Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

NAM keerde in totaal 1,4 miljard euro uit aan overheden

NAM keerde in totaal 1,4 miljard euro uit aan overheden

GRONINGEN (ANP) - De Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) heeft vorig jaar in totaal 1,4 miljard euro uitgekeerd aan Nederlandse overheden. Dat staat in het jaarverslag van de maatschappij, die zich onder meer bezighoudt met de gaswinning in Groningen. Het meeste van het overgemaakte geld ging naar de Rijksoverheid. Aandeelhouders Shell en ExxonMobil kregen vorig jaar geen winsten via dividenden uitgekeerd.

De overheidsbijdragen werden ofwel direct ofwel via Energie Beheer Nederland overgemaakt. Die instantie voert namens de Staat gedeelten van het klimaat- en energiebeleid uit van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat. Met de afdrachten heeft de NAM naar eigen zeggen weer een grote bijdrage geleverd aan de energievoorzieningen in Nederland.

De NAM sloot het jaar af met een winst van 177 miljoen euro, op een omzet van 2,3 miljard euro. Dat was een jaar eerder 287 miljoen euro op een omzet van 2,6 miljard euro. De daling van de bedrijfsopbrengsten komt voornamelijk door een daling van de verkoopvolumes en lagere gasprijzen.

Coronavirus

De uitbraak van het nieuwe coronavirus kan volgens de NAM dit jaar negatief doorwerken op de financiële resultaten. De maatschappij wijst onder meer op de schommelende prijzen en tanende vraag naar olie en gas als gevolg van de pandemie. Tot op heden heeft het virus geen materiële impact op de bedrijfsvoering van de NAM.

Verder wordt met de dalende productie van het Groninger gasveld dit jaar de gasproductie uit kleine velden op land en op zee nog belangrijker voor de NAM. De daarmee samenhangende inkomsten zijn afhankelijk van gasprijzen, waarvan de ontwikkeling onzeker is.

Belangrijk jaar

De NAM meldt verder dat rond de kwestie-Groningen 2020 wederom een belangrijk jaar wordt. De aandeelhouders van de NAM zullen met de overheid verdere afspraken maken over de gevolgen van de in 2019 ingezette versnelde afbouw van de gaswinning uit het Groningen-gasveld.

Met de afwikkeling van de laatste claims uit de 6000 aardbevingsschadegevallen van voor 31 maart 2017 zal de NAM dit jaar "volledig op afstand" staan van de schadeafhandeling. De NAM blijft financiële verantwoordelijk voor de kosten van aardbevingsgerelateerde schade en veiligheid. Verder verwacht de NAM dit jaar duidelijkheid over door de overheid op te zetten publiekrechtelijke regelingen.

Meer uit Financieel

Charlie Munger, de 'rechterhand' van Warren Buffett, overleden

OMAHA (ANP) - Charlie Munger, de vicevoorzitter van beleggingsbedrijf Berkshire Hathaway, is op 99-jarige leeftijd overleden. De Amerikaan werd bekend als rechterhand van Warren Buffett, die als oprichter van Berkshire Hathaway de reputatie van superbelegger kreeg.

1 uur geleden
Aandelenbeurzen New York op winst na uitlatingen Fed-bestuurders

NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York zijn dinsdag met kleine winsten de handel uitgegaan. De financiële markten schatten de kans op nog een rentepauze door de Federal Reserve groter in na uitspraken van twee beleidsmakers bij de centralebankenkoepel.

1 uur geleden
Cacao voor hoogste prijs sinds 1977 verhandeld

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - Liefhebbers van chocolade zijn binnenkort waarschijnlijk meer geld kwijt aan de lekkernij. De prijs voor cacao heeft het hoogste niveau van de afgelopen 46 jaar bereikt. Het belangrijke ingrediënt voor chocolade is duurder geworden doordat slechte weersomstandigheden de oogst in Ivoorkust en Ghana dwarszitten. Hevige regenval zorgt voor de verspreiding van ziektes onder de gewassen en hindert het werk op de plantages.

1 uur geleden
Komst eerste nieuwe Airbus voor Transavia vertraagd door schade

SCHIPHOL (ANP) - De komst van de eerste Airbus van Transavia heeft vertraging opgelopen. De luchtvaartmaatschappij meldt dat het nieuwe toestel door een nog onbekende oorzaak beschadigd is geraakt. Transavia zou de Airbus A321neo, die al gereed was voor gebruik, begin december ophalen uit Hamburg.

3 uur geleden
Amazon mengt zich in AI-chatbotstrijd met werkhulp Q

SEATTLE (ANP) - Amazon introduceert zijn eigen chatbot die werkt met geavanceerde kunstmatige intelligentie (AI). Het AI-programma, dat Q heet, is vooral bedoeld voor hulp op het werk en kan volgens Amazon bijvoorbeeld helpen bij programmeren en het schrijven van teksten. Hiermee gaat het tech- en webwinkelbedrijf een concurrentiestrijd aan met Microsoft en Google, die al eigen zoek- en chatfuncties hebben met geavanceerde AI.

4 uur geleden
Beleggers op het Damrak terughoudend, DSM-Firmenich weer omlaag

AMSTERDAM (ANP) - De beleggers op het Damrak deden het dinsdag voorzichtiger aan, nadat er maandag een einde kwam aan de aandelenrally van vier weken op Wall Street. De stijgende lijn werd dinsdag echter weer hervat in New York en dat bood steun aan de beurshandel in Europa.

5 uur geleden
G-Star moet Vietnamese fabriek 2,5 miljoen betalen om plotse exit

AMSTERDAM (ANP) - Kledingmerk G-Star moet een Vietnamese fabriek 2,5 miljoen dollar (2,3 miljoen euro) betalen als schadevergoeding voor het plotseling stopzetten van de samenwerking. De textielfabriek moest de deuren sluiten na het plotse vertrek van de Nederlandse denimspecialist. Volgens de rechtbank in Amsterdam staat het miljoenenbedrag gelijk aan de schade die de fabriek daardoor leed.

5 uur geleden