
NAVO wil dat Nederland 16 tot 19 miljard meer in defensie steekt
DEN HAAG (ANP) - De NAVO vraagt Nederland om minstens 16 tot 19 miljard euro extra in defensie te steken. Nederland komt dan uit op 3,5 procent van het bruto binnenlands product (bbp), schrijft defensieminister Ruben Brekelmans (VVD) aan de Tweede Kamer. De forse verhoging is volgens het bondgenootschap nodig om de verdediging van de alliantie op peil te houden. Het is nog wel aan het kabinet om erover te beslissen.
De militaire planners van de NAVO hebben berekend wat er nodig is om de alliantie ook in de toekomst veilig te houden, in het licht van bijvoorbeeld de toegenomen dreiging van Rusland. Ieder NAVO-land moet aan de verdediging bijdragen en het bondgenootschap houdt lidstaten voor hoe sterk hun krijgsmacht daarvoor zou moeten zijn. Veel Europese landen hebben hun defensie decennialang ingekrompen en verwaarloosd.
NAVO-chef Mark Rutte pleit al langer voor het flink opschroeven van de NAVO-norm voor de defensie-uitgaven van de lidstaten. Sinds elf jaar staat die op 2 procent van het bbp. Sinds kort voldoet Nederland daaraan. Op de top in Den Haag wil Rutte de norm verhogen naar 3,5 procent, met daarbovenop nog 1,5 procent voor ondersteunende uitgaven voor bijvoorbeeld infrastructuur die ook defensie ten goede komen. Samen is dat 5 procent, de eis die de Amerikaanse president Trump heeft gesteld. De VS zouden volgens Trump hun bondgenoten anders weleens niet langer kunnen beschermen.
Luchtverdediging
NAVO-landen moeten volgens de alliantie vooral extra investeren in luchtverdediging, in artillerie en in ondersteunende zaken zoals grote transportvliegtuigen. Ze kunnen daarvoor wel een paar jaar de tijd nemen, al is die tijd met een Rusland op voet van oorlog wel korter dan vroeger.
Nederland besteedt dit jaar zo'n 22 miljard euro aan defensie, maar zou binnen een paar jaar richting de 40 miljard moeten. Dat komt ook door een inhaalslag. Nederland voldoet nog altijd niet aan de vorige NAVO-wensen. Overigens zijn er ook defensie-uitgaven die niet meetellen. Als Nederland 3,5 procent zou uitgeven, moet het daarbovenop bijvoorbeeld de Antillen nog beschermen en bondgenoten helpen als ze de Vlissingse haven willen gebruiken.
Extra werknemers nodig
Om aan de wensen te voldoen zijn ook 17.000 tot 18.000 extra werknemers nodig. De krappe arbeidsmarkt maakt dat moeilijk.
De regeringspartijen toonden zich tot dusver verdeeld over een forse verhoging. PVV en BBB voelen er weinig voor. Maar Nederland kan, zeker als gastland van de top, ook moeilijk achterblijven, klinkt het onder meer bij Brekelmans' VVD. NSC draait ook bij.
Meer uit Binnenland
AMSTERDAM (ANP) - Een Europees onderzoek naar schending van het humanitair recht door Israël is "een welkome eerste stap" maar wel een die "verwoestend laat" komt, vindt Eve Geddie van Amnesty International. Zeventien EU-lidstaten steunden dinsdag het verzoek van minister Caspar Veldkamp (Buitenlandse Zaken) tot een dergelijk onderzoek. Daarop besloot EU-buitenlandchef Kaja Kallas het onderzoek uit te voeren.
26 minuten geledenFINSTERWOLDE (ANP) - De politie merkt dat burgers graag willen helpen zoeken naar de vermiste Jeffrey (10) en Emma (8). Dinsdagmiddag meldden tientallen mensen zich bij het buurthuis in Finsterwolde, van waaruit de zoektocht wordt gecoördineerd. Onder hen ook veel inwoners van de omliggende dorpen. "Dat waarderen we zeer."
2 uur geledenTEL AVIV (ANP/AFP/RTR) - Israël meldt dat dinsdag 93 vrachtwagens van de Verenigde Naties zijn toegelaten tot de Gazastrook. De wagens vervoerden humanitaire hulp, waaronder meel voor bakkerijen, babyvoeding, medische apparatuur en medicijnen.
2 uur geledenDEN HAAG (ANP) - NSC wil dat Nederland 3,5 procent van het bruto binnenlands product aan defensie uitgeeft. Dat bevestigt Kamerlid Olger van Dijk na berichtgeving door SBS-programma Nieuws van de Dag. Naar nog eens 1,5 procent voor ondersteunende uitgaven aan bijvoorbeeld infrastructuur wil Van Dijk "goed kijken".
3 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Binnen de oppositie is verzet tegen het besluit om het ambtsbericht over Syrië niet openbaar te maken. Dat rapport over de veiligheidssituatie wordt eind mei verwacht en is belangrijk, omdat op basis hiervan asielminister Marjolein Faber (PVV) besluit of het land veilig genoeg is om gevluchte Syriërs terug te sturen. Na de val van het regime van president Bashar al-Assad eind vorig jaar zijn de omstandigheden in het land verbeterd. In het land woedde jarenlang een burgeroorlog.
3 uur geledenBRUSSEL (ANP) - Er is voldoende steun voor het verzoek van minister Caspar Veldkamp (Buitenlandse Zaken) tot EU-onderzoek naar schending van het humanitair recht door Israël. EU-buitenlandchef Kaja Kallas heeft besloten het onderzoek uit te voeren.
4 uur geledenDELFZIJL (ANP) - "We hopen op een goede afloop, maar we bevinden ons tussen hoop en vrees", verwoordde burgemeester Ben Visser de gevoelens in Delfzijl over de vermissing van Jeffrey (10) en Emma (8). In navolging van de oproep van de familie van de kinderen bij het gemeentehuis vroeg ook hij te blijven zoeken naar de kinderen, die zaterdagmiddag werden meegenomen door hun vader.
4 uur geleden