Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Nationaal wetenschapsfestival Expeditie NEXT komt naar Middelburg

Nationaal wetenschapsfestival Expeditie NEXT komt naar Middelburg

MIDDELBURG - De derde editie van Expeditie NEXT, hét Nationale Wetenschapsfestival voor kinderen dat wordt georganiseerd door de Nationale Wetenschapsagenda (NWA), komt naar Middelburg. Midden in de meivakantie op woensdag 3 mei kunnen kinderen en hun begeleiders in de historische binnenstad op expeditie. Onderzoekers, musea en kennisinstellingen vanuit heel Nederland staan klaar om hen te enthousiasmeren voor de wetenschap, met workshops, interactieve installaties en mini-colleges.

Expeditie NEXT zorgt voor meer enthousiasme en bekendheid van de wetenschap, wat belangrijk is volgens Marcel Levi, voorzitter van de Nederlands Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO): “We wekken de wetenschap tot leven op Expeditie NEXT. Kinderen vinden wetenschap vaak leuk, maar ook geheimzinnig. In Middelburg laten onderzoekers zien wat wetenschap voor kinderen en hun ouders betekent en welke rol het in hun dagelijkse leven speelt. Kinderen ervaren op Expeditie NEXT dat wetenschap vooral spannend is: via mini-colleges, spellen, proefjes of door onderzoekers te helpen. Zo zien ze dat wetenschap altijd begint vanuit nieuwsgierigheid.’’

Enthousiasme in Middelburg
Het festival werkt samen met de gemeente Middelburg, het Koninklijk Zeeuwsch Genootschap der Wetenschappen, de lokale onderwijsinstellingen en musea, en de inwoners van de stad. De NWA wil met deze locatie ook kinderen buiten de Randstad bereiken. Het enthousiasme in de stad is groot, dit blijkt wel uit de reactie van wethouder Willemien Treurniet: “Kinderen met dezelfde talenten hebben recht op gelijke kansen. Ieder kind moet zich volledig kunnen ontwikkelen. Zijn of haar achtergrond, het opleidingsniveau van ouders of hun financiële situatie mag geen invloed hebben op de schoolprestaties van een kind. Ik ben dan ook verheugd dat Expeditie NEXT, een wetenschapsfestival, naar Middelburg komt. Het festival richt zich op kinderen van zes tot twaalf jaar die interesse hebben in wetenschap, maar daar niet veel mee in aanmerking komen. Expeditie NEXT laat basisschoolkinderen op een laagdrempelige manier in aanraking komen met wetenschap. Supertof dat dit gebeurt in samenwerking met Middelburgse scholen, onderwijsinstellingen, bedrijven en de inwoners van de stad.” De gastvrijheid zorgt voor een festival op veel locaties in het stadscentrum, met de Markt en het Abdijplein als beoogd festivalhart. Daar zijn kindercolleges te volgen, workshops en proefjes te doen, en is op een interactieve manier te leren over de geschiedenis en toekomst van Zeeland. Dat allemaal spelenderwijs, wat het festival niet alleen ontzettend leerzaam maar vooral ook plezierig maakt.

Vernieuwende en innovatieve opstellingen vanuit hogescholen
De Nationale Wetenschapsagenda (NWA) vroeg hogescholen plannen in te dienen voor innovatieve en vernieuwende opstellingen die op Expeditie NEXT mogen staan. Vijf nieuw te ontwikkelen concepten zijn geselecteerd en zullen op woensdag 3 mei te vinden zijn in Middelburg. De NWA wil hiermee de rol van praktijkgericht onderzoek laten zien in het toegankelijk maken van wetenschap voor de samenleving en vernieuwing in de wetenschapscommunicatie in Nederland stimuleren.

Praktische informatie
Het festival vindt plaats op woensdag 3 mei 2023 in het centrum van Middelburg. Van 11:00 tot 17:00 uur worden duizenden kinderen en hun ouders/verzorgers ondergedompeld in de wetenschap. Expeditie NEXT zet in op brede toegankelijkheid en is daarom gratis voor kinderen. Volwassenen betalen €7,50, zij krijgen hiervoor twee gratis consumptiebonnen op de dag zelf. De kaartverkoop start maart 2023.

Meedoen?
Expeditie NEXT zoekt inhoudelijke- en/of mediapartners en wetenschappers die een bijdrage willen leveren aan het festival. Heb je interesse? Neem contact op met [email protected] Ook als je als vrijwilliger wilt meewerken, een leuk idee of een specifiek vraag hebt, kun je contact opnemen via dit adres.
Kijk voor meer informatie over Expeditie NEXT op www.expeditienext.nl. Op de website kun je je ook inschrijven voor de nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van het programma en de kaartverkoop.

Meer uit Middelburg

Het goede werk van Mel Geerse

MIDDELBURG - Het is een schot in de roos, die actie van de drie Middelburgse Jumbo’s, rondom de plaatjesalbums voor historische foto’s. De actie ging begin december van start. Niet lang daarna werd de Facebookgroep ‘Middelburg plaatjes jumbo’ verschijnen, die inmiddels meer dan 400 leden heeft.

