Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

NASA vernoemt hoofdkantoor naar zwarte vrouw

NASA vernoemt hoofdkantoor naar zwarte vrouw

WASHINGTON (ANP) - Het hoofdkantoor van de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA heeft een nieuwe naam. Het complex in de hoofdstad Washington is vernoemd naar Mary W. Jackson. Deze zwarte vrouw uit het zuiden van de Verenigde Staten was een van de stille krachten in de hoogtijdagen van het Amerikaanse ruimtevaartprogramma van de jaren 60. Zij worden de Hidden Figures genoemd. De straat voor het NASA-complex heet al de Hidden Figures Way.

Jackson werd in 1921 geboren in Virginia. Ze haalde in 1942 twee bachelordiploma's bij de universiteit. Ze werd wiskundelerares, trouwde en begon een gezin, maar in 1951 kreeg ze een baan bij de voorloper van de NASA. Ze moest gegevens analyseren, haar baan werd 'computer' genoemd. Contact met haar blanke collega's was niet toegestaan. Ze moest in een ander gebouw werken, moest naar andere wc's en naar andere kantines, en had speciale toestemming nodig om cursussen te volgen waar ook blanke collega's bij waren. Het lukte haar de vooroordelen te doorbreken en leidinggevende functies binnen de NASA te krijgen. Jackson ging in 1985 met pensioen en overleed in 2005.

"De afgelopen jaren eert de NASA het werk van de Hidden Figures, door gebouwen en straten te vernoemen en hun nalatenschap te vieren. We weten dat veel andere mensen van kleur en diverse achtergronden hebben bijgedragen aan ons succes", verklaart NASA-topman Jim Bridenstine.

Katherine Jackson

Eerder dit jaar overleed een andere Hidden Figure, de 101-jarige wiskundige Katherine Johnson. Zij berekende de juiste momenten om te lanceren en de juiste routes naar bestemmingen. Zo bepaalde zij de baan van Neil Armstrong en Buzz Aldrin naar hun eerste maanlanding in 1969. Ook legde ze de basis voor het spaceshuttleprogramma. Astronauten vertrouwden haar blind. Ze stapten pas in de raket wanneer Johnson met pen en papier alles had nagerekend en computermodellen bevestigde. Een belangrijk controlegebouw van de NASA draagt tegenwoordig de naam van Johnson.

In 2016 werd de film Hidden Figures over Jackson, Johnson en hun collega's Dorothy Vaughan en Christine Darden gemaakt.

Meer uit Buitenland

Trump: Harris is 'radicaal-linkse gek'

CHARLOTTE (ANP) - De Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump heeft vicepresident Kamala Harris woensdag tijdens een campagnebijeenkomst in North Carolina bestempeld als een "radicaal-linkse gek die het land zal vernietigen".

58 minuten geleden
Campagne gestaakt om democratie te redden, zegt Biden

WASHINGTON (ANP) - De beste manier om een verdeeld land en verdeelde Democratische partij te verenigen is om "de fakkel door te geven aan een nieuwe generatie". Dat zei president Joe Biden in zijn eerste toespraak sinds hij zondag onder druk van partijgenoten zijn herverkiezingscampagne staakte.

2 uur geleden
Deal wapenstilstand Gaza dichtbij, zegt Amerikaanse regeringsbron

WASHINGTON (ANP) - De onderhandelingen rond een staakt-het-vuren voor de Gazastrook en de vrijlating van de overblijvende Israëlische gijzelaars is in de "afrondende fase", zei een Amerikaanse regeringsfunctionaris woensdag tegen verschillende media.

4 uur geleden
Kritiek VS op plan Israël om UNRWA als terreurgroep te bestempelen

WASHINGTON (ANP) - De Verenigde Staten hebben woensdag kritiek geuit op een Israëlisch wetsvoorstel dat het VN-agentschap voor Palestijnse vluchtelingen UNRWA als een terreurorganisatie zou bestempelen. Volgens een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken is het "ongelooflijk contraproductief".

4 uur geleden
Netanyahu wil nog een tijd controle over Gazastrook

WASHINGTON (ANP/AFP/RTR) - Israël wil nog een tijd de controle over de Palestijnse Gazastrook voor de eigen veiligheid, maakte de Israëlische premier Benjamin Netanyahu duidelijk in een toespraak tot het Amerikaanse parlement. Voor de nabije toekomst is nog een doorslaggevende veiligheidscontrole over Gaza nodig, zei de regeringsleider tegen parlementariërs uit het Huis van Afgevaardigden en de Senaat.

7 uur geleden
Democraten willen Harris eerder tot presidentskandidaat benoemen

WASHINGTON (ANP/RTR) - De Democraten willen vicepresident Kamala Harris eerder tot hun kandidaat benoemen voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen begin november. Mogelijk wordt ze al begin augustus gekozen, blijkt uit plannen van een partijcommissie.

7 uur geleden
Fox News wil op 17 september debat tussen Harris en Trump

WASHINGTON (ANP) - Fox News heeft Kamala Harris en Donald Trump uitgenodigd voor een debat op dinsdag 17 september. Dat maakte de Amerikaanse zender bekend.

8 uur geleden