Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Nederland gaat klimaatverandering harder voelen, verwacht KNMI

Nederland gaat klimaatverandering harder voelen, verwacht KNMI

DE BILT (ANP) - Ook voor Nederland zijn de risico's die klimaatverandering met zich meebrengt groter geworden, waarschuwt het KNMI in een onderzoeksrapport. Zo kan de zeespiegel aan de Nederlandse kust sneller stijgen dan eerder werd verwacht en stijgt het risico op hevige buien in de zomer. Ook kan ons land vaker met droogte te maken krijgen dan volgens eerdere berekeningen.

In lijn met het IPCC, het VN-panel van klimaatwetenschappers, stelt het KNMI vast dat het klimaat ook in Nederland steeds sneller verandert. "Met dit rapport wordt de urgentie van de zich snel voltrekkende klimaatverandering duidelijk", aldus het instituut, dat de inzichten van het IPCC heeft gecombineerd met eigen onderzoeksresultaten.

Als de uitstoot van broeikasgassen die de opwarming van de aarde veroorzaakt niet snel vermindert, kan de zeespiegelstijging oplopen tot 1,2 meter rond 2100. Als het smelten van de ijskap op de Zuidpool versnelt, kan de stijging eind deze eeuw zelfs tegen de 2 meter bedragen. In 2014 kwam het KNMI nog uit op een stijging van maximaal 1 meter.

Valwinden

Het KNMI voorziet verder dat de zwaarste zomerse buien "extremer worden", met een hogere kans op valwinden, die zich kunnen voordoen tijdens zware onweersbuien. Het Utrechtse Leersum kreeg op 18 juni zulke winden te verduren en merkte hoe verwoestend ze kunnen zijn. Door een valwind raakten daar negen mensen gewond en ontstond voor miljoenen euro's schade.

Droogte is ook een steeds bekender probleem in het voorjaar en de zomer. Ook dat kan vaker gaan voorkomen door de stijgende temperaturen. Periodes van droogte en hitte kunnen bovendien langer gaan duren. Dat heeft ermee te maken dat de straalstroom mogelijk zwakker kan worden door klimaatverandering. De straalstroom is een zeer sterke wind op 9 tot 10 kilometer hoogte. Naarmate de temperatuurverschillen tussen de polen en de tropen afnemen, kan de straalstroom ook in kracht verminderen. Daardoor kan hetzelfde weertype langer blijven hangen.

Orkanen

Ook in het Caribische deel van Nederland (Bonaire, Sint Eustatius en Saba) kunnen de inwoners te maken krijgen met meer extreem weer. Zo verwacht het KNMI daar krachtiger orkanen, met gemiddeld meer neerslag. Restanten van tropische orkanen kunnen overigens ook de Noordzee bereiken en dan in ons gebied veel wind en neerslag veroorzaken.

Het Klimaatsignaal is een tussentijdse stand van zaken. Het KNMI herhaalt bij de publicatie dat het IPCC heeft vastgesteld dat de opwarming van de aarde door de mens is veroorzaakt en dat de grens van 1,5 graad opwarming ten opzichte van de pre-industriële tijd heel dichtbij is. Met de huidige uitstoot van CO2 en andere broeikasgassen kan de 1,5 graad al binnen tien jaar een feit zijn. In het Klimaatakkoord van Parijs spraken wereldleiders nog af zich ervoor te zullen inspannen om het niet zover te laten komen. In datzelfde akkoord staat overigens ook dat 2 graden het absolute maximum is dat kan worden toegestaan.

Eind deze maand begint in Glasgow een belangrijke klimaattop, de COP26. Premier Mark Rutte en leiders uit andere landen komen daar bijeen om oplossingen te bespreken.

Meer uit Binnenland

Uitspraak in zaak tegen Jamel L. over doodsteken AH-medewerkster

DEN HAAG (ANP) - De rechtbank in Den Haag doet donderdag uitspraak in de zaak tegen Jamel L. over het doodsteken van een supermarktmedewerkster van een Albert Heijn in het centrum van Den Haag. Het 36-jarige slachtoffer Antoneta Gjokja werd in de ochtenduren van 20 juni vorig jaar in het filiaal aan de Turfmarkt met meerdere messteken om het leven gebracht.

4 uur geleden
Rechter oordeelt over vergunning voor 'asielhotel'

ZWOLLE (ANP) - De rechtbank in Zwolle bepaalt donderdag of de vergunning voor de komst van een 'asielhotel' in het Twentse Albergen op juiste wijze is verleend. Omwonenden hebben de vergunning via een rechtszaak aangevochten.

5 uur geleden
Rutte ziet brede steun EU-leiders voor extra luchtafweer Oekraïne

BRUSSEL (ANP) - De EU-leiders zijn het grotendeels eens dat ze Oekraïne extra moeten steunen met zijn luchtafweer, zegt premier Mark Rutte. Hij proefde op de EU-top in Brussel "een grote mate van overeenstemming". Hoewel concrete toezeggingen uitbleven, heeft Rutte wel de hoop geput "op een paar doorbraken de komende dagen, weken".

5 uur geleden
UWV-baas: nieuw kabinet, wacht niet met repareren sociale wetten

DEN HAAG (ANP) - De nodige hervormingen van sociale regelingen zullen langer dan een kabinetsperiode duren, denkt Maarten Camps, bestuursvoorzitter van uitkeringsinstantie UWV. Zijn oproep aan een nieuw kabinet is om die grote aanpassingen vooral door te voeren, maar ook op korte termijn verbeteringen aan te brengen: "Wacht niet met wat je nu al kunt doen."

8 uur geleden
Zuid-Holland wil antisemitisme 'op volle kracht' bestrijden

DEN HAAG (ANP) - De provincie Zuid-Holland heeft een plan gemaakt om antisemitisme aan te pakken. "We hebben nu de handvatten om aan de slag te gaan, met als doel om antisemitisme op volle kracht te bestrijden", zei gedeputeerde Meindert Stolk (cultuur, CDA) tijdens een commissievergadering. Daarin werd de uitwerking besproken van het verzoek dat de leden van Provinciale Staten begin vorig jaar deden aan het college.

8 uur geleden
Derk Bolt moet na dertig jaar stoppen met Spoorloos

HILVERSUM (ANP) - Het programma Spoorloos krijgt na dertig jaar een nieuwe presentator. KRO-NCRV gaat de opzet van het programma veranderen en daarin is geen ruimte meer voor Derk Bolt, heeft de omroep bekendgemaakt. Of presentatrice Jetske van den Elsen, die sinds 2017 medepresentator is, wel mag blijven is nog niet bekend.

10 uur geleden
Koning dankt Spaanse collega voor opvangen Amalia in Spanje

AMSTERDAM (ANP) - Koning Willem-Alexander heeft koning Felipe van Spanje woensdag bedankt dat prinses Amalia een jaar lang in Madrid kon wonen en studeren. In zijn toespraak bij het staatsbanket in het Koninklijk Paleis in Amsterdam noemde de koning de hulp die zijn Spaanse collega daarbij gaf "een ontroerend bewijs van vriendschap in een moeilijke tijd".

12 uur geleden