Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Na veertig jaar werken nu tijd voor muziek

Na veertig jaar werken nu tijd voor muziek

MIDDELBURG - Vijftien jaar na ‘Walking on thin ice’ presenteert de Middelburgse singer-songwriter Jan François zijn tweede album. Met ‘Broken hearts and cancelled dreams’ slaat François onder zijn artiestennaam JMF een nieuwe weg in.

Het is een persoonlijk album geworden. “Ik heb lang werk gedaan dat niet bij me paste, daar komt het op neer. De tekst van de titelsong van mijn album verwijst naar de periode toen ik 25 jaar in dienst was bij dezelfde baas, vijftien jaar geleden. Ik schreef dat liedje toen al. Nu ben ik, na mijn 40-jarige jubileum, gestopt bij die werkgever en kan ik me eindelijk volledig richten op het maken van muziek.”

Nieuwe weg

Als Jan François uitlegt waarnaar de titel van zijn nieuwe plaat verwijst, geeft hij meteen een indruk van de nieuwe weg die hij is ingeslagen. Het vereist lef om om als 57-jarige leeftijd ontslag te nemen en alsnog voor muziek te kiezen. François had er echter simpelweg genoeg van. “Niets ten nadele van mijn baas, maar ik trok het er gewoon niet meer.”

Depressies

Zijn vorige CD, ‘Walking on thin ice’, verscheen in 2004. Het heeft vijftien jaar geduurd voor het nieuwe album er kwam. François maakte toen al plannen voor een vervolgalbum. Het kwam er echter niet van. Hij viel meerdere malen ten prooi aan depressies en een nieuw repertoire kwam langzaam tot stand. Zijn ziekte weerhield hem ervan om actief aan een carrière in de muziek te werken. Hij had bovendien gewoon een fulltime-baan. Nadat zijn band, kort nadat de vorige CD verscheen uiteenviel, probeerde hij nog wel in diverse samenstellingen muziek te maken maar een doorbraak kon hij niet forceren.

Het album heeft een rode draad, het is retrospectief. Met dit album wil François een nieuwe weg inslaan. Veel van de liedjes hebben te maken met ‘niet op je plaats zijn’.

Energie

Waarom bleef hij meer dan veertig jaar werken in een omgeving die hem niet paste? Hij schrijft over wat voorbij is en niet meer terugkomt en probeert te duiden waar hij vandaan komt. Het complete verhaal over de totstandkoming van dit album en wat er in die 57 jaar aan vooraf ging publiceert hij binnenkort op een blog op zijn website.
Het is overigens niet allemaal kommer en kwel. Van zijn ziekte zal hij waarschijnlijk niet voor honderd procent herstellen, maar hij heeft nu in ieder geval weer energie. Zeker om muziek te maken.

Videoclip

Van het nummer ‘Above the whisper’ is een videoclip te zien op www.jmfmusic.nl.

BIJDRAGE EDWIN MIJNSBERGEN


 

Meer uit Middelburg

Onderzoek naar haalbaarheid brede school en woningen voor Dauwendaele

MIDDELBURG - De gemeente Middelburg en woningcorporatie Woongoed Middelburg onderzoeken of het haalbaar is om nieuwbouw van basisscholen en woningen in Dauwendaele te realiseren. 

7 uur geleden
Politie zoekt specifieke getuige in verband met brand vakantiepark aan de Schelpweg

DOMBURG- De politie is op zoek naar een specifieke getuige uit mogelijk Domburg in verband met de brand die vrijdagochtend 1 maart woedde op een vakantiepark aan de Schelpweg.  Een safaritent brandde hierbij volledig af. Het gaat om één van de melders van de brand die kort met de politie heeft gesproken met de telefoon van een andere melder.

1 dag geleden
Vlissingse burgemeester gaat les geven op Nehalennia

VLISSINGEN/MIDDELBURG - Burgemeester Bas van den Tillaar keert woensdag 6 maart eventjes terug in zijn oude beroep. Samen met Jeffrey Beenhouwer, projectleider Scheldekwartier, gaat hij twee gastlessen geven aan havo 5- en vwo 6-leerlingen van Nehalennia Stedelijke Scholengemeenschap in Vlissingen.

1 dag geleden
Veers duo opgepakt na afbranden safaritent op camping Domburg

DOMBURG - De politie heeft vrijdagochtend een man (24) en vrouw (26) uit de gemeente Veere aangehouden. Zij zijn mogelijk verantwoordelijk voor het afbranden van de safaritent op een vakantiepark aan de Schelpweg in Domburg. De brand is mogelijk aangestoken.

3 dagen geleden
Safaritent afgebrand op camping Domburg

DOMBURG - Op een camping aan de Schelpweg in Domburg is vannacht een safaritent in vlammen opgegaan. Er is niemand gewond geraakt bij de brand.

3 dagen geleden
Vooral VVD-ers willen burgemeester van Middelburg worden

MIDDELBURG - Op 6 februari 2024 is de vacature voor het burgemeestersambt in de gemeente Middelburg opengesteld. Kandidaten konden hun sollicitatiebrieven tot 27 februari 2024 aan de commissaris van de Koning in Zeeland sturen.

4 dagen geleden
Lustrumconcerten 30 jaar Gospelkoor Glorify

MIDDELBURG - Gospelkoor Glorify  bestaat 30 jaar en viert dat met 2 lustrumconcerten in Axel en Middelburg.

4 dagen geleden