
Natuurherstelwet lijkt te stranden na verlies steun EU-landen
BRUSSEL (ANP) - De Europese natuurherstelwet heeft niet voldoende steun meer van de EU-landen. Hongarije is overgelopen naar de tegenstanders, waardoor de wet verworpen dreigt te worden.
De natuurherstelwet, die de aantasting van de Europese natuur moet stoppen, is in veel EU-lidstaten symbool geworden van verzet tegen de Europese klimaat- en milieumaatregelen. De wet van toenmalige Eurocommissaris Frans Timmermans is al flink afgezwakt en kreeg zo in eerste instantie de steun van het Europees Parlement en van de EU-landen.
Nu het aankomt op de definitieve goedkeuring trekt Hongarije zijn steun echter in, bevestigen Hongaarse diplomaten. Dat is meteen fataal, tenzij een tegenstander de omgekeerde beweging maakt. Dat is volgens EU-bronnen onwaarschijnlijk. Bovendien twijfelt ook Slowakije inmiddels of het de wet wel kan blijven steunen.
Geen bezwaar
Het kabinet wilde aanvankelijk voor de natuurherstelwet stemmen, maar zwichtte met tegenzin voor de Tweede Kamer, die een tegenstem eiste. Demissionair premier Mark Rutte vindt het "dus geen verlies, want wij stemmen tegen". Hij heeft er geen bezwaar tegen dat minister Christianne van der Wal (Natuur) de Kamer nog probeerde te weerhouden van de opdracht tegen te stemmen met het argument dat Nederland de wet toch niet meer zou kunnen tegenhouden. "Dat zijn inschattingen die je altijd maakt, hè."
Van der Wal en haar collega's van de andere EU-landen zouden maandag over de natuurherstelwet beslissen. België, dat dit half jaar voorzitter is van de EU en de wet naar de eindstreep hoopte te loodsen, zint nog op een list. EU-diplomaten wijzen erop dat ministers in rechtstreeks overleg tegenstellingen soms nog kunnen overbruggen.
Meer uit Financieel
UTRECHT (ANP) - Vakbond CNV gaat in op de uitnodiging van NS voor hervatting van het cao-overleg. Daarbij belooft de bond tot in ieder geval woensdag geen nieuwe stakingen aan te kondigen. Het is onduidelijk of de andere bonden voor die tijd al wel met nieuwe acties willen komen.
8 minuten geledenFREMONT (ANP/BLOOMBERG) - De hersenimplantaatstart-up Neuralink van Elon Musk heeft een hersenimplantaat gebruikt om een aap iets te laten zien dat er fysiek niet was. Dit is volgens het Amerikaanse bedrijf een belangrijke stap richting het doel om blinde mensen te helpen zien.
35 minuten geledenNEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York zijn vrijdag met flinke verliezen gesloten. De aanvallen die Israël en Iran sinds donderdag- op vrijdagnacht op elkaar hebben uitgevoerd, wakkerden de zorgen van beleggers aan over een escalatie van het conflict in het Midden-Oosten.
8 uur geledenTOKIO (ANP) - Japan en de Verenigde Staten willen de gesprekken over een handelsovereenkomst tussen de twee landen versnellen. De Japanse premier Shigeru Ishiba zei vrijdag dat hij en de Amerikaanse president Donald Trump het hierover eens zijn geworden.
8 uur geledenUTRECHT (ANP) - Rabobank heeft goedkeuring gekregen van certificaathouders om de structuur achter de certificaten die de bank uitgeeft te vereenvoudigen. Dit meldt de bank vrijdag na de vergadering hierover.
13 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De lonen in nieuwe cao's zijn in mei met gemiddeld 4,2 procent gestegen. Dit meldt werkgeversvereniging AWVN, die naar eigen zeggen betrokken is bij het merendeel van alle ongeveer achthonderd Nederlandse cao's.
14 uur geledenLONDEN (ANP/BLOOMBERG) - Er zijn geen "obstakels" meer bij het afronden van een handelsovereenkomst tussen het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten. Dit heeft de Britse premier Keir Starmer vrijdag gezegd.
15 uur geleden