Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Naaldbossen en heide staan er erg slecht voor door droogte

Naaldbossen en heide staan er erg slecht voor door droogte

LELYSTAD (ANP) - Naald- en andere bossen op de hoge zandgronden in Nederland staan er erg slecht voor door de aanhoudende droogte. Ook de heide heeft er ernstig onder te lijden. Een deel van de hei zal afsterven. Terreinbeheerders spreken van historisch lage waterstanden en maken zich grote zorgen, staat in de droogtemonitor die de Landelijke Coördinatiecommissie Waterverdeling (LCW) dinsdag heeft verspreid.

De bossen waren al in een mindere conditie door droogte in voorgaande jaren. Nu valt er steeds geen regen, terwijl de grondwaterstand op de hoge zandgronden - onder meer in Brabant, Twente en de Achterhoek - al onder een kritische grens is gezakt. Bomen kunnen daardoor geen vocht opnemen. Heidevelden verdorren snel. In Zeeland lijkt de tweede leg van de kustbroedvogels te mislukken door de droogte.

Waterbeheerders proberen wel zoveel mogelijk water aan te voeren naar de gebieden waar beken, vennen en poelen al zijn drooggevallen, maar de waterkwaliteit loopt ook in heel Nederland terug. Het water wordt steeds warmer en daardoor komt er steeds meer blauwalg en ook botulisme voor. Water met blauwalg is niet geschikt voor natuurgebieden. Vogels en vissen gaan dood aan een besmetting met botulisme. Bovendien kan kwetsbare flora en fauna niet goed tegen water dat van nature niet in hun leefgebied thuishoort. De LCW denkt dat deze problemen de komende week nog verder toenemen.

Ook de landbouw ziet de omstandigheden verslechteren, aldus de LCW. Door verdamping en hoge temperaturen wordt de bodem steeds droger. Omdat er op veel plekken niet gesproeid mag worden stagneert de groei van gewassen. De opbrengst per hectare zal onvermijdelijk minder zijn dan andere jaren, meldt de sector. De scheepvaart heeft nu op vrijwel alle grote rivieren last van verminderde vaardiepte. Er zijn nog geen problemen met de bereiding van drinkwater, maar de algenbloei neemt wel toe.

Meer uit Binnenland

CBS: meer mannen vermoord in 2021, maar minder vrouwen

DEN HAAG (ANP) - In 2021 kwamen 126 mensen in Nederland om het leven door moord of doodslag. Dat zijn er vijf meer dan in 2020. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) werden vorig jaar meer mannen vermoord, maar vielen er onder vrouwen juist iets minder slachtoffers.

1 uur geleden
Lize Spit schrijft Boekenweekgeschenk 2023

AMSTERDAM (ANP) - Lize Spit en Raoul de Jong zijn uitgeroepen tot auteurs van de Boekenweek van 2023. Spit, afkomstig uit België, schrijft het Boekenweekgeschenk en De Jong neemt het Boekenweekessay voor zijn rekening, heeft boekenkoepel CPNB dinsdag bekendgemaakt.

2 uur geleden
Auto vast op overweg bij Etten-Leur, minder treinen

ETTEN-LEUR (ANP) - Tussen Breda en Roosendaal rijden dinsdagavond minder treinen doordat een auto vast is komen te zitten op een overweg. Dat is gebeurd ter hoogte van Etten-Leur, zegt een woordvoerder van ProRail. Er is zover bekend niemand gewond geraakt.

4 uur geleden
Oekraïense ambassadeur in Nederland ontslagen, reden onbekend

KIEV (ANP) - De ambassadeur van Oekraïne in Nederland, Maksym Kononenko, is ontslagen. Het kantoor van president Volodimir Zelenski heeft dat dinsdag naar buiten gebracht, zonder een reden te geven.

7 uur geleden
Grondwaterstanden herstellen, maar nog niet terug naar normaal

DE BILT (ANP) - De regen van de afgelopen weken zorgt ervoor dat de grondwaterstanden zich beginnen te herstellen, staat dinsdag in de droogtemonitor van de Landelijke Coördinatiecommissie Waterverdeling (LCW). Op veel plaatsen in het land waren de grondwaterstanden deze zomer historisch laag. Maar de situatie is nog niet normaal. Zeker op zandgronden in Overijssel, Drenthe, Gelderland, Noord-Brabant en Limburg zijn standen nog laag.

8 uur geleden
Uithalers ruim 900 kilo coke in Rotterdam nog drie maanden vast

ROTTERDAM (ANP) - De vier zogeheten uithalers die verdacht worden van het invoeren van 902 kilo cocaïne, blijven nog 90 dagen lager vastzitten, meldt het Openbaar Ministerie (OM).

8 uur geleden
Tweede aangifte van zedendelict tegen medewerker muziekscholen

AMERSFOORT (ANP) - Tegen de 22-jarige medewerker van twee muziekscholen in Amersfoort en Soest is een tweede aangifte van een zedendelict binnen, zegt het OM. De Amersfoorter werd vorige week dinsdag aangehouden door de politie vanwege een andere aangifte wegens seksueel grensoverschrijdend gedrag in zijn functie als medewerker. Het OM moet nog beoordelen of de tweede aangifte leidt tot een verdenking van een strafbaar feit.

10 uur geleden