Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

NAVO-ministers willen voorkomen dat Rusland zich kan herpakken

NAVO-ministers willen voorkomen dat Rusland zich kan herpakken

OSLO (ANP) - De NAVO-landen willen niet alleen zorgen dat Oekraïne de oorlog met Rusland wint, maar ook voorkomen dat Rusland zich kan herpakken om het later nog eens te proberen. Dat zei secretaris-generaal Jens Stoltenberg na afloop van overleg in het Noorse Oslo. Besluiten over de manier waarop zijn volgens hem nog niet genomen. Die komen pas aan bod bij de top in de Litouwse hoofdstad Vilnius, volgende maand.

De aanwezige ministers, onder wie de Nederlandse minister Wopke Hoekstra, hebben onder meer gesproken over wapenleveranties. Het is volgens Stoltenberg de bedoeling dat de Oekraïense krijgsmacht uiteindelijk "volledig interoperabel" wordt met die van de NAVO-bondgenoten. Dat houdt in dat het land Westerse wapens gaat gebruiken in plaats van de oude Sovjetwapens die er nu nog veel in gebruik zijn. Zo wordt het voor NAVO-landen makkelijker om bij te springen. Dat acht Stoltenberg voor Oekraïne ook nodig om de huidige uitputtingsslag te kunnen volhouden en winnen.

Er zijn volgens Stoltenberg geen besluiten genomen over toetreding van Oekraïne tot de NAVO. "Alle bondgenoten zijn het erover eens dat de deur van de NAVO open blijft", zei Stoltenberg. "En alle bondgenoten zijn het eens dat Oekraïne lid zal worden van de NAVO." Die overeenstemming is er al langer.

Meerjarig steun bieden

Volgens Stoltenberg is nu het belangrijkste dat Oekraïne een "soevereine en onafhankelijke staat" blijft. NAVO-landen moeten meerjarig steun blijven bieden in de vorm van financiering, maar ook militaire steun als munitie en onderdelen. De NAVO moet op lange termijn laten zien "dat president Poetin dit niet kan uitzitten", dat de "Russische cyclus van agressie doorbroken wordt". "Ik ben ervan overtuigd dat we consensus zullen bereiken op de top in Vilnius."

Stoltenberg vertelde ook over de discussies rond de toetreding van Zweden tot de NAVO. Vooral Turkije lag tot nu toe dwars omdat de Zweden onder meer te weinig zouden doen tegen terroristen van de Koerdische Arbeiderspartij (PKK).

Volgens de secretaris-generaal heeft Zweden inmiddels maatregelen getroffen, en moet daarom met de pas herkozen president Recep Tayyip Erdogan overeenstemming gevonden kunnen worden. Ze praten daar binnenkort over in Ankara. Als Turkije akkoord is, zegt Stoltenberg erop te rekenen dat de andere dwarsligger Hongarije ook overstag gaat en de Zweedse toetreding officieel gemaakt kan worden.

Meer uit Buitenland

New York gaat wapendetectiesystemen testen voor de metro

NEW YORK (ANP/RTR) - De Amerikaanse stad New York gaat wapendetectietechnologie testen in verschillende metrostations. Dat heeft burgemeester Eric Adams donderdag aangekondigd. De politie zal onder meer het gebruik van draagbare scanmachines uitproberen.

2 uur geleden
Zelensky wil snel vitale militaire hulp van Amerikaans parlement

KYIV (ANP/AFP/RTR) - De Oekraïense president Volodymyr Zelensky heeft een krachtig pleidooi voor vitale militaire hulp gehouden bij een kopstuk van het Amerikaanse parlement. Hij oefende druk uit op de Republikeinse voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, Mike Johnson. De Republikeinen van ex-president Donald Trump blokkeren een omvangrijk steunpakket van 60 miljard euro voor Oekraïne.

5 uur geleden
Vier mensen verdronken in Spanje tijdens hevige storm

SAN ESTEBAN DE PRAVIA/TARRAGONA (ANP) - Tijdens zwaar stormachtig weer in Spanje zijn kort na elkaar vier mensen aan de kust verdronken. In de noordelijke regio Asturië raakte een Britse toerist te water die vanaf een dam naar de extreem hoge golven was gaan kijken. Hij werd door metershoge golven meegesleurd en is verdronken.

6 uur geleden
Rusland blokkeert verlenging missie VN-waarnemers van Noord-Korea

NEW YORK (ANP/AFP/RTR) - Rusland heeft in de Veiligheidsraad zijn veto gebruikt om een VN-missie over toezicht op sancties tegen Noord-Korea te stoppen. Het gaat om een jaarlijkse verlenging van het werk van specialistische waarnemers die moeten kijken of de vele sancties tegen Noord-Korea worden nageleefd.

7 uur geleden
Gerechtshof VN eist dat Israël voedsel toelaat tot Gaza

DEN HAAG (ANP/RTR) - Het Internationaal Gerechtshof (ICJ) in Den Haag eist dat Israël alles in het werk stelt om de basisbehoeften aan voedsel in de Gazastrook toe te laten. Dit moet volgens alle rechters van het hof doelmatig en snel gebeuren.

9 uur geleden
Militairen uit meerdere landen naar Parijs voor Olympische Spelen

WARSCHAU (ANP/AFP) - Verschillende landen gaan troepen sturen naar Frankrijk om te helpen met de beveiliging rond de Olympische Spelen in Parijs, zeiden bronnen van het Franse ministerie van Defensie tegen AFP. Polen heeft al gezegd troepen te sturen.

9 uur geleden
Frankrijk steunt UNRWA dit jaar met 30 miljoen euro

PARIJS (ANP/AFP) - Frankrijk steunt de hulporganisatie van de Verenigde Naties voor Palestijnse vluchtelingen (UNRWA) dit jaar met 30 miljoen euro. Dit gebeurt "op voorwaarde dat de organisatie de missies neutraal uitvoert en zich verre houdt van oproepen tot haat en geweld", aldus een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken.

9 uur geleden