Rutte en minister Hugo de Jonge vrijdagavond bekendgemaakt tijdens een persconferentie. Deze ‘lockdown’ duurt in ieder geval drie weken.

Met ingang van zondag 28 november is tussen 17.00 uur en 05.00 uur alles in Nederland gesloten, van cafés tot kappers en van sportscholen tot evenementenhallen. Dat meldde Mark Rutte. Er gelden een paar uitzonderingen, zoals supermarkten en drogisterijen. Die mogen openblijven tot 20.00 uur. Essentiele dienstverlening zoals de notaris of advocaat, hypotheekadviseur en medische contactberoepen houden normale openingstijden. Professionele sportwedstrijden mogen ook gewoon doorgaan, maar wel zónder publiek. “De ondernemers die hard worden getroffen zullen we niet in de steek laten.”

Verplicht mondkapje

Een ander besluit is dat de verplichte 1,5 meter afstand en het verplichte mondkapje worden uitgebreid naar de plekken waar een vaste zitplaats geldt. Denk aan bijvoorbeeld de horeca, bioscopen en theaters. Het mondkapje moet op als je loopt, dus bijvoorbeeld als je naar het toilet gaat. Als je zit, mag het mondkapje af. Dat er 1,5 meter afstand gehouden moet worden, betekent dat er ongeveer 1/3 van de bezetting gebruikt kan worden bij bijvoorbeeld theaterzalen en restaurants. Op doorstroomlocaties, zoals winkels en beurzen, gaat een norm gelden van 1 persoon per vijf vierkante meter.

Onderwijs wel open

Het onderwijs blijft open. “Niet omdat er geen besmettingen zijn, maar omdat de maatschappelijke impact voor kinderen gigantisch is. In die afweging willen we scholen ontzettend graag openhouden.” Dat gaat wel gepaard met extra maatregelen, zoals verplichte looproutes in scholen en mondkapjes in de gangen vanaf groep 6 en bij middelbare scholen. Ouders worden gevraagd om kinderen zoveel mogelijk alleen naar school te laten komen. “Daarnaast willen we dat leraren en leerlingen vanaf groep 6 en in het hele voortgezet onderwijs twee keer per week een zelftest gaan doen.”

Extra maatregelen
Overige maatregelen zijn dat het thuiswerkadvies wordt aangescherpt naar ‘Werk thuis. Kan dat niet: houd op het werk altijd 1,5 meter afstand’. En ga je bij anderen op bezoek of ontvang je bezoek? Doe dan een zelftest. Daarnaast deed Rutte een oproep aan ouderen vanaf 70 jaar: houd afstand van jonge kinderen. “Pak toch wat vaker de tablet erbij om te facetimen, want het blijft een feit dat ouderen gevoeliger zijn voor het coronavirus. Ik snap dat mensen graag Sinterklaas willen vieren, maar doe dat dan klein met maximaal één huishouden.”

De maatregelen duren drie weken. Op dinsdag 14 december volgt een nieuw weegmoment.

Meer uit Tholen

Motorrijder ernstig gewond na ongeluk op Marconiweg in Tholen

THOLEN - Een motorrijder is zaterdagmiddag ernstig gewond geraakt bij een eenzijdig ongeluk in Tholen. Een traumahelikopter van het MMT (Mobiel Medisch Team) is ter plaatse geland.

19 uur geleden
Tholenaar gewond bij eenzijdig ongeval met opgevoerde Fatbike

THOLEN - Bij een eenzijdig ongeval in Tholen is in de nacht van vrijdag op zaterdag een 42-jarige Tholenaar gewond geraakt. De man is volgens de politie hoogstwaarschijnlijk met een opgevoerde Fatbike tegen een geparkeerde auto gereden.

20 uur geleden
Bestuurder raakt gewond bij eenzijdig ongeluk op de N658 bij Sint-Annaland

SINT ANNALAND – Bij een eenzijdig ongeval op de N658 bij Sint Annaland is vrijdagavond een persoon gewond geraakt. Door een onbekende reden was de auto waarin de persoon zat van de weg geraakt en in een sloot terechtgekomen.

1 dag geleden
Expeditie Zuidwaterlinie eindigt vandaag in Tholen

THOLEN - In Tholen gaat vandaag de vierde en laatste etappe van Expeditie Zuidwaterlinie van start. Deelnemers verkennen de rijke geschiedenis van de langste en oudste verdedigingslinie van Nederland. Bij de vestingstad zijn drie wandelroutes uitgestippeld.

1 dag geleden
Auto in sloot na ongeval in Sint-Annaland, traumaheli ter plaatse

SINT-ANNALAND - De hulpdiensten zijn vrijdagavond met veel mensen uitgerukt naar een voertuig dat in de sloot terecht is gekomen bij de Joanna-Mariapolder (N658).  Een traumahelikopter is ter plaatse.

1 dag geleden
Prachtige vogels bewonderen op vierde vogelbeurs Oud-Vossemeer

OUD-VOSSEMEER - Heb je altijd al een vogel willen hebben als huisdier, maar weet je niet hoe je moet beginnen of waar je moet zoeken? Dan kun je op zaterdag 30 september terecht in Oud-Vossemeer voor de vierde vogelbeurs van vogelvereniging De Vogelvrienden. In het duivenlokaal aan de Hofstraat kun je morgen meer dan honderd prachtige vogels bewonderen.

1 dag geleden
Leerlingen van De Eevliet ontvangen Cindy met erehaag op haar trouwdag

POORTVLIET - Een trouwdag om nooit te vergeten. Onderwijsassistent Cindy Bruijnzeel bracht op haar huwelijksdag een bezoek aan haar basisschool De Eevliet in Poortvliet. Daar werden zij en haar partner Pascal Vermeulen ontvangen door een erehaag van de leerlingen.

1 dag geleden