Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Nationale Voorleeskampioen Guus Janse gehuldigd in Middelburg

Nationale Voorleeskampioen Guus Janse gehuldigd in Middelburg

MIDDELBURG - Vanochtend om kwart voor negen is de nieuwe nationale voorleeskampioen, de elfjarige Guus Janse uit Middelburg, in zijn woonplaats gehuldigd door alle leerlingen en medewerkers van zijn school, basisschool de Regenboog. Op het schoolplein van het tijdelijke onderkomen van de school aan de Churchilllaan stonden alle leerlingen en docenten de kampioen op te wachten. Ze vormden samen een lange erehaag. In de school werd Guus toegesproken door directeur Annemiek de Quelerij en burgemeester Bergmann, die de jonge Middelburger namens de gemeente en het college ook een boekenbon overhandigde.

Guus werd toegejuicht door al zijn klas- en schoolgenoten, kreeg een staande ovatie, en kreeg vervolgens de felicitaties en complimenten van burgemeester Bergmann. Op verzoek las hij, onvoorbereid, natuurlijk ook nog een stukje voor.

Prutsers & Pechvogels
Guus won de negenentwintigste landelijke finale van De Nationale Voorleeswedstrijd vorige week. Hij mag zich nu een jaar lang De Nationale Voorleeskampioen 2022 noemen. In TivoliVredenburg (Utrecht) las hij voor uit Prutsers & pechvogels van Tosca Menten en Jozua Douglas. Naast Guus wisten ook Cleo Buirs (10) uit Zandberg en Resa van Meer (10) uit Helmond een podiumplaats te veroveren. Zij werden respectievelijk tweede en derde. Over alle deelnemers had de jury lovende woorden. “Het niveau van alle voorlezers was ontzettend hoog, en het leesplezier was duidelijk hoorbaar. We hebben genoten van alle 12 de kampioenen.”

177.895 kinderen
Guus maakte bij de jury veel indruk: “Guus leest heel ontspannen en leest net zo makkelijk voor als hij het niet heeft kunnen voorbereiden. Als Guus gaat voorlezen kun je lekker gaan zitten en genieten.” Naast De Nationale Voorleeskampioen, is Guus het komende jaar de speciale kinderdirecteur van het Kinderboekenmuseum in Den Haag. Hier krijgt hij een belangrijke rol bij het organiseren van exposities en evenementen gericht op kinderen. Dit jaar organiseerden 3.239 scholen een schoolwedstrijd. In totaal deden 177.895 kinderen uit groep 7 en 8 van basisscholen uit heel Nederland mee als voorlezer of luisteraar. Via lokale finales in bibliotheken werden hieruit de beste voorlezers geselecteerd voor de provinciale finales. De winnaars van de provinciale finales streden vandaag om de titel De Nationale Voorleeskampioen 2022. Favoriete schrijvers waren dit jaar Roald Dahl en Tosca Menten. De boeken uit de serie Dagboek van een muts van Rachel Renée Russell zijn net als vorig jaar het meest voorgelezen.

Meer uit Middelburg

Verrassende experimenten van NEMO Science Museum te zien in Middelburg

MIDDELBURG - NEMO Science Museum bestaat 100 jaar. Een eeuw lang nieuwsgierigheid en dat wordt gevierd. Speciaal voor dit jubileum trekt het Amsterdamse wetenschapsmuseum het land in met de NEMO Science Tour. Op zaterdag 7 oktober komt NEMO naar Middelburg met het Science Spektakel.

1 dag geleden
De NK Surftour 2023 in Domburg

DOMBURG -  Op zaterdag 23 september ging de NK Surftour 2023 van start in Domburg. Tijdens dit officiële Nationaal Kampioenschap Golfsurfen wordt er in vier categorieën gestreden voor de officiële titel Nederlands Kampioen.

1 dag geleden
Verras een mantelzorger uit Veere of Middelburg, tijdens Dag van de Mantelzorg 2023

MIDDELBURG/DOMBURG - Op 10 november 2023 is het de jaarlijkse Dag van de Mantelzorg. In het hele land worden mantelzorgers in het zonnetje gezet als bedankje voor de zorg die zij verlenen aan een partner, kind, ouder(s), broer of zus of iemand anders uit hun netwerk. Manteling doet natuurlijk ook mee met een actie voor mantelzorgers uit de gemeenten Middelburg en Veere.

2 dagen geleden
Zeeland heeft weer drie Groene Stranden

VROUWENPOLDER - Vandaag, op 25 september 2023, zijn de stranden bij Oranjezon, Neeltje Jans en de Verklikkerplaat bij Renesse opnieuw benoemd tot Groen Strand. De natuur krijgt op deze stranden meer ruimte dankzij de actieve inzet van betrokken strandvrijwilligers, gemeenten en ondernemers.

2 dagen geleden
Eerste minifestival van Zeeuwse coverbands

MIDDELBURG - Muziekliefhebbers opgelet…! Onder de naam Band on the Run barst vrijdag 29 september in het Middelburgse Poppodium De Spot de eerste editie los van het minifestival De Zeeuwse Coverbands. Tijdens dit muziekfestijn treden drie Zeeuwse coverbands op: D-Four and More, Recovery en Blues Stuff.

2 dagen geleden
Twee feestelijke Domburgse avonden in Het Schuttershof

DOMBURG - In 1223 verleenden de Hollandse Graaf Floris IV en de Burggraaf van Zeeland, Dirk van Voorne, stadsrechten aan Domburg. 800 jaar stadsrechten wordt het hele jaar gevierd in Domburg met door vrijwilligers verzorgde activiteiten, die de inwoners samenbrengen.

2 dagen geleden
Peter Roeland maakt comeback in landelijke tafeltennis

ARNEMUIDEN - In de uitwedstrijd tegen Avanti hadden de tafeltennissers van Arnemuiden 1 zaterdag de winst voor het grijpen. De afsluitende dubbelwedstrijd ging echter met 11-8 in de vijfde game verloren. Zodoende werd het 7-6 voor het team uit Hazerswoude-dorp.

2 dagen geleden