Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Nederland heeft nog geen 10 procent van het AstraZeneca-vaccin

Nederland heeft nog geen 10 procent van het AstraZeneca-vaccin

BILTHOVEN/BRUSSEL (ANP) - Nederland had gehoopt op 4,5 miljoen doses van het AstraZeneca-vaccin in het eerste kwartaal, zoals besteld, maar heeft daar volgens het RIVM "tot nu toe nog geen 10 procent van binnen gekregen." Het kwartaal is echter nog niet om, aldus het gezondheidsinstituut.

In België zijn de leveringsproblemen zo groot dat het land de coronavaccins van AstraZeneca die het wel ontvangt, tot twee weken op de plank houdt. Door de onvoorspelbaarheid van de leveringen durven de Belgische autoriteiten mensen pas uit te nodigen zodra er genoeg vaccins binnen zijn, en daardoor wordt tijd verloren.

België besloot eerder juist vaccins zo snel mogelijk te verspreiden en te gebruiken. Omdat AstraZeneca de afgelopen weken tegenslag na tegenslag meldde, en volgens de Europese Commissie bovendien niet helder is over de planning en de manier waarop het Brits-Zweedse bedrijf die denkt waar te maken, is België daarvan teruggekomen.

Tegenvallende leveringen

Ook Nederland heeft dus te maken met tegenvallende leveringen van AstraZeneca en hanteert een eigen werkwijze om daar zo zorgvuldig mogelijk mee om te springen, zegt het RIVM. "Op basis van de verwachte leveringen van AstraZeneca wordt een verdeling tussen de verschillende uitvoeringspartners zoals GGD en huisartsen gemaakt. Op basis daarvan worden de verschillende doelgroepen uitgenodigd. Het RIVM levert dan aan de vaccinatielocaties de betreffende vaccins. Vervolgens kunnen mensen uitgenodigd worden een afspraak te maken bij de GGD en huisartsen." Zo hoeven de vaccinatielocaties geen 'nee' te verkopen, beaamt het gezondheidsinstituut.

De landen van de Europese Unie hebben gemiddeld pas een vijfde van de ontvangen vaccins van AstraZeneca toegediend, schreef The Guardian donderdag. De Britse krant legt een verband met het slechte imago van het vaccin, waarover zelfs de Franse president Macron aanvankelijk twijfel zaaide. Het leek eerst minder goed te werken dan andere goedgekeurde vaccins. Sommige landen gebruiken het niet bij ouderen, omdat niet zou zijn bewezen dat zij er baat bij hebben. Inmiddels lijkt het echter uitstekend te voldoen.

België heeft inmiddels iets meer dan 200.000 vaccins van AstraZeneca ontvangen. Daarvan is pas een derde toegediend. De vaccins die Pfizer en Moderna leveren, worden wel zo snel mogelijk gebruikt. Mensen krijgen al een uitnodiging voor de prik daadwerkelijk klaarligt. Op de aanvoer van deze twee vaccinmakers zegt de projectleider van de Belgische inentingscampagne wel te kunnen rekenen.

Meer uit Gezond

Burgemeesters willen betrokken worden bij hervorming acute zorg

DEN HAAG (ANP) - De burgemeesters van 29 gemeenten met een regionaal ziekenhuis roepen het kabinet op hen meer te betrekken bij de plannen voor het concentreren van de acute zorg. "Wij moeten als gemeenten de veranderingen in het zorgaanbod nu vaak in de krant lezen", bevestigt de burgemeester van Winterswijk Joris Bengevoord na berichtgeving van het AD en EenVandaag.

4 uur geleden
FC Groningen past organisatiemodel aan en promoveert Langeler

GRONINGEN (ANP) - FC Groningen gaat verder zonder technisch directeur. De club uit de Eredivisie heeft het organisatiemodel aangepast en daarin is geen ruimte meer voor een technisch directeur. Die functie was vacant sinds het ontslag begin februari van Mark-Jan Fledderus.

1 dag geleden
Artsen beginnen TikTokaccount tegen vapevideo's

AMSTERDAM (ANP) - Bekende artsen zijn samen een TikTokaccount begonnen, waar ze alarm slaan over vapende jongeren op het sociale medium. Met video's waarin tiktokkers een e-sigaret roken, maken ze reclame voor de tabaksindustrie, waarschuwen de artsen.

1 dag geleden
Extra geld om meer mensen in de wijkverpleging op te leiden

DEN HAAG (ANP) - Om snel meer medewerkers in de wijkverpleging op te leiden en bij te scholen, stelt het kabinet voor de komende drie jaar in totaal 150 miljoen euro beschikbaar. Minister Conny Helder (Langdurige Zorg) heeft daartoe vrijdag een investeringsakkoord ondertekend met verschillende partijen in de zorg. Er is een groeiend tekort aan wijkverpleegkundigen. Als er geen extra maatregelen worden getroffen, loopt dat tekort volgens het ministerie van Volksgezondheid op tot 10.500 in 2027.

3 dagen geleden
Kuipers: afbouwen teststraten bijzonder en historisch

DEN HAAG (ANP) - Na vrijdag verdwijnen ook de laatste coronateststraten van de GGD. Zorgminister Ernst Kuipers spreekt van een "absoluut historische dag". Hij vindt het "een bijzonder moment, ruim drie jaar nadat we de eerste coronapatiënt in Nederland hadden", zegt de bewindsman na de ministerraad op vrijdag.

3 dagen geleden
Minder mensen belanden met corona in ziekenhuis

ZEIST (ANP) - Ziekenhuizen beginnen het langzaam maar zeker iets minder druk te krijgen met de zorg voor coronapatiënten. Het totale aantal daalt en ook de instroom zakt, komt vrijdag naar voren uit de cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). De coronagolf in de ziekenhuizen bereikte vorige week het hoogste niveau sinds oktober.

3 dagen geleden
Artsen en apothekers vragen Kamer om actie tegen medicijntekort

UTRECHT (ANP) - Artsen en apothekers vragen de Tweede Kamer om werk te maken van het oplossen van het volgens hen groeiende tekort aan geneesmiddelen in Nederland. Volgende week debatteert de Kamer over het geneesmiddelenbeleid.

4 dagen geleden