11 uur geleden
Kinderen en jongeren trainen ijsreddingen

MIDDELBURG – Deze winter is het al meerdere keren dusdanig koud geweest dat op slootjes en vijvers ijs kwam te liggen. Een echt dikke laag was het tot nu toe niet en in zo’n situatie is het dan ook opletten geblazen. Want het risico om in een wak (een gat in het ijs) te belanden is dan groot. Maar wat moet je eigenlijk doen als je in zo’n wak terecht komt? En het belangrijkste: Hoe kom je er zo snel mogelijk uit? Dat leerden leden van de Middelburgse reddingsbrigade, de Van Dixhoornbrigade deze week tijdens een speciale training.

1 dag geleden
Te gast bij de Kunst- en Cultuurroute Middelburg

MIDDELBURG - In het weekend van 4 en 5 februari opent de route het kunstjaar met het thema ‘gasten’. Bij de aangesloten ateliers en galeries zijn kunstexposanten te gast van 1 tot 5 uur. Zij exposeren eigen werk dat vaak op een verrassende manier aansluit bij het werk van de atelierhouder. Hieronder volgt voor u een greep uit het interessante aanbod.

1 dag geleden
Initiatieven gezocht voor 'Samen voor een gezonder Middelburg'

MIDDELBURG - Heeft u een leuk idee om Middelburg nog gezonder te maken? Kom er dan mee! Maak kans op budget uit het Lokaal Preventieakkoord en dien van 1 februari tot 10 maart uw initiatief in via doemee.middelburg.nl.In Middelburg is al veel te doen op het gebied van gezondheid. Toch zijn we op zoek naar nog meer initiatieven die bijdragen aan gezonde en gelukkige inwoners. Dit is het derde jaar dat er initiatieven worden verzameld voor het Lokaal Preventieakkoord.Overleggen of pitchenBehoefte om uw idee te overleggen? Maak dan gebruik van het telefonisch vragenuurtje op donderdag 9 februari van 12.00 tot 13.00 uur of donderdag 23 februari van 10.00 tot 11.00 uur, door te bellen met R. Mesu op 06 29 63 51 30. Liever uw idee pitchen? Geef dat aan bij het indienen, zodat u uw idee met volle overtuiging kunt toelichten aan de commissie die gaat over toewijzing van het budget.Lokaal PreventieakkoordGezond zijn en gezond voelen is belangrijk. Een lang en gezond leven is niet voor iedereen vanzelfsprekend. Roken, ongezonde voeding, te weinig bewegen en bovenmatig alcoholgebruik zijn de belangrijkste veroorzakers van ongezond gedrag. Maar gezondheid gaat over meer dan ‘niet ziek zijn’. Het gaat ook over het mee kunnen doen in de maatschappij, over een betekenisvolle bijdrage kunnen leveren en over de omgeving waarin je leeft. Middelburg zet preventief in op gezondheid: voorkomen is beter dan genezen! We willen graag bijdragen aan gezonde en gelukkige inwoners. Dat kunnen we alleen samen met inwoners, ondernemers, verenigingen, zorg en onderwijs en allerlei andere partners. De thema’s waar het Lokaal Preventieakkoord zich op richt zijn: niet roken, gezond gewicht, verminderen van problematisch alcoholgebruik, mentale gezondheid en gezonde leefomgeving.Voor welk thema heeft u een geweldig idee? Welke acties vindt u belangrijk? Dien voor 10 maart uw initiatief in op doemee.middelburgers.nl.

1 dag geleden
De afscheidsbrief van burgemeester van der Zwaag

DOMBURG - Gisteren nam burgemeester van der Zwaag na zeventien jaar afscheid van de gemeente Veere, tijdens een openbare afscheidsreceptie in het gemeentehuis in Domburg. Hij schreef een brief aan alle inwoners van de gemeente.

1 dag geleden
Groen Gras bij Zeelandia Middelburg: 'een waterballet met een drietrapsraket'

MIDDELBURG - Afgelopen zomer was het wederom een lange periode van droogte met als gevolg dat de velden bij Zeelandia Middelburg tot medio oktober niet of nauwelijks bespeelbaar waren. Zeelandia Middelburg heeft niet de mogelijkheid om de velden te besproeien vanwege het brakke water en ontbreken van een zoetwaterbron. Voor de vele leden van Zeelandia Middelburg een teleurstellend begin van het nieuwe seizoen.

1 dag geleden
Natalia Driesen en Dyon Kamp werken bij ZRTI: 'Patiënten omringen met aandacht'

In het Zuidwest Radiotherapeutisch Instituut (ZRTI) in Vlissingen worden mensen behandeld tegen de ziekte kanker. Dankzij ultramoderne apparatuur en bevlogen medewerkers kunnen patiënten rekenen op de best mogelijke zorg. Dyon Kamp (27) en Natalia Driesen (24) vertellen over hun opleidingsperiode bij het ZRTI.

1 dag geleden