Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

'Na 28 jaar lukt het nog om bezoekers te verrassen'

'Na 28 jaar lukt het nog om bezoekers te verrassen'

GOES - De 28e editie van de Modelbouwshow staat voor de deur. Zaterdag 15 en zondag 16 februari verzamelt de crème de la crème van de modelbouwwereld zich weer in de Zeelandhallen in Goes. Thema is dit jaar papier- en kartonbouw. “Het is één van de oudste takken van de modelbouw. De mensen die ermee bezig zijn maken waanzinnig mooie dingen”, zegt Jan van ‘t Veen.

Dat het één van de oudste takken is, bewijst een bouwplaat in het Germanischen National Museum in Neurenberg. De zonnewijzer in de vorm van een kruis stamt uit 1529. Sindsdien is er veel veranderd, maar bouwplaten zijn er altijd geweest. De vorm van modelbouw werd echt populair in de tweede helft van de negentiende eeuw toen er bouwplaten kwamen van kerken en kastelen, maar ook van stoommachines en auto’s.

Gedetailleerd

Tegenwoordig is alles mogelijk met papier en karton. De bouwplaten zijn dankzij de modernste computertechnieken mooier en gedetailleerder dan ooit. De Modelbouwshow heeft deze tak voor de tweede keer in de bijna drie decennia van haar bestaan tot thema gebombardeerd. “Wie binnenkomt ziet ruim zestig meter aan papier- en kartonbouw staan”, zegt Jan van ‘t Veen, die al jaren de motor is achter de Modelbouwshow. “Daar zie je de meest fantastische dingen tussen staan. Het is verrassend wat je van papier kunt maken.”

Tanks

In de eerste hal staan ook andere vertrouwde elementen, zoals een Carrera-baan voor de kids, een baan met radiografisch bestuurbare auto’s, de tanks, waar in de buurt een kraam van de Nationale Reserve is te vinden, en tafels met hout- en metaalbouw. Traditioneel vinden bezoekers ook de modeltreinen in deze hal. “We hebben weer een paar banen staan, die nog nooit te zien zijn geweest. Na 28 jaar lukt het nog steeds om de bezoekers te verrassen met nieuwe dingen. En de kwaliteit is altijd hoog.”

Titanic

Van ‘t Veen vraagt ook regelmatig ‘oude helden’ terug, bouwers met modellen waarvan hij weet dat het publiek ze graag ziet. Voorbeeld? Dit jaar is er bijvoorbeeld weer een model van de Titanic te zien en is opnieuw een modelversie van de Tour de France te zien. Naast een racebaan voor radiografisch bestuurbare auto’s, vliegtuigen en helikopters, de landbouwvoertuigen en statische modelauto’s zijn er in de middelste hal van het complex vooral veel boten te zien. “We hebben wat dingen omgegooid en meer plaats voor boten dan anders. Er zijn nieuwe verenigingen en clubs die al vaker zijn geweest, maar nu met nieuwe modellen komen.”

Bouwstenen

Zoals altijd vindt in de derde en laatste hal het Festijn met Bouwstenen plaats. Er staan grote, bijzondere bouwwerken van Lego, er worden dozen en los bouwmateriaal verkocht en kinderen kunnen meedoen aan bouwwedstrijden. Langs de randen van de Zeelandhallen staan verkopers van materialen voor modelbouwers. Ook daartussen vinden de bezoekers weer tal van nieuwe namen. “In totaal staat er tweeduizend meter aan tafels in de Zeelandhallen.”

Kaarten

Wie kaarten wil kopen kan deze online bestellen via www.modelbouwshow.nl. Volwassenen betalen elf euro, kinderen tussen de drie en twaalf jaar vijf euro. De Zeelandhallen zijn op zaterdag en zondag geopend van van 10.00 uur tot 18.00 uur.

