Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Nabestaanden Peter R. de Vries wilden verdachten ‘in ogen kijken’

Nabestaanden Peter R. de Vries wilden verdachten ‘in ogen kijken’

AMSTERDAM (ANP) - Ingrijpend en confronterend. Zo omschrijft de partner van Peter R. de Vries de eerste openbare zittingsdag van de moordzaak maandag. Voor de kinderen van de misdaadverslaggever was het spannend en emotioneel. Zijn goede vriend Peter Schouten noemt het een beladen dag.

"De partner van Peter R. de Vries wilde heel graag bij de zitting aanwezig zijn, omdat ze de verdachten wilde zien. De verdachten die ervoor hebben gezorgd dat Peter plotsklaps uit het leven gerukt is", zegt de woordvoerder van de partner van De Vries. "Zij en Peter hadden prachtige toekomstplannen. Dat is haar in een moment ontnomen en dat is natuurlijk vreselijk. Daarmee is ook zij voor het leven getekend. Ze noemde het enorm confronterend om de verdachten te zien."

De kinderen van De Vries en hun moeder woonden maandag de zitting bij met een eigen slachtofferadvocaat. "Ze waren gespannen in aanloop hiernaar toe. Het was het eerste moment waarop ze de verdachten in de ogen konden kijken. Dat brengt spanning en emotie met zich mee", zegt advocaat Annemiek van Spanje. "Maar wat er vandaag is besproken, daar zat weinig verrassends bij. Op alles waren we redelijk voorbereid."

Beladen dag

Delano G., volgens het Openbaar Ministerie de schutter, beriep zich tijdens de zitting op zijn zwijgrecht. Medeverdachte Kamil E. zei niets met de moord op De Vries te maken te hebben en presenteerde een alibi.

Peter Schouten, goede vriend van Peter R. de Vries, noemt het een beladen dag. Schouten is de advocaat van kroongetuige Nabil B. in het grote liquidatieproces Marengo, De Vries was vertrouwenspersoon van de kroongetuige. Het vermoeden is dat de moord te maken heeft met de rol die De Vries had in het Marengoproces.

"Ik heb er zaterdag en zondag best veel over nagedacht. Ik heb ook niet goed geslapen vannacht, maar ik had me voorgenomen de emoties vandaag opzij te zetten", zei Schouten. "Ik ben hier vooral om te luisteren naar het bewijsmateriaal, hoe voortvarend het onderzoek wordt opgepakt en naar wat de verdachten te zeggen hebben. Ik ging ervan uit dat ze weinig te zeggen hebben. Dat bleek bij verdachte Delano G. het geval te zijn. De andere verdachte Kamil E. heeft tot mijn stomme verbazing wel een verklaring afgelegd. Die zegt: ‘Ik ben onschuldig en ik wist niet wie ik vervoerde en ik heb geen wapens gezien’. Tegelijkertijd lag er een machinepistool in de auto waar zijn DNA op zat. Dat is op zijn minst bijzonder."

Meer uit Binnenland

Gestrande reizigers in Jaarbeurs langzaam aan weer op pad

UTRECHT (ANP) - In de Jaarbeurs in Utrecht hebben ongeveer 180 mensen de nacht doorgebracht. Maandagochtend druppelen ze langzaam weer naar buiten, meldt een woordvoerster van de gemeente Utrecht.

3 minuten geleden
Ook geen internationale treinen door storing

UTRECHT (ANP) - Door de storing rijden er ook geen internationale treinen vanuit en naar Amsterdam, meldt NS. Volgens een kaartje op de site gaat het om treinverkeer naar Brussel, naar Berlijn en naar Frankfurt.

4 minuten geleden
Deel Nederlanders voelt zich niet goed voorbereid op ramp

DEN HAAG (ANP) - Vier op de tien Nederlanders vinden dat ze niet goed voorbereid zijn op een ramp of crisis. Dat komt naar voren in de Risico- en Crisisbarometer, het publieksonderzoek van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV). In deze barometer wordt twee keer per jaar onderzocht hoe risico’s en dreigingen tegen de nationale veiligheid worden ervaren.

17 minuten geleden
Inspectie: aanpak onveiligheid kunst- en modescholen moet nog beter

UTRECHT (ANP) - Incidenten binnen de kunst- en modeopleidingen en de kunstsector in het algemeen hebben alle besturen van hogescholen met zulke leergangen wakker geschud, constateert de Inspectie van het Onderwijs na onderzoek. Volgens haar doen de opleidingen nu al veel om sociale onveiligheid te bestrijden, maar de aanpak moet nog beter en vooral permanenter.

25 minuten geleden
ProRail: oorzaak storing treinverkeer Amsterdam nog niet bekend

AMSTERDAM (ANP) - De oorzaak van de storing die ervoor zorgt dat er geen treinen van en naar Amsterdam rijden is nog niet bekend, zegt een woordvoerder van ProRail. De spoorbeheerder kan dus ook niet zeggen wanneer het treinverkeer weer op gang komt. "In ieder geval niet in de ochtend, wat er daarna gebeurt, is koffiedik kijken."

53 minuten geleden
NS: dit is niet wat reizigers van ons mogen verwachten

UTRECHT (ANP) - "NS en ProRail betreuren het dat we vannacht veel reizigers niet thuis konden brengen en dat zij op het station moesten overnachten. Dit is niet wat reizigers van ons mogen verwachten." Dat meldt de NS over de grote storing die ook maandagochtend een groot deel van het treinverkeer platlegt.

1 uur geleden
Ook maandagochtend geen treinen rond Amsterdam door storing

DEN HAAG (ANP) - Ook maandagochtend rijden er geen treinen van en naar Amsterdam, meldt spoorbeheerder ProRail op zijn website. "De IT-storing op de verkeersleidingspost van ProRail is helaas nog niet opgelost."

1 uur geleden