Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Nationaal wetenschapsfestival Expeditie NEXT komt naar Middelburg

Nationaal wetenschapsfestival Expeditie NEXT komt naar Middelburg

MIDDELBURG - De derde editie van Expeditie NEXT, hét Nationale Wetenschapsfestival voor kinderen dat wordt georganiseerd door de Nationale Wetenschapsagenda (NWA), komt naar Middelburg. Midden in de meivakantie op woensdag 3 mei kunnen kinderen en hun begeleiders in de historische binnenstad op expeditie. Onderzoekers, musea en kennisinstellingen vanuit heel Nederland staan klaar om hen te enthousiasmeren voor de wetenschap, met workshops, interactieve installaties en mini-colleges.

Expeditie NEXT zorgt voor meer enthousiasme en bekendheid van de wetenschap, wat belangrijk is volgens Marcel Levi, voorzitter van de Nederlands Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO): “We wekken de wetenschap tot leven op Expeditie NEXT. Kinderen vinden wetenschap vaak leuk, maar ook geheimzinnig. In Middelburg laten onderzoekers zien wat wetenschap voor kinderen en hun ouders betekent en welke rol het in hun dagelijkse leven speelt. Kinderen ervaren op Expeditie NEXT dat wetenschap vooral spannend is: via mini-colleges, spellen, proefjes of door onderzoekers te helpen. Zo zien ze dat wetenschap altijd begint vanuit nieuwsgierigheid.’’

Enthousiasme in Middelburg
Het festival werkt samen met de gemeente Middelburg, het Koninklijk Zeeuwsch Genootschap der Wetenschappen, de lokale onderwijsinstellingen en musea, en de inwoners van de stad. De NWA wil met deze locatie ook kinderen buiten de Randstad bereiken. Het enthousiasme in de stad is groot, dit blijkt wel uit de reactie van wethouder Willemien Treurniet: “Kinderen met dezelfde talenten hebben recht op gelijke kansen. Ieder kind moet zich volledig kunnen ontwikkelen. Zijn of haar achtergrond, het opleidingsniveau van ouders of hun financiële situatie mag geen invloed hebben op de schoolprestaties van een kind. Ik ben dan ook verheugd dat Expeditie NEXT, een wetenschapsfestival, naar Middelburg komt. Het festival richt zich op kinderen van zes tot twaalf jaar die interesse hebben in wetenschap, maar daar niet veel mee in aanmerking komen. Expeditie NEXT laat basisschoolkinderen op een laagdrempelige manier in aanraking komen met wetenschap. Supertof dat dit gebeurt in samenwerking met Middelburgse scholen, onderwijsinstellingen, bedrijven en de inwoners van de stad.” De gastvrijheid zorgt voor een festival op veel locaties in het stadscentrum, met de Markt en het Abdijplein als beoogd festivalhart. Daar zijn kindercolleges te volgen, workshops en proefjes te doen, en is op een interactieve manier te leren over de geschiedenis en toekomst van Zeeland. Dat allemaal spelenderwijs, wat het festival niet alleen ontzettend leerzaam maar vooral ook plezierig maakt.

Vernieuwende en innovatieve opstellingen vanuit hogescholen
De Nationale Wetenschapsagenda (NWA) vroeg hogescholen plannen in te dienen voor innovatieve en vernieuwende opstellingen die op Expeditie NEXT mogen staan. Vijf nieuw te ontwikkelen concepten zijn geselecteerd en zullen op woensdag 3 mei te vinden zijn in Middelburg. De NWA wil hiermee de rol van praktijkgericht onderzoek laten zien in het toegankelijk maken van wetenschap voor de samenleving en vernieuwing in de wetenschapscommunicatie in Nederland stimuleren.

Praktische informatie
Het festival vindt plaats op woensdag 3 mei 2023 in het centrum van Middelburg. Van 11:00 tot 17:00 uur worden duizenden kinderen en hun ouders/verzorgers ondergedompeld in de wetenschap. Expeditie NEXT zet in op brede toegankelijkheid en is daarom gratis voor kinderen. Volwassenen betalen €7,50, zij krijgen hiervoor twee gratis consumptiebonnen op de dag zelf. De kaartverkoop start maart 2023.

