
Nederland een van karigste coronasteunverstrekkers in EU
BRUSSEL (ANP) - Slechts vier EU-landen hebben in het eerste jaar van de corona-epidemie minder geld uitgetrokken om het bedrijfsleven door de crisis te loodsen dan Nederland. Alleen Ierland, Zweden, Finland en Belgiƫ waren zuiniger, blijkt uit cijfers van de Europese Commissie.
De commissie houdt streng toezicht op staatssteun, om te voorkomen dat die de eerlijke concurrentie en vrijemarktwerking in de weg zit. Toen de pandemie de Europese economie lamlegde, gaf ze de EU-lidstaten echter de ruimte om bedrijven overeind te houden.
De Nederlandse coronasteun bedroeg ongeveer 0,58 procent van zijn bnp, meldt de commissie. Ierland en Zweden hielden het bij 0,2 procent, terwijl de steun in het royale Polen en Griekenland respectievelijk 3,8 en 3,6 procent was.
228 miljard euro voor coronasteun
De 27 EU-landen en het Verenigd Koninkrijk namen in 2020 in totaal voor 384,33 miljard euro aan staatssteunmaatregelen. Daarvan was bijna 228 miljard euro bestemd voor coronasteun.
De steunbedragen waren "ongekend", maar toch proportioneel en nodig, oordeelt Eurocommissaris Margrethe Vestager (Mededinging) terugblikkend. Ze onderstreept dat het om tijdelijke crisismaatregelen ging en de staatssteun om andere redenen dan de coronacrisis niet is gegroeid.
Meer uit Financieel
NEW YORK (ANP) - Wall Street had maandag opnieuw de opgaande lijn te pakken. Beleggers trokken zich op aan berichten over een minder streng tarievenbeleid van de Amerikaanse president Donald Trump. Hij wil dat er vanaf 2 april wederkerige importheffingen komen. Dat zijn heffingen tegen landen die invoertarieven op Amerikaanse producten hebben.
2 uur geledenWASHINGTON (ANP/AFP) - De Zuid-Koreaanse autoproducent Hyundai gaat de komende vier jaar 21 miljard dollar investeren in de Verenigde Staten. Daarvan is 5,8 miljard dollar bestemd voor de bouw van een nieuwe staalfabriek in de staat Louisiana. Dit heeft topman Euisun Chung gezegd tijdens een bijeenkomst in het Witte Huis, waar ook president Donald Trump aanwezig was.
4 uur geledenKEULEN (ANP/AFP) - De Duitse luchtvaartmaatschappij Lufthansa mag van de rechter niet meer in zijn advertenties stellen dat passagiers de CO2-uitstoot kunnen "compenseren." De rechtbank in Keulen oordeelde maandag dat deze bewering "misleidend" is.
5 uur geledenWASHINGTON (ANP/RTR) - Ook het Zuid-Koreaanse Hyundai, een van de grootste autofabrikanten ter wereld, gaat miljarden investeren in de Verenigde Staten. Volgens een Amerikaanse functionaris gaat het om een totaalbedrag van 20 miljard dollar, waarvan 5 miljard dollar is bestemd voor de bouw van een nieuwe staalfabriek in Louisiana. Naar verwachting kondigt de Amerikaanse president Donald Trump de plannen later op de dag officieel aan.
6 uur geledenEINDHOVEN (ANP) - De gemeente Eindhoven is sinds maandag de nieuwe eigenaar van de Brainport Industries Campus (BIC), met daarop verschillende hightechbedrijven en onderwijsinstellingen. De gemeente heeft de aandelen overgenomen en symbolisch de sleutel ontvangen van de Britse investeringsmaatschappij Capreon. De partijen kondigden in januari al een overeenkomst aan, de gemeenteraad keurde de deal vorige maand met een grote meerderheid goed.
6 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - De beurshandel op het Damrak herstelde maandag nauwelijks, na de verliesbeurt op vrijdag. De stemming werd gedrukt door een nieuwe handelstarievendreiging van de Amerikaanse president Donald Trump. Hij wil importheffingen van 25 procent opleggen aan elk land dat olie en gas koopt van Venezuela. De AEX, de belangrijkste beursgraadmeter in Amsterdam, werd in de plus gehouden door koerswinsten van de chipconcerns.
6 uur geledenSCHIPHOL (ANP) - Landende vliegtuigen op Schiphol kunnen ook de komende twee weken de Polderbaan dagelijks twee uur niet gebruiken als de zon schijnt. Er is nog geen oplossing voor de overlast die de schittering van nieuwe zonnepanelen piloten geeft. De begin deze maand ingevoerde maatregel wordt verlengd tot in ieder geval 6 april.
7 uur geleden