Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Na overleven is aandacht KLM nu gericht op herstel

Na overleven is aandacht KLM nu gericht op herstel

DEN HAAG (ANP) - Bij luchtvaartmaatschappij KLM is de blik inmiddels gericht op het herstel van de crisis. Daarmee is de maatschappij volgens topman Pieter Elbers inmiddels een fase verder waar de aandacht vorig jaar louter lag op overleven. Bij stap drie van het crisisherstel gaat de aandacht ook weer naar de verdere toekomst. Zo ver is het nu nog niet.

KLM wordt net als sectorgenoten keihard geraakt door de coronacrisis. De Nederlandse maatschappij kende een heel moeizaam eerste kwartaal van 2021. Dat kwam volgens Elbers onder andere door de opgelegde reisrestricties, testverplichtingen, vliegverboden en andere zaken die reizen ontmoedigden.

KLM zag de passagiersstroom in de eerste maanden van 2021 met ruim 77 procent opdrogen. In totaal stapten 1,4 miljoen reizigers aan boord van een KLM-vlucht. Vliegtuigen zaten daarbij in doorsnee voor nog geen derde vol. Ondanks maatregelen om de kosten te drukken sloot KLM een kwartaal andermaal af met een stevig verlies.

Noodsteun

Zusterbedrijf Air France, dat ook dieprode cijfers schreef, klopte onlangs met succes aan voor extra steun om de zomermaanden door te komen. Volgens Elbers is extra steun in de vorm van "cash" bij KLM nu niet nodig. Vorig jaar verzekerde KLM zich van 3,4 miljard euro aan noodsteun met leningen en garanties. Daarvan was eind 2020 volgens Elbers 940 miljoen euro gebruikt. "Wij hebben dus nog voldoende vaste grond onder de voeten", merkt hij op. Bijkomend voordeel is dat KLM, zolang er geen verdere steun nodig is, ook geen start- en landingsrechten op Schiphol hoeft in te leveren. Daarover loopt de discussie met Brussel volgens hem nog wel door.

De verkregen noodsteun zal wel ooit moeten worden terugbetaald. Elbers denkt niet dat de rekening in zijn geheel naar reizigers wordt doorgeschoven, door de ticketprijzen te verhogen. Volgens de KLM-baas zal vliegen ook niet elitair worden. Daarvoor is ook de concurrentie in de markt te groot.

Consolidatie

Elbers denkt wel dat de huidige crisis tot consolidatie in de sector zal leiden. Dat hebben volgens de KLM-baas ook eerdere crises bewezen zoals na de aanslagen in New York in 2001 en de problemen rond de uitbraak van het SARS-virus twee jaar later. Elbers wijst bijvoorbeeld naar de Verenigde Staten waar de markt al veel meer geconsolideerd is.

De KLM-baas zegt wel dat nu vaart moet worden gemaakt om uit de crisis te komen. Hij put hoop uit de snelle uitrol van vaccins en de mogelijkheid om bijvoorbeeld binnen Europa met een soort van coronapaspoort vrij te reizen, zoals Brussel wil toestaan.

Bij de fusie van Air France en KLM in 2004 voorspelden bestuurders al dat er een consolidatieslag zou plaatsvinden, waarbij het voor maatschappijen van belang is om een sterke partner te hebben. Volgens Elbers is het zaak dat Air France-KLM straks een van de bovenliggende partijen is. "We moeten snel weer fit en gezond zijn om mee te doen in het concurrentiespel", besluit hij.

Meer uit Financieel

Ford zakt op Wall Street na bijstellen winstverwachting

NEW YORK (ANP) - Autoproducent Ford behoorde donderdag tot de dalers op de beurzen in New York. Het bedrijf waarschuwde dat de winst dit jaar lager uitvalt door nieuwe afspraken met vakbond United Auto Workers en stijgende loonkosten. Het aandeel verloor uiteindelijk 3,1 procent.

5 uur geleden
Britse regering bezorgd over overname Telegraph, start onderzoek

LONDEN (ANP/AFP/BLOOMBERG/RTR) - De Britse regering heeft een onderzoek ingesteld naar de voorgenomen overname van de Telegraph Media Group door een investeringsfonds dat banden heeft met de Verenigde Arabische Emiraten. De Britse minister van Cultuur Lucy Frazer stelt in een verklaring dat ingrijpen nodig is vanwege zorgen over de juiste weergave van nieuws en de vrijheid van meningsuiting.

5 uur geleden
Apollo verhoogt financiering Air France-KLM naar 1,5 miljard

PARIJS (ANP) - Air France-KLM krijgt 1,5 miljard euro tot zijn beschikking, nu een deal met investeerder Apollo is afgerond. Voor dat geld mag het Amerikaanse Apollo het loyaliteitsprogramma Flying Blue deels uitbaten. Eind oktober werd een financiering van 1,3 miljard euro aangekondigd, maar Apollo heeft dat bedrag verhoogd.

7 uur geleden
Rechter: namaakspeelgoed bij Action mag niet meer worden verkocht

DEN BOSCH (ANP) - De 'Squishy Factory" een product van speelgoedmaker Toi-Toys dat onder andere in de schappen lag bij winkelketen Action, mag niet langer worden verkocht. Dat heeft de rechtbank Oost-Brabant donderdag bepaald. Het speelgoed leek namelijk wel heel erg op de 'Doctor Squish Squishy Maker' van twee andere producenten.

8 uur geleden
Claimclubs krijgen uitnodiging van NN na woekerpolisdeal ASR

AMSTERDAM (ANP) - Verzekeraar NN Group wil ook met claimorganisaties gaan praten over woekerpolissen, nu het rivaal ASR is gelukt om een schikking te treffen in het langslepende woekerpolisdossier. Ab Flipse, voorzitter van Vereniging Woekerpolis.nl, en Marnix Bos, voorzitter van de Stichting Wakkerpolis, laten weten dat ze inmiddels een uitnodiging hebben gekregen voor een verkennende dialoog.

8 uur geleden
ABP verhoogt pensioenen met 3 procent, premie gaat iets omlaag

AMSTERDAM (ANP) - Gepensioneerden die zijn aangesloten bij ambtenarenpensioenfonds ABP zien hun pensioen volgend jaar met 3 procent stijgen. Daarnaast gaat de premie iets omlaag. "Hopelijk geeft de verhoging onze gepensioneerden wat extra armslag. Want bij een pensioen van 1000 euro netto betekent dat toch zo'n 30 euro in de maand erbij", laat bestuursvoorzitter Harmen van Wijnen van het grootste pensioenfonds van Nederland weten.

9 uur geleden
Drie Nederlandse start-ups mogen innovaties voor NAVO ontwikkelen

DEN HAAG (ANP) - Drie Nederlandse start-ups zijn geselecteerd om nieuwe innovaties voor de NAVO te ontwikkelen. Zij krijgen daarvoor elk een subsidie van 100.000 euro. Volgens het ministerie van Defensie gaat het om een bedrijf uit Amsterdam en twee bedrijven uit Delft, namelijk Ore Energy, Lobster Robotics en Enevate.

9 uur geleden