Meer uit Reimerswaal

Schooldirecteur over project Ons Kruiningen: 'Als we ogen blijven sluiten, gebeurt er niets'

KRUININGEN - 'Ons Kruiningen' is een project van de lange adem en de voorbereiding begon al zo'n drie jaar geleden, vertelt directeur Jolanda Wedage van basisschool Voorhoute. Ze blijft onverminderd enthousiast. "We hebben met allerlei partijen te maken en daardoor kost overleg tijd, maar samen kom je verder", zegt ze over het project dat dit najaar is gelanceerd. Het hele dorp willen de partijen betrekken bij 'Ons Kruiningen', met als doel het gezellig te houden en elkaar aan te spreken als dit niet zo is.

1 dag geleden
Plan voor opvang 70 Oekraïners in Kapelle

KAPELLE - Als de gemeenteraad van Kapelle ermee instemt, wonen er na de zomer zeventig vluchtelingen uit Oekraïne op het perceel op de hoek van de Postweg en Oostambachtweg in Kapelle. De woonunits worden voor drie jaar geplaatst. Als er behoefte aan is, kan deze periode verlengd worden en is er ook ruimte voor uitbreiding met tien extra units. Dat vertelden de Kapelse burgemeester Constantijn Jansen op de Haar en de gemeentelijk projectleider woensdag bij een informatieavond.

1 dag geleden
Toekomst van kassen: 'Minder arbeidsmigranten treft vele sectoren'

RILLAND - Nieuwsuur heeft de toekomst van de glastuinbouwsector onderzocht, omdat er veel arbeidsmigranten werken - dat onder meer drukt op de woningmarkt - en de producten voornamelijk worden geëxporteerd naar het buitenland. Het onderzoek focust zich op kassengebied het Westland, maar Reimerswaal en Kapelle hebben ook relatief veel kassen. Hoe kijkt de branche hier naar de toekomst?

2 dagen geleden
Musical 'De Jantjes' is genieten voor iedereen

GOES/WEMELDINGE - Als regisseur van Muziektheater Zeeland brengt de Belgische Hugo Segers aardig wat tijd door in de auto. Zeker nu, aan de vooravond van de première van 'De Jantjes'. Dat hij deze reistijd op de koop toe neemt, is een compliment aan het toneelgezelschap. "Het is een amateurvereniging op hoog niveau", stelt Segers. Zaterdagmiddag 9 maart voeren ze 'De Jantjes' op in theater de Mythe in Goes en Vrienden van de Bode kunnen gratis entreebewijzen winnen!

3 dagen geleden
Julianaschool Krabbendijke blij met nieuw, toekomstbestendig pand

KRABBENDIJKE - De Julianaschool in Krabbendijke heeft haar gloednieuwe pand aan de Scoudestraat in gebruik genomen. De nieuwbouw is uitgerust met nieuw meubilair, de nieuwste technologie en is heel toekomstbestendig. De eerste lessen zijn al gegeven en zowel de leerlingen als docenten zijn ontzettend blij met de nieuwe school.

3 dagen geleden
Ruim vier ton subsidie voor belevingsroute Yerseke Moer

YERSEKE - Stichting Het Zeeuwse Landschap ontvangt 413.288 euro provinciale subsidie om het natuurschoon van de Yerseke Moer beter in de etalage te zetten. Met het geld kunnen bijvoorbeeld beleefpunten, met uitzicht en informatieborden over de flora en fauna, gemaakt worden. Ook is er geld om de verkeersveiligheid te verbeteren.

4 dagen geleden
Ondernemers gewaarschuwd voor oplichters

KRUININGEN - Ondernemers in de gemeente Reimerswaal worden benaderd door personen die zich voordoen als verkopers van advertentieruimte in de gemeentegids van Reimerswaal. Dat stelt het Reimerswaalse gemeenteraadslid Daniël van Iwaarden (SGP). Om hiervoor te waarschuwen heeft hij bij het college van burgemeester en wethouders schiftelijke vragen ingediend.

4 dagen geleden