Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

NAVO stuurt flink meer troepen naar oosten om dreiging Rusland

NAVO stuurt flink meer troepen naar oosten om dreiging Rusland

BRUSSEL (ANP) - De NAVO gaat "substantieel" meer troepen sturen naar oostelijke lidstaten om hen te beschermen tegen Rusland. Bovendien willen NAVO-landen Oekraïne met luchtdoelgeschut, antitankwapens en ander wapentuig helpen zichzelf te verdedigen, zegt NAVO-chef Jens Stoltenberg na overleg met de dertig lidstaten. Maar de westerse militaire alliantie gaat zich niet gewapenderhand in de Russische oorlog tegen zijn buur mengen.

De NAVO begint aan een "herziening" van haar verdediging, hebben defensieminister Kajsa Ollongren en haar 29 collega's woensdag op het hoofdkwartier in Brussel afgesproken. Ze hebben de militaire leiding van het bondgenootschap gevraagd plannen te maken om zijn oostflank te versterken. De extra troepen moeten bovendien sneller gevechtsklaar kunnen zijn. Eind juni buigen de leiders van de lidstaten zich erover op een top in Madrid.

"We moeten ervan uitgaan dat de veiligheidssituatie voor Europa echt is veranderd en dat dat nog jaren kan duren", legt Ollongren uit. Daarom "moet je ook op langere termijn een plan hebben en precies weten wat je nodig hebt en hoe je dat opbouwt zodat de oostflank verdedigd blijft".

No-flyzone

De defensieminister van Oekraïne, dat geen lid is van de NAVO, sprak zijn ambtgenoten toe. Die spraken hun "steun en bewondering" uit, zegt Ollongren. Maar ze houden vol dat ze zijn vurige wensen, zoals een no-flyzone, niet willen vervullen. Ook al zijn sommige lidstaten daarvoor wel te vinden.

De NAVO gaat Russische vliegtuigen niet uit het Oekraïense luchtruim verjagen of troepen sturen, beklemtoonde Stoltenberg na afloop nog maar eens. Daarover zijn de NAVO-landen eensgezind, stelt hij. Baltische bondgenoten drongen voor de bijeenkomst aan op een no-flyzone en Polen opperde een NAVO-vredesmissie, maar zij kregen dus geen bijval.

De dertig defensieministers hebben wel "de boodschap onderstreept dat het belangrijk is Oekraïne te steunen" met onder meer wapens, aldus Stoltenberg. De NAVO laat dat aan de lidstaten, om niet als alliantie betrokken te raken. Rusland heeft gewaarschuwd elke zending als doelwit te beschouwen. Om dat kracht bij te zetten, bombardeerde het onlangs een legerbasis vlak bij de Poolse grens die voor de aanvoer van westerse wapens en vrijwilligers zou dienen.

Meer uit Buitenland

Felgroen gekleurde water in Venetië is niet gevaarlijk

VENETIË (ANP/DPA) - Het groene water in het beroemde Canal Grande in Venetië is niet gevaarlijk, zo meldt de regionale president Luca Zaia op Twitter. Het water bij de Rialtobrug kleurde zondag plotseling door onbekende reden fluorescerend groen, waarop werd besloten over te gaan op onderzoek.

1 uur geleden
Spaanse premier vervroegt verkiezingen na regionale verliezen

MADRID (ANP/RTR/AFP) - De Spaanse premier Pedro Sánchez heeft op televisie aangekondigd het parlement te ontbinden na de nederlaag van zijn sociaaldemocraten (PSOE) bij de lokale en regionale verkiezingen van zondag. Hij wil op 23 juli vervroegde landelijke verkiezingen houden.

2 uur geleden
Kyiv voor de tweede keer in korte tijd aangevallen

KYIV (ANP/RTR/AFP) - Kyiv is maandagochtend het doelwit geworden van een nieuwe aanval, nadat de Oekraïense hoofdstad ook al 's nachts werd aangevallen. Het militaire bestuur meldt op basis van voorlopige informatie dat alle raketten zijn neergehaald. Die zouden hun doelen niet hebben bereikt.

3 uur geleden
President Oeganda stemt in met omstreden antihomowetgeving

KAMPALA (ANP/RTR) - De Oegandese president Yoweri Museveni heeft een gewijzigde versie van de omstreden antihomowetgeving goedgekeurd, meldt de voorzitter van het parlement. De wet is wereldwijd een van de strengste tegen de lhbti'ers en is bekritiseerd door onder meer westerse regeringen, internationale bedrijven en mensenrechtenorganisaties.

3 uur geleden
Doden na kapseizen toeristenboot in Italië

LISANZA (ANP/AFP/DPA) - Vier mensen zijn omgekomen na het kapseizen van een boot vol toeristen op het Lago Maggiore in Noord-Italië, melden Italiaanse media. De andere opvarenden konden na het incident zelf naar de wal zwemmen of zijn gered. De doden zijn een Israëliër, een Russin en twee Italianen.

5 uur geleden
Japanse minister beveelt vernietiging van Noord-Koreaanse raket

TOKIO (ANP) - De Japanse minister van Defensie heeft zijn leger de opdracht gegeven elke Noord-Koreaanse raket die Japans grondgebied binnenkomt of afkoerst op het land te vernietigen. Hij reageerde daarmee op een aankondiging van Pyongyang maandag dat Noord-Korea in de komende twee weken een "satelliet" zal lanceren.

8 uur geleden
Westerse luchtmachten houden Arctic Challenge-oefening

TIKKAKOSKI (ANP) - Finland, Noorwegen en Zweden houden de tweejaarlijkse Arctic Challenge Exercise (ACE), een internationale oefening van de luchtmacht. Dit jaar doen veertien landen mee, waaronder Nederland. De oefening wordt dit keer georganiseerd door Finland en loopt van 29 mei tot 9 juni.

8 uur geleden