Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Nederland een van karigste coronasteunverstrekkers in EU

Nederland een van karigste coronasteunverstrekkers in EU

BRUSSEL (ANP) - Slechts vier EU-landen hebben in het eerste jaar van de corona-epidemie minder geld uitgetrokken om het bedrijfsleven door de crisis te loodsen dan Nederland. Alleen Ierland, Zweden, Finland en Belgiƫ waren zuiniger, blijkt uit cijfers van de Europese Commissie.

De commissie houdt streng toezicht op staatssteun, om te voorkomen dat die de eerlijke concurrentie en vrijemarktwerking in de weg zit. Toen de pandemie de Europese economie lamlegde, gaf ze de EU-lidstaten echter de ruimte om bedrijven overeind te houden.

De Nederlandse coronasteun bedroeg ongeveer 0,58 procent van zijn bnp, meldt de commissie. Ierland en Zweden hielden het bij 0,2 procent, terwijl de steun in het royale Polen en Griekenland respectievelijk 3,8 en 3,6 procent was.

228 miljard euro voor coronasteun

De 27 EU-landen en het Verenigd Koninkrijk namen in 2020 in totaal voor 384,33 miljard euro aan staatssteunmaatregelen. Daarvan was bijna 228 miljard euro bestemd voor coronasteun.

De steunbedragen waren "ongekend", maar toch proportioneel en nodig, oordeelt Eurocommissaris Margrethe Vestager (Mededinging) terugblikkend. Ze onderstreept dat het om tijdelijke crisismaatregelen ging en de staatssteun om andere redenen dan de coronacrisis niet is gegroeid.

Meer uit Financieel

Dell flink hoger op Wall Street na sterke vraag AI-servers

NEW YORK (ANP) - Dell Technologies behoorde vrijdag tot de grote winnaars op de aandelenbeurzen in New York. De computerfabrikant presteerde in het afgelopen kwartaal beter dan analisten en beleggers hadden verwacht. Het bedrijf profiteerde daarbij van een sterke vraag naar zijn servers voor kunstmatige intelligentie (AI). Ook keert het bedrijf meer dividend uit. Het aandeel werd beloond met een koerswinst van liefst 30 procent.

42 minuten geleden
Problemen met boekhouding Amerikaans grondstoffenconcern ADM

CHICAGO (ANP/BLOOMBERG) - De Amerikaanse grote handelaar in landbouwproducten Archer-Daniels-Midland (ADM) waarschuwt dat er problemen zijn met de boekhouding van het bedrijf. ADM stelt de publicatie van het jaarverslag uit, laat het bedrijf weten. In januari zette ADM onverwachts de financieel topman van het bedrijf op non-actief in afwachting van de uitkomst van een intern onderzoek.

56 minuten geleden
Italiaanse regering hekelt blokkade EU verkoop ITA aan Lufthansa

ROME (ANP/BLOOMBERG) - De Italiaanse regering maakt zich grote zorgen over de blokkade die de EU opwerpt tegen de verkoop van een belang in de nationale luchtvaartmaatschappij ITA aan het Duitse Lufthansa. Dat heeft minister van Financiƫn Giancarlo Giorgetti vrijdag gezegd tegen persbureau Bloomberg.

1 uur geleden
Heijmans-topman roept mensen op: maak niet overal bezwaar tegen

AMSTERDAM (ANP) - Nederlanders moeten stoppen met het voortdurend maken van bezwaar tegen bouwprojecten bij hen in de buurt. Die oproep deed topman Ton Hillen van bouwconcern Heijmans tijdens een toelichting op de jaarcijfers. Hij merkt dat de maatschappij steeds individualistischer en harder is geworden. "Maar de woningzoeker staat met lege handen langs de kant."

2 uur geleden
Grote containerrederij CMA CGM vaart weer via Rode Zee

PARIJS (ANP/BLOOMBERG) - De grote Franse containerrederij CMA CGM vaart weer via de Rode Zee. De op twee na grootste vervoerder ter wereld zegt per schip te gaan beoordelen of de situatie veilig genoeg is. Het bedrijf had eerder al gezegd dat de Franse marine ondersteuning zou bieden als de schepen de route weer zouden gaan varen.

2 uur geleden
Kredietverstrekker huursector VS in de fout bij risicocontroles

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - Een Amerikaanse bank die veel geld uitleent aan beleggers in commercieel vastgoed, New York Community Bancorp (NYCB), is in de problemen geraakt. Het bedrijf heeft ontdekt dat interne controles op risico's rond kredieten niet op orde zijn. Ook ziet het bedrijf zich genoodzaakt een afschrijving van 2,4 miljard dollar (2,2 miljard euro) te doen op transacties uit het verleden.

2 uur geleden
Jumbo stopt niet met zelfscankassa's om diefstallen, zegt topman

AMSTERDAM (ANP) - Jumbo haalt geen zelfscankassa's weg om het aantal diefstallen in de supermarkten te verminderen, zei topman Ton van Veen vrijdag in een interview met BNR Nieuwsradio. De supermarktketen meldde begin dit jaar dat deels door de komst van zelfscankassa's veel meer wordt gestolen.

2 uur geleden