Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Nationaal wetenschapsfestival Expeditie NEXT komt naar Middelburg

Nationaal wetenschapsfestival Expeditie NEXT komt naar Middelburg

MIDDELBURG - De derde editie van Expeditie NEXT, hét Nationale Wetenschapsfestival voor kinderen dat wordt georganiseerd door de Nationale Wetenschapsagenda (NWA), komt naar Middelburg. Midden in de meivakantie op woensdag 3 mei kunnen kinderen en hun begeleiders in de historische binnenstad op expeditie. Onderzoekers, musea en kennisinstellingen vanuit heel Nederland staan klaar om hen te enthousiasmeren voor de wetenschap, met workshops, interactieve installaties en mini-colleges.

Expeditie NEXT zorgt voor meer enthousiasme en bekendheid van de wetenschap, wat belangrijk is volgens Marcel Levi, voorzitter van de Nederlands Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO): “We wekken de wetenschap tot leven op Expeditie NEXT. Kinderen vinden wetenschap vaak leuk, maar ook geheimzinnig. In Middelburg laten onderzoekers zien wat wetenschap voor kinderen en hun ouders betekent en welke rol het in hun dagelijkse leven speelt. Kinderen ervaren op Expeditie NEXT dat wetenschap vooral spannend is: via mini-colleges, spellen, proefjes of door onderzoekers te helpen. Zo zien ze dat wetenschap altijd begint vanuit nieuwsgierigheid.’’

Enthousiasme in Middelburg
Het festival werkt samen met de gemeente Middelburg, het Koninklijk Zeeuwsch Genootschap der Wetenschappen, de lokale onderwijsinstellingen en musea, en de inwoners van de stad. De NWA wil met deze locatie ook kinderen buiten de Randstad bereiken. Het enthousiasme in de stad is groot, dit blijkt wel uit de reactie van wethouder Willemien Treurniet: “Kinderen met dezelfde talenten hebben recht op gelijke kansen. Ieder kind moet zich volledig kunnen ontwikkelen. Zijn of haar achtergrond, het opleidingsniveau van ouders of hun financiële situatie mag geen invloed hebben op de schoolprestaties van een kind. Ik ben dan ook verheugd dat Expeditie NEXT, een wetenschapsfestival, naar Middelburg komt. Het festival richt zich op kinderen van zes tot twaalf jaar die interesse hebben in wetenschap, maar daar niet veel mee in aanmerking komen. Expeditie NEXT laat basisschoolkinderen op een laagdrempelige manier in aanraking komen met wetenschap. Supertof dat dit gebeurt in samenwerking met Middelburgse scholen, onderwijsinstellingen, bedrijven en de inwoners van de stad.” De gastvrijheid zorgt voor een festival op veel locaties in het stadscentrum, met de Markt en het Abdijplein als beoogd festivalhart. Daar zijn kindercolleges te volgen, workshops en proefjes te doen, en is op een interactieve manier te leren over de geschiedenis en toekomst van Zeeland. Dat allemaal spelenderwijs, wat het festival niet alleen ontzettend leerzaam maar vooral ook plezierig maakt.

Vernieuwende en innovatieve opstellingen vanuit hogescholen
De Nationale Wetenschapsagenda (NWA) vroeg hogescholen plannen in te dienen voor innovatieve en vernieuwende opstellingen die op Expeditie NEXT mogen staan. Vijf nieuw te ontwikkelen concepten zijn geselecteerd en zullen op woensdag 3 mei te vinden zijn in Middelburg. De NWA wil hiermee de rol van praktijkgericht onderzoek laten zien in het toegankelijk maken van wetenschap voor de samenleving en vernieuwing in de wetenschapscommunicatie in Nederland stimuleren.

Praktische informatie
Het festival vindt plaats op woensdag 3 mei 2023 in het centrum van Middelburg. Van 11:00 tot 17:00 uur worden duizenden kinderen en hun ouders/verzorgers ondergedompeld in de wetenschap. Expeditie NEXT zet in op brede toegankelijkheid en is daarom gratis voor kinderen. Volwassenen betalen €7,50, zij krijgen hiervoor twee gratis consumptiebonnen op de dag zelf. De kaartverkoop start maart 2023.

Meedoen?
Expeditie NEXT zoekt inhoudelijke- en/of mediapartners en wetenschappers die een bijdrage willen leveren aan het festival. Heb je interesse? Neem contact op met [email protected]. Ook als je als vrijwilliger wilt meewerken, een leuk idee of een specifiek vraag hebt, kun je contact opnemen via dit adres.
Kijk voor meer informatie over Expeditie NEXT op www.expeditienext.nl. Op de website kun je je ook inschrijven voor de nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van het programma en de kaartverkoop.

Meer uit Middelburg

Vier auto's beschadigd vanwege autobrand in Middelburg

MIDDELBURG - In de nacht van vrijdag op zaterdag zijn in Middelburg vier personenauto's beschadigd geraakt door brand. De brandweer heeft de voertuigen geblust.

1 uur geleden
Hardleerse Middelburger zonder rijbewijs voor derde keer betrapt achter het stuur

ZIERIKZEE - Een 39-jarige Middelburger is afgelopen nacht op de N256 voor de derde keer betrapt op het rijden in een auto zonder geldig rijbewijs. Vanwege de recidive krijgt hij niet alleen een proces-verbaal, maar is ook de auto waarin hij reed in beslag genomen.

4 uur geleden
Volume veel te hoog: TV wordt ingenomen door politie in Middelburg

MIDDELBURG - De politie heeft vannacht in Middelburg een televisie in beslag genomen. Dit naar aanleiding van geluidsoverlast. Het was namelijk niet de eerste keer dat de politie naar het adres moest.

5 uur geleden
Koningin Máxima op bezoek bij Middelburgse inspiratiesessie

MIDDELBURG - Koningin Máxima was gisteren, woensdagmiddag 21 februari in Poppodium De Spot in Middelburg aanwezig tijdens de inspiratiesessie 'Méér Kunst en Cultuur in School en Omgeving'. Tijdens deze bijeenkomst bespraken educatie- en cultuurorganisaties uit de provincie Zeeland hoe zij leerlingen gelijke kansen kunnen bieden met behulp van de verlengde schooldag en het integreren van kunst en cultuur in het onderwijs. Koningin Máxima is erevoorzitter van Méér Muziek in de Klas.

2 dagen geleden
Marcel Fränzel waarnemend burgemeester in Middelburg

MIDDELBURG - De commissaris van de Koning in de provincie Zeeland, de heer drs. J.M.M. (Han) Polman, heeft de heer M.A. (Marcel) Fränzel MSc. (1960) benoemd als waarnemend burgemeester van Middelburg. Zijn benoeming gaat in op 13 maart 2024. Dit besluit volgt op de benoeming van de heer mr. H.M. (Harald) Bergmann als burgemeester van de gemeente Schiedam per diezelfde datum.

2 dagen geleden
Oekraïense klanken vanaf de stadhuiscarillon in Veere

VEERE - Het is deze week twee jaar geleden dat het Russische leger Oekraïne binnenviel. Om de Oekraïense vluchtelingen te laten weten dat Nederland meeleeft, laat stadsbeiaardier David van der Vlies op donderdag 22 februari van 12.00 tot 13.00 uur. Oekraïense muziek horen van het carillon in Veere.

3 dagen geleden
Traumahelikopter ingezet voor reanimatie in Middelburg

MIDDELBURG - De Rotterdamse traumahelikopter is woensdagmorgen ingezet voor een reanimatie in Middelburg. De patiënt is per traumahelikopter naar het ziekenhuis gebracht.

3 dagen geleden