Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Nationale Archeologiedagen in Serooskerke

Nationale Archeologiedagen in Serooskerke

SEROOSKERKE - In het weekend van 18-20 juni 2021 zijn de nationale archeologiedagen. Ook in Serooskerke kunt u een kijkje komen nemen.

De komende jaren werkt de gemeente Veere onder andere in Serooskerke aan de vernieuwing van maatschappelijke voorzieningen. Zo zijn in Serooskerke-Oost de voorbereidingen aan de gang voor de bouw voor de nieuwe basisschool, gymzaal, fitness, zorgwoningen en reguliere woningen. Hier voert de gemeente nu archeologisch onderzoek uit. Tijdens de archeologie dagen bent u van harte welkom om een kijkje te komen nemen bij de werkzaamheden.De opgraving is bedoeld als zoekactie naar bewoningsresten uit de ijzertijd, resten die terug gaan tot ongeveer 300 – 200 voor Christus.

Programma
Op vrijdag 18 juni en 19 juni organiseren de gemeente Veere, de Walcherse Archeologische Dienst en onderzoeksbureau ADC ArcheoProjecten een open dag voor het publiek. Tijdens deze dagen kunt u kennis maken met een opgraving en de archeologie van Walcheren. Op het programma staan de volgende onderdelen: tijdens een rondgang krijgt u uitleg over wat de archeologen tijdens een opgraving zoeken en vinden. U krijgt toelichting over de methoden en –technieken. In de wanden van de opgravingsput is de opbouw van de bodem goed te zien. Aan de hand hiervan vertellen de archeologen hoe het landschap in Zeeland is ontstaan.U krijgt de verschillende vondsten te zien die bij de opgraving zijn gevonden. Ter vergelijking kunt u ook vondsten zien uit andere perioden, zoals de Romeinse tijd of de middeleeuwen.

Unesco Geopark de Scheldedelta
Op vrijdag 18 juni kent de open dag twee extra aanwezigen:Jurgen van der Klooster van PAN (Portable Antiquities Netherlands) is specialist en weet veel van verschillende soorten vondsten. Misschien heeft u in uw tuin een leuk en mogelijk heel oud object gevonden. Een vondst, waarvan u al lang afvraagt wat het is. Neem dan vooral uw vondst mee. En wie weet heeft Jurgen antwoord op uw vraag (op zaterdag 19 juni is Jurgen er niet, maar neemt u gerust uw vondst mee. Wellicht weten de aanwezige archeologen ook iets te zeggen over de vondst.) Walter Jonkers van de Provincie Zeeland zal aanwezig zijn en geeft uitleg over het Unesco Geopark de Scheldedelta, een groot internationaal project om onze regio nog meer in de spotlights te zetten.

Aanmelden
We vragen u wel om zich aan te melden. We moeten rekening houden met de coronamaatregelen. Daarom leiden we steeds kleine groepjes rond en moeten bezoekers zich vooraf aanmelden. U kunt zich aanmelden bij Bernard Meijlink: bhfm.meijlink@veere.nl. Een rondleiding duurt ongeveer 45 minuten. Tussen 9.00 en 16.00uur starten we elk uur in een aantal groepjes een rondleiding. Geeft u daarom bij uw aanmelding enkele voorkeuren op van tijden, waarop u langs wilt komen. Dan krijgt u antwoord wanneer u welkom bent.Tijdens uw bezoek vragen we u om steeds 1,5 meter van elkaar afstand te houden en de overige coronamaatregelen in acht te nemen. De opgraving vindt plaats aan de oostkant van Serooskerke tussen de Kadetweg en de Bisschopstraat. De toegang tot het terrein is aan het uiteinde van de Poortstraat.


0 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

Meer uit Middelburg

Kennis, ervaring en inzicht bij SPFZ

MIDDELBURG – Tijdens de vakantie heb je vaak meer tijd om na te denken. Het kan zijn dat er levensvragen opkomen als: Wie ben ik? En: Wat doe ik hier op aarde? Deze en andere vragen staan centraal bij Stichting voor Praktische Filosofie Zeeland (SPFZ). Een organisatie die zich bezighoudt met het verkrijgen en verspreiden van specifieke kennis, inzichten en ervaringen. 

9 uur geleden
Stadsraad Domburg over de seizoenmarkt, de pump track en voetpaden in Domburg

DOMBURG - Het had nogal wat voeten in de aarde, maar uiteindelijk is de seizoenmarkt terecht gekomen op het parkeerterrein bij de molen. Een mooie plaats met voldoende ruimte en met de molen op de achtergrond een sfeervolle plek.

12 uur geleden
De Drvkkery uit Middelburg wint Google Golden Pin Award

MIDDELBURG - Gisteren reikte Google voor het eerst twaalf Golden Pin Awards uit aan ondernemers in het hele land. Voor de provincie Zeeland ging de award naar boekhandel, brasserie, cadeau- en kantoorwinkel “De Drvkkery” in Middelburg. Google reikt de awards uit aan ondernemers die tijdens de moeilijke coronaperiode door creativiteit en de slimme inzet van digitale middelen hun dienstverlening wisten te continueren en hiervoor op hun online bedrijfsprofiel in Google Maps en Google Zoeken van klanten hoge review scores ontvingen.

1 dag geleden
Wat lees jij deze zomer voor? BoekStart bij de ZB

Samen een boekje lezen – plaatjes aanwijzen en verhaaltjes vertellen – versterkt de band met je kind. Kinderen die als baby al zijn voorgelezen, zijn later beter in taal. Je kan dus niet vroeg genoeg beginnen met voorlezen. Vanuit deze gedachte is BoekStart ontstaan: een programma dat kinderen van 0 tot 4 jaar en hun ouders van boeken laat genieten. Voorlezen kent namelijk vele voordelen; het stimuleert de taal-spraakontwikkeling, het versterkt de band tussen ouder en kind, het prikkelt de fantasie en het verhoogt de concentratie. Allemaal zaken waar kinderen een leven lang plezier van hebben. In de ZB is een speciale plek ingericht voor kinderenboeken. Hier zijn boeken te vinden voor kinderen vanaf 0 jaar, want ook baby’s houden van boeken. Leuke boekentips voor elke leeftijd vind je op www.boekstart.nl.

1 dag geleden
De kunstmarkt mag weer!

MIDDELBURG - Wat is Kunst- en Cultuurroute Middelburg blij dat de kunstmarkt op het Abdijplein dit jaar weer door mag gaan!. Op zondag 1 augustus kunnen liefhebbers genieten van 55 kunstenaars uit heel Nederland die hun werk in uitgestalde kramen op het mooie Abdijplein in Middelburg presenteren en uiteraard verkopen. 

1 dag geleden
Feestelijk in gebruikneming duo-fiets Nieuw en St. Joosland

NIEUW EN ST. JOOSLAND - De medewerkers van de Binnehaven hadden een droom: een duo-fiets voor de bewoners en inwoners van Nieuwe en St Joosland. De duofiets is afgelopen week feestelijk in gebruik genomen door de Lonneboot en de inwoners van Nieuw en St. Joosland.

2 dagen geleden
Karter Youri Bonte als een speer naar de zege in Genk

VROUWENPOLDER - Ondanks de moordende concurrentie liet Youri Bonte (14)  tijdens de derde ronde van de GK4 Kart Series zien dat er niet te spotten valt met zijn kwaliteiten. In de IAME Junioren-klasse won de coureur uit Vrouwenpolder zowel heat één als heat twee en drie. En dat deed hij op indrukwekkende wijze.

2 dagen geleden