Nabestaanden treinkapers De Punt: waarheid wordt toegedekt
DEN HAAG (ANP) - De waarheid rond de treinkaping bij De Punt in Drenthe wordt al veertig jaar door de Nederlandse staat toegedekt. "Het is er minder fraai aan toegegaan dan altijd is voorgespiegeld", aldus de advocaten van de nabestaanden van twee bij de gijzeling omgekomen treinkapers.
"De Staat probeert de feiten toe te dekken en als er dan toch informatie naar buiten moeten komen, gebeurt dat slechts beperkt en probeert de Staat het naar eigen hand te zetten", aldus advocaat Brechtje Vossenberg maandag in het hof in Den Haag tijdens de hervatting van de inmiddels jarenlang slepende kwestie.
Nabestaanden van treinkapers Max Papilaja en Hansina Uktolseja hebben een civiele procedure aangespannen tegen de Nederlandse staat, deze loopt inmiddels in hoger beroep. Papilaja en Uktolseja kaapten samen met zeven andere Molukse jongeren een trein met meer dan vijftig inzittenden bij De Punt in Drenthe. Op 11 juni 1977 maakten mariniers en de luchtmacht met geweld een einde aan de treinkaping die toen al drie weken duurde. Bij die bevrijdingsactie, op last van de Staat, kwamen twee gegijzelde passagiers en zes kapers om het leven.
Volgens de familie van Papilaja en Uktolseja werden de twee van dichtbij geëxecuteerd. "Hij had geen schijn van kans", aldus advocaat Liesbeth Zegveld maandag over Papilaja. "Zwaargewond en onbewapend werd hij van dichtbij neergeschoten." Volgens Zegveld hadden de mariniers in het geheim opdracht gekregen om alle kapers te doden. "Als ook maar ergens was gebleken dat de kapers verzet hadden gepleegd tijdens de bestorming van de trein, dan hadden wij deze zaak ingetrokken."
De Staat heeft altijd ontkend dat er sprake was van executies en onrechtmatig toegepast geweld. De rechtbank oordeelde juli 2018 dat het gebruikte geweld niet onrechtmatig was. De rechtbank bepaalde dat de mariniers in de "achteraf gezien onjuiste, maar oprechte en daarom verschoonbare" veronderstelling waren dat het geweld nodig was. De nabestaanden van de kapers gingen in hoger beroep.
Meer uit Binnenland
ASSEN (ANP) - Het Drents Museum in Assen is het hele weekend dicht na de explosie in de nacht van vrijdag op zaterdag. Dat laat het museum weten. Eerder werd gezegd dat het museum alleen zaterdag gesloten zou blijven.
36 minuten geledenAMSTERDAM (ANP) - Een nepwebshop die de politie heeft gemaakt om te waarschuwen voor onlinefraude heeft ruim 125.000 unieke bezoekers getrokken. Dat is vier keer meer dan de politie verwachtte.
38 minuten geledenAMSTERDAM (ANP) - Het aantal Nederlanders dat sociale media gebruikt is afgelopen jaar licht gegroeid, maar mensen worden kritischer over welke platforms ze gebruiken. Dit concludeert onderzoeksbureau Newcom in het jaarlijkse Nationale Social Media Onderzoek. Vooral X en BeReal werden minder populair.
1 uur geledenASSEN (ANP) - Het Drents Museum in Assen blijft deze zaterdag dicht. Er loopt een onderzoek van de politie naar de explosie die in de nacht van vrijdag op zaterdag bij het museum heeft plaatsgevonden. Dat zegt een woordvoerster van het Drents Museum.
1 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Tekenaar Michiel van de Pol krijgt dit jaar de prestigieuze Stripschapprijs. Het Stripschap, de koepelorganisatie van Nederlandse striptekenaars, heeft zaterdag een bericht hierover in Het Parool bevestigd.
2 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Schrijfster Lale Gül stopt als columnist voor Het Parool. Ze stapt over naar De Telegraaf, waar ze elke zaterdag een bijdrage gaat verzorgen. Dat schrijft ze zaterdag in haar laatste column in Het Parool.
2 uur geledenTILBURG (ANP) - De politie heeft vrijdag een inval gedaan bij een Tilburgse horecagelegenheid waar leden van de verboden motorclub Satudarah bijeen waren gekomen. Tien mensen zijn aangehouden en ook zijn "aanzienlijke hoeveelheden" contant geld in beslag genomen.
7 uur geleden