Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

NASA vernoemt hoofdkantoor naar zwarte vrouw

NASA vernoemt hoofdkantoor naar zwarte vrouw

WASHINGTON (ANP) - Het hoofdkantoor van de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA heeft een nieuwe naam. Het complex in de hoofdstad Washington is vernoemd naar Mary W. Jackson. Deze zwarte vrouw uit het zuiden van de Verenigde Staten was een van de stille krachten in de hoogtijdagen van het Amerikaanse ruimtevaartprogramma van de jaren 60. Zij worden de Hidden Figures genoemd. De straat voor het NASA-complex heet al de Hidden Figures Way.

Jackson werd in 1921 geboren in Virginia. Ze haalde in 1942 twee bachelordiploma's bij de universiteit. Ze werd wiskundelerares, trouwde en begon een gezin, maar in 1951 kreeg ze een baan bij de voorloper van de NASA. Ze moest gegevens analyseren, haar baan werd 'computer' genoemd. Contact met haar blanke collega's was niet toegestaan. Ze moest in een ander gebouw werken, moest naar andere wc's en naar andere kantines, en had speciale toestemming nodig om cursussen te volgen waar ook blanke collega's bij waren. Het lukte haar de vooroordelen te doorbreken en leidinggevende functies binnen de NASA te krijgen. Jackson ging in 1985 met pensioen en overleed in 2005.

"De afgelopen jaren eert de NASA het werk van de Hidden Figures, door gebouwen en straten te vernoemen en hun nalatenschap te vieren. We weten dat veel andere mensen van kleur en diverse achtergronden hebben bijgedragen aan ons succes", verklaart NASA-topman Jim Bridenstine.

Katherine Jackson

Eerder dit jaar overleed een andere Hidden Figure, de 101-jarige wiskundige Katherine Johnson. Zij berekende de juiste momenten om te lanceren en de juiste routes naar bestemmingen. Zo bepaalde zij de baan van Neil Armstrong en Buzz Aldrin naar hun eerste maanlanding in 1969. Ook legde ze de basis voor het spaceshuttleprogramma. Astronauten vertrouwden haar blind. Ze stapten pas in de raket wanneer Johnson met pen en papier alles had nagerekend en computermodellen bevestigde. Een belangrijk controlegebouw van de NASA draagt tegenwoordig de naam van Johnson.

In 2016 werd de film Hidden Figures over Jackson, Johnson en hun collega's Dorothy Vaughan en Christine Darden gemaakt.

Meer uit Buitenland

Erdogan opnieuw beëdigd als Turkse president

ANKARA (ANP) - Recep Tayyip Erdogan is opnieuw beëdigd als de president van Turkije. De 69-jarige politicus, die vorige week de verkiezingen won, begint aan zijn derde termijn.

1 uur geleden
Israëlische soldaten doodgeschoten bij grens met Egypte

JERUZALEM (ANP/AFP) - Drie Israëlische soldaten zijn doodgeschoten bij de Egyptische grens in het zuiden, volgens Israël door een Egyptische agent. Na een klopjacht kon de "terrorist" op Israëlisch grondgebied worden gedood, meldt het Israëlische leger. Waarnemers noemen het incident aan de grens met Egypte, dat eind jaren 70 vrede sloot met Israël, uitzonderlijk.

2 uur geleden
Voor het eerst bezoekt een paus Mongolië

VATICAANSTAD (ANP/AFP/RTR) - Voor het eerst gaat een paus naar Mongolië, het Aziatische land ingeklemd tussen China en Rusland. De 86-jarige paus Franciscus is er van 31 augustus tot 4 september op bezoek, kondigde het Vaticaan aan, zonder verdere details te geven over het programma.

3 uur geleden
Peru verplaatst Joran van der Sloot voor uitlevering aan VS

LIMA (ANP) - Joran van der Sloot is zaterdag verplaatst naar een andere gevangenis in Peru, meldt CNN. De 35-jarige Nederlandse hoofdverdachte van de verdwijning van de Amerikaanse Natalee Holloway in 2005 zal worden uitgeleverd aan de Verenigde Staten en deze verplaatsing is een stap in dat proces.

5 uur geleden
Indiase premier Modi bezoekt plek van grote treinramp

BALASORE (ANP/RTR/AFP) - De Indiase premier Narendra Modi heeft bij de Oost-Indiase stad Balasore de plek bezocht waar vrijdag een groot treinongeluk is gebeurd. Hij sprak met reddingswerkers en zal volgens Indiase media ook het ziekenhuis bezoeken waar gewonden worden behandeld.

6 uur geleden
Bosbrandseizoen in Europa op weg naar piek

HOUTEN (ANP) - Komende weken neemt het aantal natuurbranden in Europa waarschijnlijk toe. Het aantal branden zal stijgen tot gemiddeld 27 per week, meldt Weeronline. In augustus is de piek, dan zijn er naar verwachting tachtig natuurbranden per week.

6 uur geleden
Europese gevangenen uit Iran aangekomen in België

BRUSSEL (ANP) - De drie Europese gevangenen die Iran heeft vrijgelaten zijn zaterdag omstreeks 02.45 plaatselijke tijd geland op de militaire luchthaven in Melsbroek. Daar werden ze ontvangen door de Belgische minister van Buitenlandse Zaken Hadja Lahbib, zo schrijft het Belgische dagblad De Morgen.

9 uur geleden