Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

NAVO-soldaten gewond na clash met Servische demonstranten Kosovo

NAVO-soldaten gewond na clash met Servische demonstranten Kosovo

ZVECAN (ANP/AFP/RTR) - Vredeshandhavers onder leiding van de NAVO hebben maandag Servische demonstranten uiteengedreven die in het noorden van Kosovo opnieuw met de politie in conflict waren geraakt. Daarbij raakten 25 soldaten uit Hongarije en Italië gewond, meldt de door de NAVO aangestuurde Kosovo Force (KFOR). Het betrof onder meer botbreuken en brandwonden. Die laatste werden veroorzaakt door de brandbommen die de demonstranten gooiden.

De Servische demonstranten eisten in de Kosovaarse stad Zvecan dat de onlangs gekozen etnisch Albanese burgemeesters worden verwijderd, omdat ze die niet als hun echte vertegenwoordigers beschouwen. De Serviërs in Kosovo hadden de verkiezingen van vorige maand in de noordelijke steden geboycot. Daardoor kregen etnische Albanezen de controle over de lokale raden, ondanks een minuscule opkomst van nog geen 3,5 procent van het electoraat.

De Kosovaarse premier Albin Kurti heeft de burgemeesters vorige week officieel geïnstalleerd. Daarmee negeerden ze oproepen van onder meer de Europese Unie en de Verenigde Staten om dit niet te doen, teneinde oplopende spanningen te verminderen. De EU en VS staan sinds 2008 beide achter de onafhankelijkheid van Kosovo van Servië. De meeste Serviërs in het noorden van Kosovo vinden echter dat dat gebied bij Servië hoort.

Maandag vroeg verzamelden groepen Serviërs zich voor het gemeentegebouw in Zvecan, dat ze vervolgens probeerden binnen te dringen. Behalve de verwijdering van de burgemeesters eisten ze ook de terugtrekking van de Kosovaarse politie, wier aanwezigheid in het noorden van Kosovo al langer verzet oproept.

Meer uit Buitenland

Deel hof vindt president VS tot op zekere hoogte onschendbaar

WASHINGTON (ANP/RTR/AFP) - De conservatieve rechters van het Amerikaanse hooggerechtshof hebben laten doorschemeren dat een president tot op zekere hoogte onschendbaarheid geniet tegen strafvervolging. Dat gaven ze aan in de zaak die door Donald Trump voor het hof is gebracht over beschuldigingen dat hij probeerde te knoeien met de uitslag van de presidentsverkiezingen in 2020.

2 uur geleden
EU-parlement stemt in met gezamenlijke integriteitswaakhond EU

STRAATSBURG (ANP) - Er komt een gezamenlijke integriteitswaakhond voor de bestuursinstellingen van de Europese Unie. Het Europees Parlement heeft de nieuwe instantie, die schandalen als omkopingsaffaire Qatargate moet helpen voorkomen, goedgekeurd.

3 uur geleden
Proces in smaadzaak E. Jean Carroll tegen Trump hoeft niet over

NEW YORK (ANP/RTR) - Een Amerikaanse rechter heeft bepaald dat de smaadzaak tegen Donald Trump die schrijfster E. Jean Carroll had aangespannen niet over hoeft. De Amerikaanse oud-president heeft zowel hoger beroep aangetekend als een verzoek om een nieuw proces ingediend, maar wat betreft dat laatste krijgt Trump nu nul op het rekest.

3 uur geleden
Advocaat Trump benadrukt noodzaak onschendbaarheid president

WASHINGTON (ANP/RTR) - Een advocaat van Donald Trump is door de rechters van het hooggerechtshof ondervraagd over de vraag of Trump strafrechtelijk vervolgd kan worden voor zijn handelen als president. Trump is de eerste oud-president in de Amerikaanse geschiedenis die zich moet verantwoorden in een strafzaak. Hij was zelf niet bij het hooggerechtshof in Washington aanwezig omdat hij bij de strafzaak tegen hem in New York moet zijn over het betalen van zwijggeld aan een pornoster.

5 uur geleden
Landen met gegijzelden in Gaza roepen Hamas op ze vrij te laten

WASHINGTON (ANP/RTR) - Achttien landen hebben in een verklaring Hamas opgeroepen om de mensen vrij te laten die sinds 7 oktober worden gegijzeld. Het gaat om landen waarvan een of meerdere burgers in Gaza worden vastgehouden.

6 uur geleden
Mike Pinder, medeoprichter The Moody Blues, overleden

SACRAMENTO (ANP) - Toetsenist Mike Pinder, een van de oprichters van de Britse band The Moody Blues, is overleden. Dat melden diverse Amerikaanse media. Pinder overleed woensdag thuis in het bijzijn van zijn familie.

7 uur geleden
Hof New York draait veroordeling Weinstein uit 2020 terug

NEW YORK (ANP) - Een gerechtshof in New York heeft de veroordeling van oud-filmproducent Harvey Weinstein voor seksueel misbruik uit 2020 teruggedraaid. De rechters oordeelden dat hij destijds geen eerlijk proces heeft gehad, bericht The New York Times.

7 uur geleden