Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Natuurorganisaties niet bereid te onderhandelen met Remkes

Natuurorganisaties niet bereid te onderhandelen met Remkes

DEN HAAG (ANP) - Natuur- en milieuorganisaties zijn best bereid om volgende week te praten met Johan Remkes, die voor het kabinet bemiddelt over het stikstokbeleid, maar ze benadrukken dat ze niet willen onderhandelen over het terugdringen van de stikstofuitstoot. Greenpeace is klaar om naar de rechter te stappen.

Remkes heeft onder meer Greenpeace, Natuurmonumenten en LandschappenNL uitgenodigd voor het overleg. Het is nog niet bekend waar dat wordt gehouden. Natuur en Milieu is uitgenodigd, maar kan wegens vakantie niet komen. Wakker Dier heeft geen uitnodiging gekregen.

Het kabinet wil dat de totale stikstofuitstoot in Nederland in 2030 is gehalveerd. Dat streven is begin juni aangekondigd. "Als daaraan getornd wordt, bijvoorbeeld door het uit te stellen tot 2035 of door het doel te verlagen naar 40 procent, is het gesprek meteen afgelopen en stappen we naar de rechter. Het doel van 2030 is heilig, natuursoorten in Nederland staan al op omvallen", zegt Greenpeace-directeur Andy Palmen.

Niet rechtvaardig

Ook Natuur en Milieu weigert te onderhandelen over halvering van de uitstoot tussen nu en 2030. "Er is nu actie nodig", aldus een woordvoerster. Wel moeten alle sectoren een bijdrage leveren, en niet alleen de boeren. "Er moeten zo snel mogelijk bindende stikstofdoelen komen voor andere sectoren, zoals de luchtvaart en de industrie. Alle sectoren moeten een evenredige bijdrage leveren. Daar moet het kabinet duidelijkheid over geven."

Dat andere vervuilers moeten worden aangepakt, is ook de boodschap van Greenpeace. Palmen: "Wanneer gaat Schiphol meedoen? Wanneer moet Tata Steel leveren? Ik snap dat boeren zeggen: waarom wij wel en zij niet? Dat is niet rechtvaardig."

Natuurmonumenten wil dat het kabinet boeren helpt om duurzamer te worden.

Andere sectoren

Wakker Dier, dat regelmatig overhoop ligt met de veehouderij, is niet uitgenodigd. "We hebben er alle vertrouwen in dat milieu- en klimaatclubs dezelfde doelen nastreven als wij, dat we naar biologische landbouw met veel minder vee moeten, en dat we niet moeten kiezen voor gekke technologische oplossingen die vaker niet dan wel werken en waar dieren de dupe van worden", zegt een woordvoerster.

Remkes praat de komende tijd ook met andere sectoren. Zo overlegt hij volgende week woensdag met individuele boeren. De dag erna praat hij met banken en zogenoemde ketenorganisaties. Een daarvan is het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel, de koepelorganisatie van supermarkten. FrieslandCampina, een van de grootste zuivelcoöperaties ter wereld, heeft de uitnodiging van Remkes afgeslagen. Het bedrijf meldt: "Wij hebben de heer Remkes laten weten dat wij niet op deze uitnodiging ingaan en deze gesprekken primair aan de belangenbehartiging in de landbouw laten."

Op maandag 22 augustus praat Remkes met vertegenwoordigers van provincies en gemeenten. Later die week heeft hij waarschijnlijk een tweede ontmoeting met landbouworganisaties, waaronder LTO Nederland, maar dat overleg is nog niet ingepland.

Meer uit Binnenland

Duizenden mensen proberen weer te stoppen met roken

DEN HAAG (ANP) - Duizenden mensen gaan de komende vier weken proberen om van hun verslaving aan sigaretten af te komen. Ze doen mee aan Stoptober, dat voor de negende keer wordt gehouden.

33 minuten geleden
Gouden Kalveren voor Knor, Thekla Reuten en Rampvlucht

UTRECHT (ANP) - Knor heeft vrijdagavond als eerste animatiefilm ooit het Gouden Kalf voor Beste Film gewonnen. Het was de derde prijs die vrijdagavond naar de populaire familiefilm ging. Eerder op de avond werd Knor al bekroond met de beeldjes voor Beste Production Design en Beste Regie. Het is dit jaar de eerste keer dat een animatiefilm überhaupt is genomineerd voor de prestigieuze filmprijs.

5 uur geleden
BuZa: Iran geeft nog geen toegang tot opgepakte Nederlander

DEN HAAG (ANP) - De Nederlandse ambassade in Teheran heeft er bij de Iraanse autoriteiten op aangedrongen toegang te verlenen tot de Nederlander die in Iran zou zijn opgepakt. Maar Iran heeft hier nog niet op gereageerd, zegt het ministerie van Buitenlandse Zaken. De ambassade is dinsdag benaderd door iemand "die meldde dat zijn vriend is opgepakt in Iran", laat het ministerie weten.

7 uur geleden
Ollongren: einde gaswinning zou 1,9 miljard schelen in versterking

DEN HAAG (ANP) - Toen het vorige kabinet in maart 2018 besloot de gaswinning in Groningen op termijn helemaal te stoppen, was de voorzichtige verwachting dat daardoor zo'n 4000 huizen minder aardbevingsbestendig gemaakt hoefden te worden. Daar werd een bedrag van 1,9 miljard euro aan gekoppeld, zegt toenmalig minister van Binnenlandse Zaken Kajsa Ollongren

10 uur geleden
Iran arresteert negen buitenlanders uit onder meer Nederland

TEHERAN (ANP/RTR/AFP) - De Iraanse autoriteiten hebben negen buitenlanders uit onder meer Nederland opgepakt vanwege hun vermeende rol bij de protesten die al langer in het land spelen. Behalve uit Nederland zouden de arrestanten onder meer uit Italië, Duitsland, Polen, Frankrijk en Zweden afkomstig zijn.

10 uur geleden
Defensiebedrijf ontkomt aan roof data door hackers Noord-Korea

SLIEDRECHT (ANP) - Noord-Koreaanse cyberspionnen zijn heel snel betrapt toen ze eind vorig jaar binnendrongen bij een defensiebedrijf in Nederland. Binnen een paar uur werd de aanval ontdekt en gestopt, zegt cyberbeveiliger ESET, dat de hackpoging detecteerde. Er is maar één laptop besmet, en niet de bedrijfssystemen, en het is waarschijnlijk niet gelukt om informatie te stelen.

14 uur geleden
Gemeenten leveren onvoldoende crisisnoodopvangplekken

DEN HAAG (ANP) - In plaats van een toename van het aantal crisisnoodopvangplekken voor asielzoekers, ziet staatssecretaris Eric van der Burg (Asielzaken) juist een afname. "Dat is niet de afspraak", zei de bewindsman voorafgaand aan de ministerraad. In het asielakkoord van eind augustus is onder meer afgesproken dat de veiligheidsregio's op korte termijn 5600 extra crisisplekken realiseren, bovenop de eerder afgesproken 5500 crisisopvangplekken.

14 uur geleden