
NAVO-chef laat ruimte voor sturen Patriot-raketten naar Oekraïne
BRUSSEL (ANP) - De NAVO dwarsboomt het sturen van Patriot-luchtafweerraketten naar Oekraïne niet. Daar gaan de lidstaten zelf over, zegt NAVO-chef Jens Stoltenberg.
Oekraïne zit dringend verlegen om extra luchtdoelgeschut nu Rusland week na week zware bombardementen uitvoert om de energievoorziening uit te schakelen. Terwijl de eerste sneeuw al is gevallen zitten veel Oekraïners zonder stroom en verwarming.
Polen heeft daarom Duitsland gevraagd de Patriots die Berlijn aan Warschau had aangeboden in het westen van Oekraïne te posteren. Daar zouden ze zowel Polen kunnen beschermen als Oekraïne. Maar Duitsland zei dat eerst aan de NAVO-bondgenoten te moeten voorleggen.
Taboes sneuvelen
Aanvankelijk deinsde de westerse militaire alliantie terug voor het sturen van zware wapens, tanks en al helemaal van gevechtsvliegtuigen, maar nu de oorlog blijft voortduren sneuvelen die taboes een voor een. Het is aan Duitsland zelf of het Patriots naar Oekraïne stuurt, liet Stoltenberg vrijdag desgevraagd doorschemeren. Al moet ook de fabrikant van het wapentuig of zijn vestigingsland (de VS in dit geval) vaak instemmen, tekende hij aan. Zulke voorwaarden zijn vaak in wapencontracten opgenomen.
Om te voorkomen dat Duitse militairen en daarmee de NAVO in de oorlog worden meegesleurd, is het wel zaak de Patriots te laten bedienen door Oekraïners. Dat is steeds het recept, memoreerde Stoltenberg. Eerder trainden Nederland en Duitsland bijvoorbeeld Oekraïense militairen om de pantserhouwitsers te bedienen die ze Oekraïne schonken.
Meer uit Buitenland
WASHINGTON (ANP/RTR) - De Amerikaanse president Donald Trump heeft tijdens zijn ontmoeting met zijn Zuid-Afrikaanse ambtgenoot Cyril Ramaphosa video's getoond over vermeende genocide in Zuid-Afrika. Witte inwoners zouden daardoor worden getroffen. Deze beweringen zijn niet bewezen.
14 minuten geledenKYIV (ANP/AFP) - Bijna 50.000 Oekraïners zijn aan de grenzen van Oekraïne gearresteerd bij pogingen het land te ontvluchten, vooral naar Roemenië en Hongarije. Sinds de invoering van de krijgswet in 2022 mogen de meeste mannen in de leeftijd van 18 tot 60 jaar het land niet uit, omdat ze oproepbaar moeten zijn voor militaire dienst.
1 uur geledenPARIJS (ANP/AFP) - De Franse president Emmanuel Macron komt na een speciaal overleg over de bedreiging "van de nationale samenhang" door moslimgroepen met maatregelen tegen de politieke islam. Deze moeten activiteiten van met name de Moslimbroederschap tegengaan, maar hoe ze er precies uit komen te zien, is nog niet duidelijk.
2 uur geledenTEL AVIV (ANP/AFP) - Het Israëlische hooggerechtshof stelt dat de regering de baas van de binnenlandse veiligheidsdienst Shin Bet niet had mogen ontslaan. Die beslissing was volgens de rechters in strijd met de wet.
2 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Inlichtingendiensten uit twaalf westerse landen, waaronder Nederland, waarschuwen voor Russische hackpogingen om de hulp aan Oekraïne te verstoren. Achter de aanvallen zit een cybereenheid van de Russische militaire inlichtingendienst GROe die in 2018 probeerde de Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens (OPCW) in Den Haag te hacken.
3 uur geledenJENIN (ANP/AFP/BELGA) - Meerdere landen veroordelen het lossen van Israëlische waarschuwingsschoten tijdens een bezoek van buitenlandse diplomaten aan de bezette Westelijke Jordaanoever. Ook EU-buitenlandchef Kaja Kallas heeft zich kritisch uitgelaten.
4 uur geledenLONDEN (ANP) - De Britse premier Keir Starmer heeft na veel kritiek een ommezwaai gemaakt over de energietoeslag voor ouderen. Hij wilde daar aanvankelijk op bezuinigen, maar zei woensdag in het parlement dat hij toch wil dat meer gepensioneerden aanspraak kunnen maken op de regeling.
4 uur geleden