Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

'Na 28 jaar lukt het nog om bezoekers te verrassen'

'Na 28 jaar lukt het nog om bezoekers te verrassen'

GOES - De 28e editie van de Modelbouwshow staat voor de deur. Zaterdag 15 en zondag 16 februari verzamelt de crème de la crème van de modelbouwwereld zich weer in de Zeelandhallen in Goes. Thema is dit jaar papier- en kartonbouw. “Het is één van de oudste takken van de modelbouw. De mensen die ermee bezig zijn maken waanzinnig mooie dingen”, zegt Jan van ‘t Veen.

Dat het één van de oudste takken is, bewijst een bouwplaat in het Germanischen National Museum in Neurenberg. De zonnewijzer in de vorm van een kruis stamt uit 1529. Sindsdien is er veel veranderd, maar bouwplaten zijn er altijd geweest. De vorm van modelbouw werd echt populair in de tweede helft van de negentiende eeuw toen er bouwplaten kwamen van kerken en kastelen, maar ook van stoommachines en auto’s.

Gedetailleerd

Tegenwoordig is alles mogelijk met papier en karton. De bouwplaten zijn dankzij de modernste computertechnieken mooier en gedetailleerder dan ooit. De Modelbouwshow heeft deze tak voor de tweede keer in de bijna drie decennia van haar bestaan tot thema gebombardeerd. “Wie binnenkomt ziet ruim zestig meter aan papier- en kartonbouw staan”, zegt Jan van ‘t Veen, die al jaren de motor is achter de Modelbouwshow. “Daar zie je de meest fantastische dingen tussen staan. Het is verrassend wat je van papier kunt maken.”

Tanks

In de eerste hal staan ook andere vertrouwde elementen, zoals een Carrera-baan voor de kids, een baan met radiografisch bestuurbare auto’s, de tanks, waar in de buurt een kraam van de Nationale Reserve is te vinden, en tafels met hout- en metaalbouw. Traditioneel vinden bezoekers ook de modeltreinen in deze hal. “We hebben weer een paar banen staan, die nog nooit te zien zijn geweest. Na 28 jaar lukt het nog steeds om de bezoekers te verrassen met nieuwe dingen. En de kwaliteit is altijd hoog.”

Titanic

Van ‘t Veen vraagt ook regelmatig ‘oude helden’ terug, bouwers met modellen waarvan hij weet dat het publiek ze graag ziet. Voorbeeld? Dit jaar is er bijvoorbeeld weer een model van de Titanic te zien en is opnieuw een modelversie van de Tour de France te zien. Naast een racebaan voor radiografisch bestuurbare auto’s, vliegtuigen en helikopters, de landbouwvoertuigen en statische modelauto’s zijn er in de middelste hal van het complex vooral veel boten te zien. “We hebben wat dingen omgegooid en meer plaats voor boten dan anders. Er zijn nieuwe verenigingen en clubs die al vaker zijn geweest, maar nu met nieuwe modellen komen.”

Bouwstenen

Zoals altijd vindt in de derde en laatste hal het Festijn met Bouwstenen plaats. Er staan grote, bijzondere bouwwerken van Lego, er worden dozen en los bouwmateriaal verkocht en kinderen kunnen meedoen aan bouwwedstrijden. Langs de randen van de Zeelandhallen staan verkopers van materialen voor modelbouwers. Ook daartussen vinden de bezoekers weer tal van nieuwe namen. “In totaal staat er tweeduizend meter aan tafels in de Zeelandhallen.”

Kaarten

Wie kaarten wil kopen kan deze online bestellen via www.modelbouwshow.nl. Volwassenen betalen elf euro, kinderen tussen de drie en twaalf jaar vijf euro. De Zeelandhallen zijn op zaterdag en zondag geopend van van 10.00 uur tot 18.00 uur.

Meer uit Middelburg

Aftellen tot Kerstmis: adventstoer gelanceerd in Middelburg Winterstad

MIDDELBURG - In Middelburg is vrijdag de zogenoemde Advent Visual Art Tour gelanceerd. De toer, waarbij in de maand december iedere dag een nieuw scherm met videokunst wordt geopend, maakt deel uit van Middelburg Winterstad.

2 uur geleden
Kerst in De Oostkerk

MIDDELBURG - Oost, west… Kerst op zijn best in de Oostkerk! Ook in de decembermaand is er genoeg te beleven in de Cultuurkoepel van Middelburg. In het weekend van 16 & 17 december staan Wibi Soerjadi en Cor Bakker met een kerstconcert in de kerk. De vrijdag daarop is er een X-MAS SING ALONG onder leiding van The Kickz. Op 15 december staat Dutch Baroque in de Oostkerk met het programma Magnificat anima mea Dominum. 

23 uur geleden
Theaterloods-B speelt Leeuwenhart voor basisscholen

MIDDELBURG - De nieuwe productie van De Zeeuwse jeugdtheatermakerij Theaterloods-B heet 'Leeuwenhart' en is bedoeld voor leerlingen van de bovenbouw van het basisonderwijs.

23 uur geleden
Oud-bestuurslid verduisterde 60.000 euro van tennisclub MLTC

MIDDELBURG - Bij Stichting De Veste, die gelieerd is aan de Middelburgse tennisclub MLTC, is in zes jaar tijd een bedrag van bijna 60.000 euro verduisterd door een oud-bestuurslid. Dat schrijft de tennisvereniging op haar website.

1 dag geleden
Vier je identiteit tussen de kunstwerken in de Vleeshal in Middelburg

MIDDELBURG - Op 8 december organiseert Vleeshal 'Queer Cheer', een queer-feest ten midden van de solotentoonstelling 'Freddie' van Freddie Mercado. Speciaal voor Paarse Vrijdag, een actiedag van de GSA (Gender and Sexuality Alliance), kunnen bezoekers dansen tussen de kunstwerken van Mercado. Mercado zoekt binnen zijn werk de grenzen op tussen identiteit en gender en daarmee is dit de perfecte setting voor dit bijzondere feest.

2 dagen geleden
Kerstmarkt Grote Kerk Veere

VEERE - Nog één week voordat de Grote Kerk in Veere weer omgetoverd wordt tot een kerstparadijs. Op 9 en 10 december vindt de jaarlijkse kerstmarkt van Veere plaats. 

2 dagen geleden
Onwelwordingen bij restaurant Middelburg

MIDDELBURG - Bij een fastfoodrestaurant in Middelburg zijn donderdagmiddag meerdere personen onwel geworden. De brandweer werd opgeroepen om metingen te doen.

2 dagen geleden