Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

NAVO-landen verenigen zich tegen Russische agressie in Oekraïne

NAVO-landen verenigen zich tegen Russische agressie in Oekraïne

BRUSSEL (ANP) - De dertig NAVO-landen hebben vrijdag bevestigd dat ze een eenheid vormen tegen de Russische agressie in Oekraïne. De ministers van Buitenlandse Zaken onderstreepten na digitaal overleg de noodzaak voor diplomatie, dialoog en de-escalatie, meldde de Amerikaanse NAVO-missie in Brussel op Twitter.

De lidstaten bespraken hun strategie voor de NAVO-Ruslandraad, die woensdag voor het eerst sinds 2019 wordt gehouden op het hoofdkwartier van het westerse bondgenootschap in Brussel.

Westerse landen hebben Rusland zware sancties opgelegd sinds de inlijving van de Oekraïense Krim in 2014. In dat jaar kregen pro-Russische separatisten met steun van Moskou delen van de Donbass-regio in het oosten van Oekraïne in handen.

Russische troepen

Recent hebben zich een kleine 100.000 Russische troepen langs de Oekraïense grens verzameld, wat de vrees voor een inval heeft gevoed. Volgens NAVO-topman Jens Stoltenberg gaat de opbouw door. Hij waarschuwde voor een "reëel risico" op escalatie.

Het Kremlin ontkent plannen voor een inval te hebben, maar eist wel dat westerse landen troepen weghalen uit het oosten van Europa en dat Oekraïne en andere buurlanden van Rusland zoals Zweden en Finland geen lid kunnen worden van de NAVO.

De alliantie is van mening dat landen zelf moeten kunnen bepalen of ze zich willen aansluiten en zal daar onder geen beding van afwijken, zei Stoltenberg. Rusland kan geen beperkingen opleggen aan de NAVO of een groep landen creëren die niet kunnen worden verdedigd, aldus Stoltenberg. "Wij steunen Oekraïne." De prijs die Rusland moet betalen voor een inval zal hoog zijn, waarschuwde hij nog maar eens.

Dreiging

Vooral de kleine Baltische staten vrezen de grote buur. De Letse minister Edgars Rinkevics van Buitenlandse Zaken sprak van een goed overleg. "We zijn bereid met Rusland in dialoog te treden, maar niet ten koste van onze waarden en belangrijke principes."

De VS, de NAVO en de EU hebben herhaaldelijk gedreigd met zware consequenties voor Moskou bij een inval, waaronder sancties. De Amerikaanse president Joe Biden zegde zijn Oekraïense ambtgenoot Volodimir Zelenski onlangs "resolute" steun toe mocht Rusland het land binnenvallen. Biden heeft die boodschap ook overgebracht aan de Russische president Vladimir Poetin.

Komende week wordt de kwestie niet alleen besproken in het NAVO-Ruslandberaad. Russische en Amerikaanse onderministers komen maandag bijeen in Genève. Stoltenberg beloofde dat de VS Europese bondgenoten zal raadplegen. Ook is een overleg gepland bij de OVSE.

Meer uit Buitenland

Rusland: opnieuw groot Oekraïens offensief in Donetsk verijdeld

MOSKOU (ANP/RTR) - Het Russische leger heeft een nieuw, grootschalig offensief van Oekraïense troepen in de Oost-Oekraïense regio Donetsk verijdeld, meldt het Russische ministerie van Defensie. Bij de gevechten zouden 1500 Oekraïners zijn gesneuveld. Over doden aan de eigen zijde zei het ministerie niets.

4 uur geleden
Brazilië presenteert plan tegen illegale ontbossing Amazonegebied

BRASILIA (ANP/RTR/AFP) - De Braziliaanse regering heeft bekendgemaakt hoe zij de illegale ontbossing in het Amazonegebied tegen 2030 wil beëindigen. Meer dan tien ministeries zullen volgens een nieuw plan samenwerken bij onder meer het voorkomen en opsporen van milieumisdrijven.

7 uur geleden
Celstraffen voor mishandeling van familielid Brigitte Macron

PARIJS (ANP/AFP) - Twee personen hebben in Frankrijk celstraffen van twaalf tot vijftien maanden gekregen wegens het mishandelen van een achterneef van Brigitte Macron, de vrouw van president Emmanuel Macron. Het slachtoffer werd aangevallen in de marge van een protest tegen pensioenhervormingen.

9 uur geleden
Hooggerechtshof buigt zich over de 'te kleine van Trump'

WASHINGTON (ANP/RTR/BLOOMBERG) - Het Amerikaanse Hooggerechtshof gaat zich buigen over anti-Trump T-shirts met het opschrift Trump Too Small (Trump te klein), dat ook een schunnige betekenis kan hebben. Een advocaat heeft de leuze laten registreren als merk, zonder toestemming van de voormalige Amerikaanse president Donald Trump. De Amerikaanse nationale overheid is het daar niet mee eens.

9 uur geleden
Ex-vicepresident Pence doet mee aan presidentsverkiezingen

WASHINGTON (ANP/RTR) - De Amerikaanse ex-vicepresident Mike Pence gaat meedoen aan de presidentsverkiezingen volgend jaar. De rechterhand van voormalig president Donald Trump meldde zich aan bij de verkiezingscommissie, berichten Amerikaanse media. Op 7 juni zou hij zijn campagne willen starten voor de voorverkiezingen bij zijn Republikeinse partij.

11 uur geleden
EU-hof: hervorming rechterlijke macht in Polen schendt EU-recht

LUXEMBURG (ANP/AFP/BLOOMBERG) - De hervorming van de rechterlijke macht die Polen in 2019 invoerde, schendt het EU-recht. Die hervorming is zelfs een achteruitgang wat de rechtsstaat betreft, oordeelt het Europees Hof van Justitie.

13 uur geleden
CNN: Oekraïne heeft netwerk in Rusland voor sabotageacties

MOSKOU (ANP) - Oekraïne heeft in Rusland een netwerk opgezet van sympathisanten en experts die sabotageacties moeten uitvoeren, zeggen ingewijden tegen nieuwszender CNN. De bronnen zouden zich baseren op Amerikaanse inlichtingen en stellen dat Oekraïne ook drones verstrekt om aanvallen mee uit te voeren.

13 uur geleden