Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Na 740 jaar zijn er weer ridders in Vlissingen

Na 740 jaar zijn er weer ridders in Vlissingen

VLISSINGEN - Na een afwezigheid van 740 jaar heeft Zeeland weer een zetel van een dertiende eeuwse ridderorde: de Souvereine orde van Sint Jacob in Holland. De ‘Commanderij Zeeland’ van de ridderorde zetelt in Vlissingen.

De Orde van Sint Jacob in Holland is opgericht in de 1279 door graaf Floris V in de Ridderzaal in Den Haag en is daarmee de oudste ridderorde van Nederland. “Tot voor kort was het een besloten orde,” vertelt Dave Siebrecht, voorzitter van de afdeling Zeeland. “Maar we hebben te maken met vergrijzing en door corona zijn veel leden overleden. Daarom heeft de grootmeester besloten om wat meer naar buiten te treden en zo het uitsterven van de ridderorde te voorkomen.” Siebrecht heeft een adellijke achtergrond en zit al zijn hele leven in ridderordes. “Die contacten kwamen tot stand via mijn vader en grootvader.”

Studie- en praatgroep
Siebrecht kwam enkele jaren geleden in aanraking met de Orde van Sint Jacob in Holland. “Toen de grootmeester hoorde dat ik in Zeeland woon stelde hij meteen voor om weer een Zeeuwse zetel op te richten. De oorspronkelijke zetel bestaat al 740 jaar niet meer. Destijds waren vooraanstaande Zeeuwse adellijke geslachten lid van de orde: Jan van Renesse, Dadijn van Cruninghen, Jan van Cruiningen, Wolfert van Borselen en de Witte van Haamstede. De orde diende toen voornamelijk ter bescherming van de graaf en de landsgrenzen. Vandaar de sterke vertegenwoordiging in Zeeland die de Vlamingen moest tegenhouden Tegenwoordig is de orde meer een studie- en praatgroep over graaf Floris V.”

Vlissingen
Dat de Zeeuwse zetel van de ridderorde in Vlissingen is gevestigd is bepaald geen toeval. “Vlissingen heeft een band met Floris de Vijfde,” legt Siebrecht uit. “In 1290 strandde hij in Vlissingen toen hij terugkwam uit Schotland waar hij een poging had ondernomen om koning te worden. Hij zag hoe armoedig het hier was, heeft er stukken grond bijgekocht en de havens laten uitbreiden en verdiepen. Toen hij het armoedige kerkje zag staan, dat door springvloed onder water stond, heeft hij opdracht gegeven tot de bouw van een nieuwe kerk die werd gewijd aan zijn beschermheilige Sint Jacob: de huidige Sint Jacobskerk.”

Ridders en dames
De Commanderij Zeeland telt inmiddels zo’n zestien leden. “We zijn nog in gesprek met vier aspiranten en twintig is ook wel een beetje het maximale.” De leden van de Vlissingse zetel kunnen als ze dat willen doorstromen naar de landelijke orde. “Dan kunnen ze echt ridder of dame worden. Dat is overigens gewoon een titel waar je verder niet veel aan hebt. We lopen niet in ridderkleren rond, we zijn geen carnavalsvereniging. Bij speciale gelegenheden dragen we wel een ordemantel.” De orde is tegenwoordig meer een studie- en praatgroep die zich verdiept in het leven van graaf Floris V en komt zo’n vier keer per jaar bij elkaar.

Goede doelen
“Bij de viering van de naamdag van Sint Jacob op 25 juli zijn we aanwezig in de Sint Jacobskerk. Verder is het ondersteunen van goede doelen het belangrijkste dat we doen.” Zo kunnen onder meer de Dierenambulance Walcheren, Dierenopvang Walcheren en Vogelopvang De Mikke rekenen op steun van de Zeeuwse ridders.

Meer uit Vlissingen

CBS De Wissel krijgt een groen schoolplein

VLISSINGEN - Christelijke basisschool De Wissel in Papegaaienburg is één van de acht Zeeuwse basisscholen die een groen schoolplein krijgen. “Het is de derde keer dat we een plan hebben ingediend en nu zijn we in de prijzen gevallen,” vertelt Hans Willemstein, directeur van De Wissel.

