Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Nachtwacht na 'facelift' van twee maanden weer overeind

Nachtwacht na 'facelift' van twee maanden weer overeind

AMSTERDAM (ANP) - De Nachtwacht van Rembrandt staat weer overeind. Vanaf woensdag kunnen bezoekers van het Rijksmuseum in Amsterdam de voorkant weer zien, nadat het kroonjuweel van de kunsttempel twee maanden op zijn buik had gelegen om onder meer de bollingen in het schilderij weg te werken. Dat moest dringend gebeuren, omdat bollingen de verf kunnen doen barsten. Ze werden verholpen door er gewichtjes op te zetten. Met een nieuw systeem moeten nieuwe bollingen worden voorkomen.

Het schilderij is van het oude houten frame afgehaald, waarvoor ruim vijfhonderd spijkertjes moesten worden verwijderd. Er is een aluminium frame voor in de plaats gekomen. Het steundoek dat in 1975 op het originele doek van Rembrandt werd aangebracht, is groter dan het schilderij zelf en de 'flappen' ervan konden om het aluminium frame worden gevouwen. Er zijn tussen het frame en het doek bovendien speciale veertjes aangebracht. Aan de hand van die veren kan continu worden gemeten of er werking in het schilderij zit. Die veertjes kunnen dan zo worden afgesteld, dat het kunstwerk weer gestabiliseerd wordt.

Er is voor een aluminium frame gekozen, omdat dat niet krimpt of uitzet, zoals een houten frame wel doet. Het hele gevaarte is ook tientallen kilo's lichter geworden, want hout is veel zwaarder. Het houten frame was dik 100 kilo, het aluminium exemplaar slechts 64.

De directie van het Rijksmuseum moet nu beslissen of de operatie om de Nachtwacht in volle glorie voor toekomstige generaties te behouden hierbij blijft, of dat bijvoorbeeld de vernislaag ook moet worden vervangen. Dat heeft voor- en nadelen. Voordeel is dat het wereldberoemde kunstwerk van onze grootste meester voor heel lange tijd in optimale toestand zal blijven. Nadelen zijn dat het schilderij lange tijd weer niet goed te zien zal zijn en dat de ingreep toch ook (kleine) risico's met zich meebrengt. Het besluit zal over ongeveer twee maanden vallen. Maar tot dan is de Nachtwacht in ieder geval weer door iedereen te bewonderen.

Meer uit Entertainment

Britse schrijver van The Horse Whisperer overleden

LONDEN (ANP) - De Britse schrijver Nicholas Evans, beroemd door zijn werk The Horse Whisperer, is op 72-jarige leeftijd aan een hartaanval overleden. De in 1995 gepubliceerde roman werd wereldwijd een enorm succes. Er werden vijftien miljoen exemplaren verkocht van het boek, dat in Nederland werd uitgebracht onder de titel De paardenfluisteraar. Het is in tientallen talen vertaald.

1 jaar geleden
BNN 25 jaar: van tv-programma tot spraakmakende publieke omroep

HILVERSUM (ANP) - BNN, dat staat voor Bart's Neverending Network, is maandag 25 jaar geleden opgericht. De publieke omroep werd op 15 augustus 1997 in het leven geroepen door Bart de Graaff, Gerard Timmer, Willem de Bois en Frank Timmer. Na de fusie van BNN en VARA staat de omroep inmiddels al een aantal jaar bekend als BNNVARA.

1 jaar geleden
Conservatieve Iraanse media prijzen aanvaller Rushdie

TEHERAN (ANP/RTR/AFP) - Conservatieve media in Iran prijzen de man die vrijdag de schrijver Salman Rushdie heeft neergestoken. Rushdie kampt sinds 1988 met bedreigingen vanwege zijn boek De duivelsverzen, dat door sommige moslims als godslasterlijk wordt beschouwd.

1 jaar geleden
Minister gaat FM-radiofrequenties veilen na uitspraak rechter

DEN HAAG (ANP) - Minister Micky Adriaansens (Economische Zaken) komt dit najaar met een voorstel voor een herverdeling van de landelijke FM-frequenties door middel van een veiling. De rechter zette onlangs een streep door het besluit van haar ambtsvoorganger Mona Keijzer om de bestaande vergunningen met drie jaar te verlengen.

1 jaar geleden
Grease-actrice Olivia Newton-John (73) overleden

LOS ANGELES (ANP) - Olivia Newton-John is maandag op 73-jarige leeftijd overleden. De actrice, met name bekend van haar rol als Sandy in de musical Grease, sliep in het bijzijn van vrienden en familie vredig in op haar ranch in Californië, meldt haar echtgenoot John Easterling op Facebook.

1 jaar geleden
Actrice Anne Heche in kritieke toestand na auto-ongeluk

LOS ANGELES (ANP) - De Amerikaanse actrice Anne Heche is in kritieke toestand naar het ziekenhuis gebracht nadat ze met haar auto een woning in reed in Los Angeles. De auto en het huis vlogen in brand en de bestuurder liep ernstige brandwonden op, melden Amerikaanse media. Een anonieme bron bevestigde aan CNN dat het om Heche ging en de LA Times meldt dat de auto op haar naam geregistreerd stond.

1 jaar geleden
1,9 miljoen kijkers zien Engelse voetbalsters EK winnen

HILVERSUM (ANP) - Bijna 1,9 miljoen mensen hebben zondag gekeken naar de finale van het EK tussen de voetbalsters van Engeland en Duitsland. Via NPO 1 zagen zij hoe de Engelsen, gecoacht door de Nederlandse Sarina Wiegman, er met de winst vandoor gingen.

1 jaar geleden