
NAVO stuurt flink meer troepen naar oosten om dreiging Rusland
BRUSSEL (ANP) - De NAVO gaat "substantieel" meer troepen sturen naar oostelijke lidstaten om hen te beschermen tegen Rusland. Bovendien willen NAVO-landen Oekraïne met luchtdoelgeschut, antitankwapens en ander wapentuig helpen zichzelf te verdedigen, zegt NAVO-chef Jens Stoltenberg na overleg met de dertig lidstaten. Maar de westerse militaire alliantie gaat zich niet gewapenderhand in de Russische oorlog tegen zijn buur mengen.
De NAVO begint aan een "herziening" van haar verdediging, hebben defensieminister Kajsa Ollongren en haar 29 collega's woensdag op het hoofdkwartier in Brussel afgesproken. Ze hebben de militaire leiding van het bondgenootschap gevraagd plannen te maken om zijn oostflank te versterken. De extra troepen moeten bovendien sneller gevechtsklaar kunnen zijn. Eind juni buigen de leiders van de lidstaten zich erover op een top in Madrid.
"We moeten ervan uitgaan dat de veiligheidssituatie voor Europa echt is veranderd en dat dat nog jaren kan duren", legt Ollongren uit. Daarom "moet je ook op langere termijn een plan hebben en precies weten wat je nodig hebt en hoe je dat opbouwt zodat de oostflank verdedigd blijft".
No-flyzone
De defensieminister van Oekraïne, dat geen lid is van de NAVO, sprak zijn ambtgenoten toe. Die spraken hun "steun en bewondering" uit, zegt Ollongren. Maar ze houden vol dat ze zijn vurige wensen, zoals een no-flyzone, niet willen vervullen. Ook al zijn sommige lidstaten daarvoor wel te vinden.
De NAVO gaat Russische vliegtuigen niet uit het Oekraïense luchtruim verjagen of troepen sturen, beklemtoonde Stoltenberg na afloop nog maar eens. Daarover zijn de NAVO-landen eensgezind, stelt hij. Baltische bondgenoten drongen voor de bijeenkomst aan op een no-flyzone en Polen opperde een NAVO-vredesmissie, maar zij kregen dus geen bijval.
De dertig defensieministers hebben wel "de boodschap onderstreept dat het belangrijk is Oekraïne te steunen" met onder meer wapens, aldus Stoltenberg. De NAVO laat dat aan de lidstaten, om niet als alliantie betrokken te raken. Rusland heeft gewaarschuwd elke zending als doelwit te beschouwen. Om dat kracht bij te zetten, bombardeerde het onlangs een legerbasis vlak bij de Poolse grens die voor de aanvoer van westerse wapens en vrijwilligers zou dienen.
Meer uit Buitenland
GAZA-STAD (ANP/RTR) - Hamas gaat de Israëlisch-Amerikaanse gijzelaar Edan Alexander vrijlaten die in Gaza vastzit, zo meldt de Palestijnse beweging. Met de vrijlating van Alexander hoopt Hamas te bereiken dat een staakt-het-vuren tot stand komt en dat humanitaire hulp wordt toegelaten tot de belegerde kuststrook, vertelde een hoge Hamas-functionaris aan persbureau Reuters.
1 uur geledenTEHERAN (ANP/AFP) - De Iraanse president Masoud Pezeshkian heeft de oproepen van Amerikaanse functionarissen aan Iran om zijn nucleaire installaties te ontmantelen zondag "onaanvaardbaar" genoemd.
1 uur geledenTEL AVIV (ANP/RTR) - Het Israëlische leger heeft zondag evacuatiewaarschuwingen afgegeven aan inwoners van drie Jemenitische havens, Ras Isa, Hodeidah en Salif. De bewuste havens worden gebruikt door de Houthi-rebellen die het grootste deel van Jemen controleren, aldus een Israëlische legerwoordvoerder.
2 uur geledenKYIV (ANP) - De Oekraïense president Volodymyr Zelensky wil zijn Russische ambtgenoot Vladimir Poetin donderdag persoonlijk ontmoeten in Istanbul, schrijft Zelensky op X. Poetin had eerder voorgesteld om dan te beginnen met de vredesbesprekingen en Zelensky accepteert dat plan nu.
3 uur geledenWASHINGTON (ANP/RTR) - De Amerikaanse president Donald Trump zei zondag dat hij begint te twijfelen of Oekraïne een staakt-het-vuren met Rusland zal bereiken. Hij drong er bij Oekraïne op aan om donderdag met Russische functionarissen in Turkije te onderhandelen.
3 uur geledenBERLIJN (ANP/DPA) - In Duitsland hebben duizenden mensen gedemonstreerd voor een verbod op de partij Alternative für Deutschland (AfD), die begin deze maand door de veiligheidsdienst werd aangemerkt als rechts-extremistisch. Volgens de actievoerders vormt de AfD een gevaar voor de democratie en de rechtsstaat.
3 uur geledenMUSCAT (ANP/AFP) - Een hoge Amerikaanse functionaris beschreef zondag gesprekken met Iran over zijn nucleaire programma als "positief" en zei dat er binnenkort een nieuwe ronde plaatsvindt. De gesprekken in Oman, geleid door de Amerikaanse speciale gezant Steve Witkoff, duurden meer dan drie uur.
6 uur geleden