Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Na veertig jaar werken nu tijd voor muziek

Na veertig jaar werken nu tijd voor muziek

MIDDELBURG - Vijftien jaar na ‘Walking on thin ice’ presenteert de Middelburgse singer-songwriter Jan François zijn tweede album. Met ‘Broken hearts and cancelled dreams’ slaat François onder zijn artiestennaam JMF een nieuwe weg in.

Het is een persoonlijk album geworden. “Ik heb lang werk gedaan dat niet bij me paste, daar komt het op neer. De tekst van de titelsong van mijn album verwijst naar de periode toen ik 25 jaar in dienst was bij dezelfde baas, vijftien jaar geleden. Ik schreef dat liedje toen al. Nu ben ik, na mijn 40-jarige jubileum, gestopt bij die werkgever en kan ik me eindelijk volledig richten op het maken van muziek.”

Nieuwe weg

Als Jan François uitlegt waarnaar de titel van zijn nieuwe plaat verwijst, geeft hij meteen een indruk van de nieuwe weg die hij is ingeslagen. Het vereist lef om om als 57-jarige leeftijd ontslag te nemen en alsnog voor muziek te kiezen. François had er echter simpelweg genoeg van. “Niets ten nadele van mijn baas, maar ik trok het er gewoon niet meer.”

Depressies

Zijn vorige CD, ‘Walking on thin ice’, verscheen in 2004. Het heeft vijftien jaar geduurd voor het nieuwe album er kwam. François maakte toen al plannen voor een vervolgalbum. Het kwam er echter niet van. Hij viel meerdere malen ten prooi aan depressies en een nieuw repertoire kwam langzaam tot stand. Zijn ziekte weerhield hem ervan om actief aan een carrière in de muziek te werken. Hij had bovendien gewoon een fulltime-baan. Nadat zijn band, kort nadat de vorige CD verscheen uiteenviel, probeerde hij nog wel in diverse samenstellingen muziek te maken maar een doorbraak kon hij niet forceren.

Het album heeft een rode draad, het is retrospectief. Met dit album wil François een nieuwe weg inslaan. Veel van de liedjes hebben te maken met ‘niet op je plaats zijn’.

Energie

Waarom bleef hij meer dan veertig jaar werken in een omgeving die hem niet paste? Hij schrijft over wat voorbij is en niet meer terugkomt en probeert te duiden waar hij vandaan komt. Het complete verhaal over de totstandkoming van dit album en wat er in die 57 jaar aan vooraf ging publiceert hij binnenkort op een blog op zijn website.
Het is overigens niet allemaal kommer en kwel. Van zijn ziekte zal hij waarschijnlijk niet voor honderd procent herstellen, maar hij heeft nu in ieder geval weer energie. Zeker om muziek te maken.

Videoclip

Van het nummer ‘Above the whisper’ is een videoclip te zien op www.jmfmusic.nl.

BIJDRAGE EDWIN MIJNSBERGEN






















 

Meer uit Middelburg

BM van Houwelingen wint tender voor De Biezenweie in Serooskerke

DOMBURG - Het college B&W van gemeente Veere heeft bekendgemaakt dat BM van Houwelingen de winnaar is van de tender voor De Biezenweie in Serooskerke. Dit besluit markeert een belangrijke mijlpaal in de voortgang van de woningbouw aan De Biezenweie.

5 uur geleden
De onfortuinlijke vlucht van bommenwerper 'The Drip'

VLISSINGEN/DOMBURG - De Amerikaanse bommenwerper waar archeologisch onderzoek naar wordt uitgevoerd voor de kust van Domburg stortte neer op 5 november 1943. Het door vijandelijk vuur geraakte vliegtuig was op de terugweg van een missie bij de Duitse stad Münster, ten noordoosten van het Ruhrgebied.

6 uur geleden
Dakbedekking waait los in van Kleffenslaan Middelburg

MIDDELBURG - Bij een woning aan de Van Kleffenslaan in Middelburg is maandagmiddag een deel van de dakbedekking losgekomen als gevolg van een harde windvlaag. De brandweer werd ingezet om de situatie weer veilig te maken.De windvlaag kreeg vat op het dak toen rond 13.45 uur een fikse bui over de stad trok. Brandweerlieden rukten vanaf de post Stromenweg uit en hebben de dakbedekking weer platgelegd. Een aannemer zal moeten worden ingeschakeld om de ontstane schade te herstellen. Bij het voorval raakte niemand gewond.In het verleden is de brandweer al veelvuldig ingezet nadat bij woningen in de betreffende wijk dakbedekkingen loslieten tijdens windstoten. Voor vandaag en morgen hebben de meteorologen van het KNMI code geel afgekondigd. Tot dinsdag 06.00 uur moet rekening worden gehouden met zware windstoten tot 100 kilometer per uur.

1 dag geleden
Oplichter doet zich voor als politieagent: Vraagt om bankgegevens 'slachtoffers'

MIDDELBURG - De politie waarschuwt voor een persoon die zich voordoet als een politieagent en vervolgens probeert op te lichten, laat HVZeeland weten.

3 dagen geleden
Gemeente Veere stelt nieuwe verordening voor om leegstand woningen aan te pakken

DOMBURG - Gemeente Veere staat voor een groeiende vraag naar woningen en vindt het onwenselijk dat panden zonder geldige reden langdurig leegstaan. Om dit aan te pakken en effectieve maatregelen te kunnen nemen, wordt de invoering van een leegstandsverordening voorgesteld.

3 dagen geleden
1000ste inschrijving Middelburg Ontmoet

MIDDELBURG De 1000ste inschrijving op het online community platform Middelburg Ontmoet is een feit. Om dit te vieren kreeg de 1000ste inwoner gistermiddag een taart van wethouder Willemien Treurniet.

3 dagen geleden
Gemeente Middelburg stelt grafrechten voor KNIL-militairen vrij tot en met 2050

MIDDELBURG - Het college van gemeente Middelburg heeft besloten de grafrechten voor KNIL-militairen vrij te stellen tot en met 2050. In 2021 was het 70 jaar geleden dat de eerste KNIL-militairen en hun gezinnen aankwamen in Nederland. In het kader hiervan zijn destijds aan de gemeente Middelburg de eerste vragen gesteld vanuit de Molukse wijkraad over hoe de gemeente omgaat met de graven van KNIL-militairen. Er zijn in 2023 en 2024 ambtelijk en bestuurlijk meerdere gesprekken geweest met de Molukse wijkraad over de invulling van een regeling om de grafrechten vrij te stellen. 

3 dagen geleden