Meedoen?
Expeditie NEXT zoekt inhoudelijke- en/of mediapartners en wetenschappers die een bijdrage willen leveren aan het festival. Heb je interesse? Neem contact op met [email protected]. Ook als je als vrijwilliger wilt meewerken, een leuk idee of een specifiek vraag hebt, kun je contact opnemen via dit adres.
Kijk voor meer informatie over Expeditie NEXT op www.expeditienext.nl. Op de website kun je je ook inschrijven voor de nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van het programma en de kaartverkoop.

Meer uit Middelburg

Kunstenaar Zeus Hoenderop geeft signaal af met performance 'Met pek en veren'

MIDDELBURG - Op donderdagmiddag 18 april 2024 vond op het Abdijplein in Middelburg, voor het provinciehuis, de performance 'Met pek en veren' plaats van kunstenaar Zeus Hoenderop. Met deze performance wilde Hoenderop een signaal afgeven aan het provinciaal cultuurbeleid en hoe de effecten daarvan doorwerken op de individuele kunstenaar en bij kunstinstellingen.

5 uur geleden
Middelburger Johan Murre voltooit zijn Lexicon Bijbels Hebreeuws

MIDDELBURG - De Bijbel, het Oude Testament, lezen in de oorspronkelijke taal? In Zeeland gebeurt dit volop. Veel Zeeuwen willen weten wat er echt in de Bijbel staat. Middelburger Johan Murre stond aan de wieg van veel cursussen Bijbels Hebreeuws. Hij gaf ze jarenlang zelf; inmiddels doen zijn gevorderde leerlingen dit. Op het Middelburgse Bijbelevent op 31 mei verschijnt zijn Lexicon Bijbels Hebreeuws, het ideale woordenboek voor de bijbelliefhebber. Een eerste exemplaar wordt uitgereikt aan Eduard Smit, wethouder cultuur van Middelburg. Ook de nieuwe Naardense Bijbel wordt gepresenteerd en er is een orgelconcert met koorzang.

6 uur geleden
Vuurwerk aangetroffen in woning Middelburg, EOD ingezet

MIDDELBURG - De politie heeft donderdagmiddag meerdere dozen illegaal vuurwerk aangetroffen in een woning in Middelburg. De Explosieven Opruimingsdienst (EOD) werd ingezet.

10 uur geleden
Oudere man gewond na valpartij in Middelburg

MIDDELBURG - Een oudere man is donderdagmiddag gewond geraakt bij een valpartij in het centrum van Middelburg. De man is met onbekend letsel naar het ziekenhuis gebracht.

10 uur geleden
Auto beschadigd bij ongeval N57 Middelburg

MIDDELBURG - Bij een eenzijdig ongeval op de N57 bij Middelburg is donderdagmiddag een personenauto beschadigd geraakt. Eén rijbaan werd afgesloten.

10 uur geleden
Tentoonstellingsproject Jumping Fences komt naar Middelburg

MIDDELBURG - Op uitnodiging van Vleeshal komt Jumping Fences, een tentoonstellingsproject waarin artistieke ontwikkeling en collectief curatorschap centraal staan, naar Middelburg. Jumping Fences is een evoluerend tentoonstellingsproject en is dit jaar bij Het Paviljoen in Gent georganiseerd in samenwerking met studenten van KASK Curatorial Studies. 

11 uur geleden
Een weekend vol evenementen in de Oostkerk

MIDDELBURG - Aankomend weekend is het weer goed vertoeven in de Oostkerk. Met Bird on the wire die Leonard Cohen meest geliefde klassiekers laten horen op vrijdag, op zaterdag de Singer-songwriter die meeschreef aan Rollercoaster van Danny Vera en op zondag kan je lekker wijntjes proeven onder het genot van wijn cabaret door de Aimabele Schoften.

11 uur geleden