19 uur geleden
Politie onderzoekt beroving Hercules Segherslaan

VLISSINGEN - De politie onderzoekt een beroving die donderdag aan het einde van de middag zou hebben plaatsgevonden in Vlissingen. Hiervoor is men op zoek naar getuigen.Volgens de politie zou rond 17.15 uur iemand door twee mannen beroofd zijn aan de Hercules Segherslaan. Dat gebeurde in of bij één van de flats aan de straat. Na de melding kwamen verschillende politie-eenheden ter plekke. Zij stelden een nader onderzoek in. Voor zover bekend is er nog niemand aangehouden.Nadere details over de beroving zijn nog niet bekend. De politie laat wel weten op zoek te zijn naar twee specifieke getuigen: een man en een vrouw. Hoe zij eruit zagen, is niet bekendgemaakt. Ook van de twee daders is geen signalement beschikbaar. Tips over de zaak zijn bij de politie welkom via het telefoonnummer 0900-8844.

20 uur geleden
Auto op z'n kant na aanrijding

VLISSINGEN - Een personenauto is donderdagmiddag op zijn kant terecht gekomen bij een aanrijding op de Oude Veerhavenweg in Vlissingen. Niemand raakte gewond.Tussen twee personenauto’s ontstond omstreeks 14.25 uur een botsing op de kruising met de Prins Hendrikweg. Zoals gezegd belandde één van de voertuigen hierdoor op zijn kant. Er werd een ambulanceteam opgeroepen maar geen van de betrokkenen hoefde naar het ziekenhuis gebracht te worden.De beide auto’s raakten beschadigd. Bergingsbedrijf Kuzee heeft de voertuigen getakeld. Vanwege het ongeluk was het verkeer een tijdje gestremd. De politie zette de ongevalocatie tijdelijk af.

1 dag geleden
Werkzaamheden aan Muur van Altena hervat

VLISSINGEN - In 2022 is een aannemer in opdracht van waterschap Scheldestromen gestart met de uitvoering van de restauratiewerkzaamheden aan de Muur van Altena te Vlissingen. In het afgelopen half jaar hebben de werkzaamheden stil gelegen vanwege het stormseizoen dat loopt van 1 oktober tot 1 april 2023. De werkzaamheden worden nu hervat en worden volgens planning voor de start van het stormseizoen afgerond.  

1 dag geleden
Nieuwbouw De Parelburcht krijgt groen schoolplein

OOST-SOUBURG - Twee scholen in Vlissingen hebben geld gekregen om het komende jaar het schoolplein te vergroenen. De Parelburcht in Oost-Souburg verhuist later dit schooljaar van de tijdelijke locatie aan de Dongestraat naar de nieuwbouw aan de Van Visvlietstraat en krijgt daar een groen schoolplein.

1 dag geleden
Gewonde bij bijtincident met hond Oost-Souburg

OOST-SOUBURG - In Oost-Souburg is woensdagavond iemand gewond geraakt bij een bijtincident met een hond. Dat heeft de politie bevestigd.Het slachtoffer werd rond 21.15 uur gebeten in of bij een woning aan de Berkenstraat. Nadat al snel twee ambulanceteams waren opgeroepen, werd binnen enkele minuten ook een traumahelikopter opgeroepen. De komst hiervan werd echter ook al snel weer afgeblazen toen bleek dat hulp van het traumateam niet nodig was.Na de melding kwamen verschillende politie-eenheden ter plekke. Ook een hondengeleider kwam naar Oost-Souburg. De gewonde is door ambulancemedewerkers weggebracht. Over de ernst van het letsel van het slachtoffer is nog niets bekend. De politie heeft wel bevestigd dat sprake was van een bijtincident. Verdere details zijn nog niet bekend.

1 dag geleden
Overkapping Walstraat verdwijnt

VLISSINGEN - Nadat de overkappingen van de Sint Jacobsstraat en de Lange Zelke het veld hebben moeten ruimen worden nu de laatste luifels in de Walstraat verwijderd.

2 dagen geleden